Skocz do zawartości

Sandbox i filtry na słowa kluczowe

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie naturlanym linkowaniem byłoby, gdyby linki nie prowadziły praktycznie w jedno miejsce w serwisie, ale w różne.

To rzeczywiście optymalne rozwiązanie, szczególnie dla niewielkich serwisów nastawionych na wiele (nawet rozbierznych) słów kluczowych. Odpowiednie olinkowanie wewnętrzne + właściwe meta <title> i jesteśmy praktycznie w domku! ;)

Piszesz to tak, jakbyś był tego pewien na 99.9%

No ja bym tam chciał żeby poszła jeszcze w górę ;)

no i mamy happy end

To by było za proste ;)

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

• Odpowiedzi 95
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

No cóż, nie pozostaje mi chyba nic innego, jak założyć serwis dzwonkowo-tapetowy i zlinkować go na "dzwonki" - skoro jest to skuteczna metoda zbadania zjawiska filtr+box ;) Póki co, pozostaję przy swojej opinii - jako niedoświadczony problemami, które są Waszym udziałem ;)

Algorytm Wielki może i jest szpiegiem, ale raczej nie jest policjantem. W wątkach poświęconych spamerce sypiecie jak z rękawa przykładami stron, które nie miały prawa, a są na topie. Przykładów na strony, których techniczne parametry w żaden sposób nie uzasadniają obecności na Pierwszym Ekranie też jest sporo. Tym bardziej nie widzę powodu, dla którego dziurawy algorytm miałby poddawać drobiazgowej ocenie linki Intrudera i decydować, czym właściwie człowiek się zawodowo zajmuje ;)

Sandbox, filtry i inne urojone restrykcje to konsekwencje niedoskonałości mechanizmu Google ;) - wystarczy przejść nad tym do porządku dziennego i robić swoje, czyli rozbudowywać serwis, optymalizować kod i linkować się często, ale higienicznie ;) czyli nie ze wszystkim, co się rusza. I czekać, czekać...

ja mialem linki z pod 2 slów - projektowanie, tworzenie stron, polecialem na tworzenie i na stron - na projektowanie nie polecialem, dlaczego? wydaje mi sie ze dlatego ze na stronie nie mialem ani razu uzytego slowa "projektowanie"

:-k

hm... obawiam sie, że na projektowanie też poleciałes.... (na dzień dzisiejszy jesteś 32 ;)

szczególnie dla niewielkich serwisów nastawionych na wiele (nawet rozbierznych) słów kluczowych.

Myślę, że dla dużych też by się to sprawdziło ;)

No ja bym tam chciał żeby poszła jeszcze w górę

Kto wie... być może ta teoria się sprawdzi, a wtedy.... =D>

Live Free or Die

hm... obawiam sie, że na projektowanie też poleciałes.... (na dzień dzisiejszy jesteś 32 Wink

nie dawno bylem 7, po update bazy tak spadlem, na "projektowanie graficzne" jestem 4-ty a na "tworzenie" lub "tworzenie" + jakiekolwiek inne slowo jestem out of google results...

moze ze wzgledu na to ze pominalem fakt ze "sandbox" jest na popularne slowa zrobic test na "dzwonki test, tapety test" :-k

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

(...)

I czekać, czekać...

Szczera prawda =D>

;)

moze ze wzgledu na to ze pominalem fakt ze "sandbox" jest na popularne slowa zrobic test na "dzwonki test, tapety test" Think

Być może google zakłada filtr na stronę, gdy ta pojawia się wysoko, ale na popularne słowo, które zwracają np. < 500tyś dokumentów bądź na stopwords.

Gdyby linkować na mniej popularne słowa/frazy pewnie filtru by nie założył.... (ale to tylko takie domysły ;) )

Live Free or Die

które zwracają np. < 500tyś dokumentów

a czemu na mniej niż 500 tys a nie na więcej ? ;)

Swoją drogą rzucanie takimi limitami raczej nie ma sensu - wydaje mi się, że taki zaawansowany mechanizm jak google bieże przy określaniu STAŁEJ pozycji w rankingu pod uwagę wsio m.in. objętość serwisu, spójność tematyczną, ilość odnośników wewnętrznych, ilość zewnętrznych z danym słowem kluczowym, ilość linków zewnętrznych z innymi frazami, ilośc linków do podstron, no i wartość tych linków (oblicza ile z nich pochodzi ze stron głównych a ile z podstron serwisów które do nas linkują) i pewnie masę innych rzeczy, choćby pochodzenie linku a może nawet czy link pochodzi z panelu (w otoczeniu innych linków) czy z treści (w otoczeniu z tekstu)...

To oczywiście tylko moje domysły ;) jednak stała pozycja może się w każej chwili zahwiać pod wpływem choćby drobnych zmian wprowadzonych w treści.

Zainteresowanym wyjaśniam co miałem na mysli przez odpowiednie olinkowanie wewnętrzne ;)

- W serwisach o 3 poziomach ze strony głównej (poz 1) trzeba oczywiście wyprowadzić linki do podstron głównych (poz 2).

- Na głównych podstronach (poz 2) należy wyprowadzic linki do podstron znajduących się na kolejnym pozoimie (poz 3) oraz do wszystkich znajdujących się na tym samym (poz 2) oraz do strony głównej (poz 1).

- Na kolejnym poziomie (poz 3) wyprowadzamy linki do wszystkich podstron znajdujących się na tym samym poziomie (poz 3), do wszystkich na wyższym (poz 3) oraz do strony głównej (poz 1).

Meta <title> strony głównej moze być dowolnym hasłem opartym o slowa kluczowe (te najważniejsze jak najbliżej początku i im krótsze tym lepsze) jednak meta title podstron powinno zawierać najważniejsze (dla pozycjonowania) słowa kluczowe podstron.

Np. przykładowy serwis o szablonach stron ma u mnie krótki tytuł:

Szablony stron

Wprawdzie znajduje sie gdzies poza pierwszą dziesiątką dla najważniejszej frazy ale nie o to chodzi bo nie przywiązuję do niego wielkiej wagi ;) w każdym razie rozwiązanie polega na tym że podstrony zawierają TITLE rozbudowany o dodatkowe elementy, np:

Szablony stron | Kompletne szablony stron

Szablony stron | Medycyna

Szablony stron | Zwierzęta

Szablony stron | Wzory Logo

itp.

Przy okazji uprzedzę (bo chyba w regulaminie tego nie ma) że stosowanie rozwiązań pozycjonowania sugerowanych na tym forum należy postrzegać jako propozycje a nie gotowe przepisy na sukces i Autorzy postów nie ponoszą odpowiedzialności za wszelakie spadki pozycji po ich wdażaniu ;)

Myślę Michał ze forum już jest tak duże że warto taką wzmiankę zamieścić w Regulaminie.

w kazdym razie ja mysle ze bezpiecznie by bylo zalozyc serwis np. loga, dzwonki, tapety. Linkowac z pod slowa np. tapety ale zeby tego slowa nie bylo wogóle na stronie, pozniej po uzbieraniu sporej ilosci linków to slowo dolozyc do strony, bardzo jestem ciekawy czy w ten sposób unikloby sie sandboxa...

kurcze - moglbym przygotowac strony do testów tylko potrzebowalbym paru linków z wysokim PR - jakby sie uzbieralo pare chetnych osób, którzy dali by linka na jakis miesiac - dwa to chetnie ten test zrobie ;)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

kurcze - moglbym przygotowac strony do testów

Kurcze, to ja też przygotuję strony do testów. Poproszę o bardzo dużo linków (wystarczy próbka linków z około 200 serwisów) do np. https://templates.webwweb.com - z anchorem w postaci frazy "Best templates!" dokładnie taka fraza oczywiście nie wystepuje a wyniki to ponad 9 mln dok. Domena jest nowiutka i jestem ciekaw jak to wszystko na nią wpłynie. Zdam Wam pełną relację z przebiegu sytuacji :twisted:

Oczywiście to tylko głupia odpowiedź na naiwny post Intrudera. Life is brutal a wysoka pozycja w tapetach, dzwonkach, smsach i logach moim zdaniem jest zbyt cenna żeby Cię inni linkowali dla testów.

kurcze - moglbym przygotowac strony do testów tylko potrzebowalbym paru linków z wysokim PR

To ja w takim razie moge zrobic nowiutka strone z produktami Atkins'a i napewno nie umieszcze tego slowa na stronie.

Wynikow jest 8,190,000, wiec do testow sie chyba nadaje.

Jedyne co potrzebuje to linki od wszystkich forumowiczow z anchorem "Atkins". ;)

Jak juz bede mieszkal na wyspach karaibskich to zdam Wam relacje jak poszlo. :twisted: :twisted:

Poproszę o bardzo dużo linków

Sprytne... ;)

Nieco OT, ale nie do końca: w wyniku usunięcia title z 50% linków dmoz poleciał w notowaniach - zatem sugeruję (opinie są rozbieżne) pozostawianie tytułów w linkach.

A teraz a'propos tych filtrów, które Wam odbierają spokojny sen... ;-)

Od którego momentu keyword jest Waszym zdaniem popularny na tyle, żeby poddawać go filtrowaniu ?

opinie są rozbieżne

Właśnie a być moze jest to tylko chwilowa reakcja na zmianę i Twój serwis przez jakiś czas będzie poddawany nowej analizie. W zasadzie jeśli nie poczekasz jakiś czas to się nie dowiesz.

[...]żeby poddawać go filtrowaniu?

Stawiam na udział procentowy klucza / frazy z wszystkich anchorów jakie prowadzą do wszystkich serwisów w stosunku do udziału Twoich anchorów. Na wartość ustalaną dynamicznie w okresowych update keywordów o których nawet mi się jeszcze nie śniło ;)

Jednak dyskusje na temat tego procentu jak są tak samo abstrakcyjne jak dyskusje o konkretnej liczbie np. w tysiącach, czy milionach ;)

Od którego momentu keyword jest Waszym zdaniem popularny na tyle, żeby poddawać go filtrowaniu ?

Wedlug mnie napewno to nie moze byz zalezne od ilosci wynikow. Moze bardziej od ilosci stron do ktorych prowadza linki z danym anchorem.

Wiadomo, ze Google na poczatku szuka stron w barylkach zawierajacych zapytanie w odnosnikach i jezeli nie znajduje tam 1000 to idzie do barylek z tekstem na stronie. Wydaje mi sie, ze filtry moga byc nakladane dopiero jezeli musi zajrzec do tych drugich barylek.

To jest oczywiscie tylko teoria jezeli chodzi o filtry, bo jak Piotrek napisal takie dyskusje sa abstrakcyjne.

moze jest to tylko chwilowa reakcja

Nie, mam raczej przekonanie co do tego - linki do dmozu odchudziłem z rozpędu w ramach redukcji kodu, natomiast regularny test przeprowadzałem na jednej z wewnętrzych witryn zeszytu. Wniosek: title nie zaszkodzi, a może pomóc.

bo jak Piotrek napisal takie dyskusje sa abstrakcyjne

I temu własnie służyło moje pytanie - nie ma sensu zawracanie sobie głowy rzekomymi filtrami. Raz - ze względu na ich bardzo nieokreśloną naturę. Dwa - ze względu na możliwość minimalizacji do zera potencjalnego zagrożenia.

Horyzontalna rozbudowa serwisu, sensowne linkowanie i serwis idzie w górę - po niezbędnym czasie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności