Skocz do zawartości

Znany CMS (Wordprees, Joomla) czy też Blogger

ciekawy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przymierzam się i przymierzam chyba od dobrych kilku lat do własnej strony czy też bloga.
Mam mały dylemat z tym związany. Mianowicie nie wiem co będzie dla mnie pod kątem bezpieczeństwa i nabycia jakiegoś doświadczenia bardziej odpowiednie.

To jest opcja znany CMS czy też Blogger (Blogger oparty na własnej domenie).
Ja osobiście po sporej lekturze postów w 90% skłaniam się ku opcji Blogger + własna domena.

Myślę tak, ponieważ o ile samodzielna instalacja np. WordPress-a trzymając się dostępnych poradników nie będzie jakoś wybitnie trudna, o tyle instalacja dodatkowych wtyczek, dodatków i utrzymanie tego wszystkiego może stanowić spory problem dla osoby początkującej.

Mam w związku z tym kilka pytań. Proszę o odpowiedzi. A więc na początek:

Czy blog założony na bloggerze można bezproblemowo przenieść w późniejszym czasie na własny hosting?

Z tym przewodzeniem, to różnie bywa, więc chyba lepiej od razu działać na docelowej domenie i platformie blogowej.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Dzięki. Mimo zachęceń WordPress i własny hosting odstawię na późniejszy okres. Myślę, że jeśli zacznę przygodę z Wordpressem bądź innym CMS-em to najpierw kupię "byle jaki hosting i byle jaką domenę" do tzw. testów i będę się uczył oraz testował różne rozwiązania przez dany okres. Tak, jak pisałem chodzi przede wszystkim o bezpieczeństwo. Naczytałem się różnych rzeczy na temat popularnych CMS-ów. Zagrożeń jest sporo a jako osoba początkująca mogę sobie nie poradzić i nie wiem na ile mógłbym wtedy liczyć na firmę hostingową itp.

Teraz wrócę do tematu bloggera. Mam jeszcze sporo pytań z tym związanych.

Czy po podpięciu domeny pod bloggera sposób logowania wygląda identycznie jak przed takim rozwiązaniem?

Jak to jest z miejscem na serwerze bloggera? Przejrzałem różne informacje i przewinęły mi się jakieś 2 wersje. Jeśli jest to w jakiś sposób połączone z kontem na Google to jest to 15 GB (ale dokładnie na co można sobie pozwolić?) natomiast konto na samym bloggerze to 5 GB (nie rozumiem dokładnie o co chodzi). Proszę niech ktoś sprecyzuje jak wygląda płynność działania przy większym obciążeniu oraz kwestia związana jw. z miejscem przeznaczonym na zdjęcia i tekst itp.

• 1 miesiąc temu...

Jeśli jeszcze nie zacząłeś prowadzić swojej strony, możesz też rozważyć korzystanie z cmsu Umbraco. Nie jest tak popularny jak wp. Ale chyba daje większe możliwości. Nie ma w prawdzie możliwości prowadzenia strony na ich domenie, ale sam proces wygrania cms na serwer nie wydawał się skomplikowany, raptem parę kliknięć.

@ciekawy, załóż bloga na blogerze zobaczysz, najprawdopodobniej za pewien czas, stwierdzisz że są pewne limity i trzeba przesiąść się na własny cms. Na twoim miejscu raczej zastawiałbym się nad wordpress.com to wtedy poznasz wp przy okazji.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Nie jest tak popularny jak wp. Ale chyba daje większe możliwości.
Nie sadze by miej popularna platforma dawała większe możliwości niż BARDZO popularny CMS WP.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Nie jest tak popularny jak wp. Ale chyba daje większe możliwości.

Nie sadze by miej popularna platforma dawała większe możliwości niż BARDZO popularny CMS WP.

Zastanów co się dzieje jak nie zaktualizujesz wtyczek czy szablonów. 22% włamań jest z tego powodu. Gorzej, że 8% występuje z powodu ustawienia hasła admin admin.

https://wpsmackdown.com/wordpress-hack-statistics-2013/

Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka

Zastanów co się

- Włamania są, bo userzy instalują darmowe szablony, które mogą być nawet w tym celu udostępniane;

- CMS o znacznie większej społeczności na pewno szybciej poradzi sobie z potencjalnymi problemem niż jakiś niszowy wydawany przej dengo kodera;

Do tego w zasadzie każdy system informatyczny wymaga jakieś tam aktualizacji... to jest konkluzja z tego zastawania się :)

Jeśli myślisz o prowadzeniu strony na poważnie, to lepiej od razu nauczyć się wordpressa, a nie najpierw jednego a potem drugiego. Ja znam PHP Fusion, tylko co mi z tego jak kilka lat nie korzystam i wszystko trzeba było przenieść? Podwójna praca.

Jeśli myślisz luźno, to prawdopodobnie za pół roku się znudzisz i wtedy faktycznie lepiej w nic nie inwestować.

• 6 miesięcy temu...

Ja jednak zaczął bym na blogerze. Nie wiadomo czy zapał do blogowania nie zakończy się po kilku miesiącach jak to najczęściej bywa.

Na płatny hosting zawsze zdążysz się przenieść. 

Czasami skrobię coś na blogu o tematyce finansów osobistych, bankowości i wydarzeń ekonomicznych https://bankuje.pl/ 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności