Skocz do zawartości

kupowanie nowych domen a pozycjonowanie

Martinn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

spotkałem się z podzielonymi opiniami na temat kupowania domen i chciałbym rozwiać te wątpliwości na konkretnym przykładzie.

Dajmy na to prowadzimy kwiaciarnie internetową o adresie kwiaty24.pl (adres przykładowy, nie ma na celu żadnej sugestii do czyjejś domeny). Standardowo na stronie znajduje się kilka kategorii, między innym kwiaty na dzień matki, kwiaty na dzień kobiet etc.

Wątpliwości które chciałbym rozwiać to: Czy kupowanie domen, które są wolne, czyli nie mają obecnie żadnej mocy, ze słowami dla nas kluczowymi w nazwie tj: kwiatynadzienbabci.pl kwiatynadzienkobiet.pl etc mają wpływ na naszą stronę internetową i pomagają w pozycjonowaniu? Oczywiście domena zakupiona i przekierowana przez 301 bezpośrednio na naszą stronę po wpisaniu lub kliknięciu na adres.

Z góry dziękuję za pomoc

Wyślij zapytanie do google, tutaj nikt tego nie wie.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Oczywiście domena zakupiona i przekierowana przez 301 bezpośrednio na naszą stronę po wpisaniu lub kliknięciu na adres.

Chyba nie za bardzo wiesz, jak działa i po co się wykonuje 301 - samo wykupienie i przekierowanie nowych domen nie ma najmniejszego sensu.

VEX Media - w przygotowaniu.

Mój płatny katalog SEO - w przygotowaniu.

Online-24.pl - w przygotowaniu.

Vexatus, Finan dzięki za odpowiedzi. A co w przypadku gdy domena już istniała i ma jakąś "moc"? Czy jednak musiała by ta domena istnieć jako oddzielna i linkować do strony docelowej aby to miało sens?

Czyli zakupie takiej domeny jak kwiatynadzienbabci.pl gdy nie jest wypozycjonowana mimo wszystko raczej nie znajdziemy jej wysoko w wynikach wyszukiwania zgadza się? Czyli wszystko sprowadza się do tego że kupowanie pustych domen ze słowami kluczowymi nie ma sensu?

blake dzięki za uwagę ale słyszałem dobre opinie o tym forum więc raczej liczę na pomoc a nie nic nie wnoszące komentarze Twojego typu

Gdy domena istniała i ma jakąś moc jest sens robienia 301. Pamiętaj tylko że 301 całej mocy nie przekazuje. Ale jakbyś znalazł takich domen powiedzmy kilka to efekt by był.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

ale słyszałem dobre opinie o tym forum

Podaj źródło, bo inaczej to puste gadanie jest.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

czyli nie mają obecnie żadnej mocy, ze słowami dla nas kluczowymi w nazwie tj: kwiatynadzienbabci.pl kwiatynadzienkobiet.pl etc mają wpływ na naszą stronę internetową i pomagają w pozycjonowaniu?

Nie.

Oczywiście domena zakupiona i przekierowana przez 301 bezpośrednio na naszą stronę po wpisaniu lub kliknięciu na adres

Już koledzy odpowiedzieli, że w tym wypadku przekierowanie 301 nie ma sensu.

A co w przypadku gdy domena już istniała i ma jakąś "moc"?

Trzeba sprawdzić jaka to moc. Jakie linki do niej prowadzą. Czy nie ma filtra ub nie jest zbanowana.

Czyli zakupie takiej domeny jak kwiatynadzienbabci.pl gdy nie jest wypozycjonowana mimo wszystko raczej nie znajdziemy jej wysoko w wynikach wyszukiwania zgadza się?

Tak.

zyli wszystko sprowadza się do tego że kupowanie pustych domen ze słowami kluczowymi nie ma sensu?

Ma sens wizerunkowy ale nie ma znaczenia dla pozycjonowania.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności