Skocz do zawartości

Podbijanie konkretnych słów kluczowych

Livingco

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Mam 2 pytania. Kiedyś w zamierzchłych czasach bawiłem się troszkę pozycjonowaniem i żeby wbić się z jakąś frazą w TOPy pozycjonowało się tzw. exact match, jak to teraz wygląda? Z tego co czytam we wszystkich opiniach i artykułach na temat pozycjonowania pisze się, żeby unikać obecnie exact match jak ognia, żeby stosować bardziej naturalne linki z podanym adresem url itp. 

Tylko jeżeli nie exact to w jaki sposób podbija się konkretne frazy, załóżmy jest kilka różnych fraz strzelam.:

- elektrownie słoneczne

- ogniwa fotowoltaiczne

- elektrownie wiatrowe

pozycjonuje się do podstron na których jest informacja o danym zagadnieniu? może Zero Match, które jest w zasadzie neutralne, bo może prowadzić do strony głównej lub podstrony.

Branded - to wyłącznie strona główna, no właśnie co powoduje ten typ anchora? zdobywając tego typu linki rozumiem też podbijamy - tyle że ogólnie?

Najbardziej interesuje mnie sytuacja, gdy po prostu chciałbym się skupić nad jedną frazą  na której najbardziej mi zależy, w jaki sposób precyzuje się takie działania konkretnie pod nią?

Gdybym chciał zdobyć część linków z porządnych katalogów też nie ma większego pola do popisu bo znowu jest link prowadzący do głównej strony. Podpowiecie mi jak precyzować swoje działania na konkretne frazy?

Drugie pytanie dotyczy linkowania np. wpisów z dobrych jakościowo katalogów czy artykułów - dalej obowiązuje zasada jak to było w tzw. piramidach? czyli różnego rodzaju fora, precle, komentarze? Dalej tak to wygląda? Stamtąd linkuje się swoje wpisy prowadzące do strony głównej?

Napiszę z czego ja korzystam przy pozycjonowaniu. Po pierwsze bardzo często tworzę zaplecza, mniejsze lub większe. Na darmowych platformach lub pełnowartościowe serwisy satelitki które nieraz same na siebie zarabiają. Z tych stron kiedy już nabiorą odpowiedniej mocy, linkuję na interesujące mnie frazy wykorzystując różne anchory. Dodatkowo zawsze linkuje z kilku mocnych katalogów, profili, ogłoszeń, precli itp. Samymi frazami brandowymi nic nie zdziałasz. Muszą być linki z nachorami oczywiście z umiarem. Tak przynajmniej ja to widzę. Jak na razie moje strony rankują i nie mają problemu w postaci filtrów.

Pozdrawiam

Pozycjonwowanie z semsei.pl . Jak studia w Gdyni to tylko na WSAiB

A co rozumiesz przez "kiedy już nabiorą odpowiedniej mocy"? W jaki sposób to określasz? przez wysokość indeksacji oraz ilość backlinków? bo PR już nie istnieje - swoją drogą jestem bardzo ciekawy czy ktoś zauważył mimo wszystko, aby jakaś strona zmieniła PR w przypadku swoich stron zwłaszcza w górę.

jeśli ktoś ma jeszcze swoje uwagi odnośnie pozycjonowania konkretnego słowa kluczowego i w jaki sposób to robi, będę wdzięczny za dodatkowe uwagi.

Może nie wyraziłem się dość jasno. Chodziło mi oczywiście o podlinkowanie zaplecza. (ilość i jakość BL , site , anchory). Zależy co to ma być za zaplecze, jeśli w miarę jakościowe to osobiście pozycjonuje taką stronę prawie jak witrynę docelową.(te same czynności + swl i automat ). Taktyka zależy od własnych upodobań, obserwacji konkurencji, trudności frazy itp.

up Czasem tak się już świeci że aż za bardzo bije po oczach i trzeba zareagować ; p

Pozdrawiam

Pozycjonwowanie z semsei.pl . Jak studia w Gdyni to tylko na WSAiB

Może nie wyraziłem się dość jasno. Chodziło mi oczywiście o podlinkowanie zaplecza. (ilość i jakość BL , site , anchory). Zależy co to ma być za zaplecze, jeśli w miarę jakościowe to osobiście pozycjonuje taką stronę prawie jak witrynę docelową.(te same czynności + swl i automat ). Taktyka zależy od własnych upodobań, obserwacji konkurencji, trudności frazy itp.

up Czasem tak się już świeci że aż za bardzo bije po oczach i trzeba zareagować ; p

Pozdrawiam

Dzięki za dodatkowe uwagi.

Czyli, zdobywam dla przykładu w dobrych miejscach:

1. linki frazami brandowymi (bez przegięcia) + pozostałe warianty,

2. z dodatkowego zaplecza linkuje również frazami brandowymi i innymi na te miejsca do których zdobyłem wcześniej linki i o to właśnie chodzi?

Jeśli tak to ok, a jeżeli nie do końca to nadal nie mogę sobie tego wyobrazić w jaki sposób podbijacie KONKRETNE FRAZY.

Może widzieliście gdzieś graficzkę opisującą taki mechanizm?

Może widzieliście gdzieś graficzkę opisującą taki mechanizm?

A to już słowo pisane boli? Cofamy się do jaskiń i języka obrazkowego?

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Tylko nie wiem czy kolega będzie potrafił go odczytać. Bardzo rozbudowana jest ta grafika, zawiera aż 3 "chmurki" i jeszcze jakieś strzałki między nimi. Nie da się prościej tego przekazać?

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności