Skocz do zawartości

2 gry ale prawie jak jedna ;)

gryzonie

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem Was zapytać czy uważacie, że to plagiat?

https://www.miniclip.com/games/ufo-joe/en/

https://en.agame.com/agames/2/7/000315.html

I porównajcie również napis miniclip.com a agame.com - szczególnie jeśli chodzi o kolory.

Czy uważacie, że powinienem coś takiego zgłosić do w/w stron (choć to raczej agame jest plagiatorem w tym wypadku)?

A może ten sam programista wykonał obie te gry?

widze ze nie masz nic ciekawszego do roboty... ale grafajna. bardziej mi sie podoba ta pierwsza.

Zastanawiałeś się kiedyś co możesz mieć za darmo?--->>>

darmoszka.com

Ku chwale mini.otwarty--->>>

katalogstron.darmoszka.com

Zapraszam do mojego kontrastowego katalogu --->>>

katalog

widze ze nie masz nic ciekawszego do roboty

Kwasny nie widziałeś, jaki kolega ma nick ? gryzonie

Jest zapewne maniakiem gier, gdy dostrzega plagiat myśli jak dokopać.

Ciekawe podejście, proponuje założyć samemu sprawe pojść do sądu, wezwać obie strony na rozprawe i przedstawić swoje zarzuty.

Nie chodzi o to, że nie mam nic ciekawszego do roboty.

Robieniem gier zajmuje się zawodowo, a patrząc na te dwie gry to mam wrażenie, że to nie jest nawet plagiat tylko zwykła kradzież.

Otóż uważam, że w tym wypadku ktoś zdekompilował jedną grę i używając jej kodu zrobił drugą (nie będę dekompilował obu, by to sprawdzić, bo to nie legalne) - oczywiście jeśli nie jest tak, że był to ten sam autor i zrobił wszystko zgodnie z licencjami.

Ja np. gdyby ktoś spotkał moją grę w ten sposób przerobioną to chciałbym się o tym dowiedzieć. Dlatego pytałem Was czy uważacie, że powinienem o tym napisać do miniclip.com?

Ale z tego co widzie, to nie przywiązujecie do tego większej uwagi - ciekawe jaką uwagę przywiązalibyście gdyby takie coś dotyczyło Was bezpośrednio i czy interesowałoby Was to kto i gdzie coś takiego zrobił? :)

no ale przeciez to wogole ciebie nie dotyczy wiec nie wiem o co tyle krzyku...

Zastanawiałeś się kiedyś co możesz mieć za darmo?--->>>

darmoszka.com

Ku chwale mini.otwarty--->>>

katalogstron.darmoszka.com

Zapraszam do mojego kontrastowego katalogu --->>>

katalog

I to jest właśnie ten problem... gdy zobaczysz, że ktoś kogoś okrada w autobusie to też go nie poinformujesz, bo Cię to nie dotyczy?

Jeśli chcemy, by przestrzegano praw autorskich, to musimy patrzyć troszkę dalej niż na czubek swojego nosa :piwo:

Napisałem do miniclip'a i jeśli coś jest nie tak, to pewnie się tym zajmą - jeśli mi jakkolwiek odpiszą to dam Wam znać, choć widzę, że niektórych to zupełnie nie interesuje...

// a jeśli chodzi o moralność Kalego, to nie bardzo wiem o co chodzi? :blush:

a jeśli chodzi o moralność Kalego, to nie bardzo wiem o co chodzi? :D

"Co to jest zły uczynek? - zapytał Staś.

Jeśli Kalemu ktoś zabrać krowy, to jest zły uczynek - odpowiedział Kali po krótkim namyśle.

Doskonale! - zawołał Staś i zapytał: A dobry?

Tym razem odpowiedź przyszła bez namysłu:

Dobry, to jak Kali zabrać komuś krowy."

pozdrawiam

NoteFighter.net - gra uczaca czytania nut

Faktycznie ogromne podobieństwo.

Bardzo sympatyczna gra, szczególnie ta pierwsza. :)

Przy okazji. Bo przyznam że z tego jestem kompletnie "lewy". Czy aby dekompilacja gotowego .swf-a bez jest możliwa?

... i czy aby nie przypomina bardziej deassemblacji kodu Delphi, niż uzyskanie gotowego źródła w DelphiPascalu, a zatem czy nie byłaby bardziej pracochłonna niż napisanie tej gry od nowa?

Pozdrawiam, J.

Niestety dekompilacja zwykłego swf'a przy użyciu pewnych narzędzi (nie podaje - jak ktoś chce to sobie znajdzie) daje możliwość stworzenie pliku .fla.

A przerobienie grafiki w takim pliku to już nie jest filozofia.

Niestety właśnie cały problem z flashem tyczy się dekompilacji, co daje każdemu dostęp do kodu źródłowego.

Oczywiście są narzędzia do zabezpieczania się przed dekompilacją, które powodują, że po dekompilacji kod jest ciężki do odczytania.

Ale zwykły swf, który wychodzi przy eksporcie flasha jest dekompilowany w zupełnie czytelny sposób :)

A i użycie narzędzi do zabezpieczenia nie zawsze jest skuteczne, bo i na to są sposoby - wymaga to jednak więcej pracy, ale nie tyle, co wykonanie całej gry od podstaw... chyba, że gra jest zupełnie prosta, to wtedy nie ma to sensu.

// Co ciekawe, kiedyś jeden człowiek dla mnie miał wykonać kilka gier. Okazało się, że przysyłał mi kod, który uzyskiwał w wyniku dekompilacji gier, m.in. właśnie z miniclip'a.

A dowiedziałem się o tym w momencie, gdy znalazłem w interencie grę, która była baaaardzo podobna do tej, którą mi przysłał. Jak się okazało każda kolejna, którą rzekomo miał wykonać samemu, była skradziona z innych stron.

Dlatego uważam, że jeśli ktoś coś takiego znajduje, to powienien o tym informować zainteresowane strony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności