Skocz do zawartości

związek między top10 a wynikami słowa kluczowego w adwords

pt91

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Takie pytanie mam czy jeśli dane słowo kluczowe ma np 100 tyś wyszukiwań w planerze adwords a ja np byłbym w TOP 10 z tą frazą to na jaki % ruchu mógłbym liczyć z tych 100tyś ? Gdybym miał np 9tą,10tą pozycje to byłoby to np 5% ruchu a jak pozycje nr 1 to np 50% ruchu ? Jak to wygląda , mniej więcej w procentach jak się jest np w top3 ? Są jakieś szacunki dostępne ? Od czego ten procent może zależeć jeśli już jesteśmy w top10 ?

dzięki,

Cześć,

Takie pytanie mam czy jeśli dane słowo kluczowe ma np 100 tyś wyszukiwań w planerze adwords a ja np byłbym w TOP 10 z tą frazą to na jaki % ruchu mógłbym liczyć z tych 100tyś ? Gdybym miał np 9tą,10tą pozycje to byłoby to np 5% ruchu a jak pozycje nr 1 to np 50% ruchu ? Jak to wygląda , mniej więcej w procentach jak się jest np w top3 ? Są jakieś szacunki dostępne ? Od czego ten procent może zależeć jeśli już jesteśmy w top10 ?

dzięki,

Nikt ci na to nie odpowie przy obecnej ilości reklam, dziwnych widgetów od Google (pogoda, loty, grafy wiedzy, mapki itp.). Najbardziej dokładną informację dostaniesz jak wbijesz się w TOP10 i po jakimś okresie czasu sprawdzisz sobie ctr w GWT ;)

Nie ma to jak wartościowa odpowiedź. Z jednej strony wyglądasz jak specjalista, z drugiej nic nie powiedziałeś czyli ch*** wiesz:P

Dokładnie tego nie oszacujesz ale przy top1 masz szansę na +/-30%. Top 10 to jakieś totalne ochłapy. Tak naprawdę liczy się TOP1. Z Top 2,3 są jeszcze jakieś wejścia a to co poniżej top5 to już wygląda bardzo kiepsko. Oczywiście sporo zależy od branży bo zdarzają się i takie, że ludzie otwierają całą pierwszą stronę no ale to co napisałem mniej więcej odpowiada temu co się w serpach dzieje;)

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

Wszystko zależy od tego czy user znajduje to czego szuka jeżeli strona z top1 spełnia to zadanie to reszta wyników jest słabo odwiedzana, druga sprawa to czy user tylko porównuje dane czyli są wejścia nie ma konwersji. Dla porównania miałem kiedyś taką sytuację 14000 wyszukiwań wg. adwords Top2 i tylko kilka wejść dziennie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności