Skocz do zawartości

[sklep internetowy] wersje językowe w subdomenach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

prowadzę sklep internetowy gdzie większośc klientów to klienci zagraniczni. Aktualnie posiadam wersje językowe dla nich w katalogach np. strona.com.en/. Naczytałem się dużo, że google preferuje wersje językowe na subdomenach, a najlepiej na osobnych domenach z lokalnym tld. Z racji tego, ze w wielu krajach domeny lokalne sa zajęte, wybieram subdomeny i zastanawiam sie jak to poprawnie rozwiązać. Trafia się przebudowa serwisu i chcialbym to zrobic docelowo.

Mam domene: strona.com 

wersje jezykowe beda na subdomenach

uk.strona.com

de.strona.com

itd.

a co mam zrobic na strona.com? Polska wersję językową, czy może zostawić strona.com pustą jedynie ze skryptem na przekierowanie po języku przeglądarki?

A moze dać na strona.com wersje angielska, a polska również w subdomenie? Tylko, ze mam sporo kupujacych z UK i wolalbym dac im na subdomenie i cenami w funtach. Czy jak dam angielska wersje i ceny w EUR i dorobie na subdomenie UK ta sama tresc z cenami w funtach to bedzie to duplicate content?

wzorując się na "dużych" to taka dawanda chyba nie ma nic na dawanda.com tylko od razu po jezyku przekierowuje na pl.dawanda.com czy de.dawanda.com. Z kolei taki pinterest ma wersje jezykowe w subdomenach pl.pinterest.com czy uk.pinterest.com ale na pinterest.com ma wersje chyba na stany?

doradcie prosze.

dzięki, znam i zastosuje per subdomena.

sprawdzilem dawanda.com i oni maja 301 na subdomene de.dawanda.com. Tylko czy cos na samej dawanda.com jest? jakas tresc? Czy dopiero na de.dawanda.com jest skrypt przekierowujacy na kolejne wersje jezykowe rozpoznawajacy jezyk przegladarki? Nie widac takiego przeskoku dawanda.com ->de.dawanda.com - >pl.dawanda.pl

Czy dobrym pomyslem bedzie zrobienie tak jak oni: strona.com zawiera tylko 301ki na jezyki i kazda wersja jezykowa bedzie na subdomenie z treścią?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności