Skocz do zawartości

GIODO a prosty serwis

Jarekseo

Rekomendowane odpowiedzi

bo to pozwoliło uzyskać klarowność przepisów

Klarowność przepisów można uzyskać tylko i wyłącznie robiąc je klarownymi.

Interpretacje je takimi nie czynią. Jutro mogą być inne.

M

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@up jasne, ale całe PL prawo oparte jest na interpretacjach i tego trzeba się trzymać. Należy też pamiętać, że na całe szczęście prawo nie działa wstecz.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Nasze prawo nie jest jasne. Każdy prawnik (nie wspominam o użytkownikach forum :) ) interpretuje je na własny pożytek. Niestety, to samo robi sąd. Osobiście jestem właśnie za klarownym i przejrzystym prawem, które nie daje możliwości interpretacji. Z możliwości interpretacji przepisów biorą się m.in. różne przekręty.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

@Max wciąż to samo. GIODO uznał ogólnie, idąc IMHO na uzasadnioną łatwiznę, adres e-mail za daną osobową. 

Uzasadnienie:

Specyfiką Internetu jest to, że aby zamówić newsletter danego serwisu należy wpisać na jego stronie swój adres e-mail, który w rozumieniu ustawy o ochronie danych osobowych stanowi dane osobowe.

Osobiście jestem właśnie za klarownym i przejrzystym prawem, które nie daje możliwości interpretacji

i tutaj GIODO się moim zdaniem popisał - e-mail to dana osobowa i już.. nie ma miejsca na kombinacje czy e-mail w darmowej domenie ale zawierający imię to już dana osobowa, czy może dopiero jak będzie imię i nazwisko.. a co z mailami w stylu info (at) kowalski.com..

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

@Max jasne, że logicznie myśląc wydaje się, że temu daleko do danej osobowej :) Ale patrząc przez pryzmat internetu i tego co indeksują roboty, oraz jak dobrze radzą sobie z łączeniem faktów.. ;)

Klient dostał maila od jakiegoś ......

Ja dzisiaj dostałem też coś takiego a dokładnie taki fragment:

Witamy serdecznie,

Rozpoczynając naszą akcję "BEZPIECZNA WIOSNA DLA KLIENTÓW" pragniemy zauważyć, że Państwa strona www nie jest jeszcze zarejestrowana w GIODO a jest do tego prawnie zobligowana.

................................................................................................................................................................................

Informujemy również, że nasze Stowarzyszenie nie świadczy usług prawnych, porad, konsultacji itp.

W przypadku pozyskania wiedzy w zakresie rejestracji i dokumentacji rejestracyjnej proponujemy kontaktować się z podmiotami, które świadczą profesjonalne usługi z w/w zakresu:

tutaj linki do stron

Pożyczki na każdą okazje - TanieChwilowki.net

Swoją drogą ciekawe czy sprawdzają że nie ma zgłoszenia do GIODO, bo umieszczenie tego faktu w wyszukiwarce GIODO zajmuje nawet rok i dłużej. Co prawda telefonicznie Giodo potwierdzi/zaprzeczy o fakcie rejestracji ale wątpię żeby za każdym razem dzwonili.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

ciekawe czy sprawdzają że nie ma zgłoszenia do GIODO

Odpowiem Ci - nie sprawdzają ;)

Ja to dostałem także na maile, których użyłem kilka lat temu tylko do katalogowania stron ;) Poszedł więc harvest maili po starych katach lub jakiś "administrator" umierającego katalogu sprzedał bazę maili. Obstawiam wariant #1.

i tutaj GIODO się moim zdaniem popisał - e-mail to dana osobowa i już

Podasz podstawę prawną? Czy piszesz to na podstawie opinii GIODO?

Bo akurat w zacytowanej przeze mnie też z GIODO (podałem źródło) wynika, że mail może być ale nie musi.

A do tematu głównego - to naciągacze i tyle. Tak nawet się zastanawiałem, czy coś z tym robić, ale szkoda czasu.

Edycja:

A tak nawiasem to przez te przepisy GIODO jest zawalona zgłoszeniami tak mocno, że czeka się już w latach nie miesiącach. Kilku pracowników na ileś set tysięcy zgłoszeń.

jeśli administrator serwisu zabronił by rejestracje kont na email który zawiera imię i nazwisko

Nic by to nie dało. Musiałbyś uniemożliwić taką rejestrację a to jest praktycznie niemożliwe.

Mail bez względu na możliwość interpretacji trzeba traktować jako dane osobowe. Dla własnego bezpieczeństwa.

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

W tamtym roku miałem z jednym klientem podobną sytuację z firmą, która straszyła nie zgłoszeniem do Giodo. Dzwoniłem wtedy na infolinię do Giodo i na pytanie, czy jeśli jako firma klient prowadzi korespondencję mailową z klientami, to czy jest  to baza danych osobowych konieczna do zgłoszenia, pani odpowiedziała "TAK".

Klient olał wszystko i jest ok. :)

Wniosek?

Komunikujesz się z klientami pocztą mail? Zbierasz dane osobowe - powinieneś to zgłosić do Giodo!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności