Skocz do zawartości

GIODO a prosty serwis

Jarekseo

Rekomendowane odpowiedzi

Te całe GIODO, to kolejne kłody pod nogi drobnemu przedsiębiorcy  :klotnia: 

Ciekawe jak cioły zbożowe interpretują numer telefonu np takiego startera z żabki za 5 zł ... też jako dane osobowe :olaboga:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Akurat, to ma IMHO pewne uzasadnienie.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

MaxPan, tylko teoretycznie. Mi osobiście śmiać się chce z tego projektu że mają być rejestrowane. Dzień po wejściu tego w życie mogę kupić i 1000 starterów bez podawania danych osobowych. Trzeba wiedzieć tylko jak i gdzie, więc cały ten przepis mija się z celem, potencjalny terrorysta nie pójdzie do kiosku i nie pokaże dokumentu mówiąc Pani że chce kupić starter.

To tak samo jak wycofali się z anonimowych kart pre-paid w bankach. I co z tego? Jak ktoś chce kupić sprzedam hurtowo w dobrej cenie, całkowicie legalnie.

EDIT: Nie mniej niż 100 sztuk dla jednego odbiorcy, nie chce mi się bawić w drobnicę.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Te całe GIODO, to kolejne kłody pod nogi drobnemu przedsiębiorcy

Nie jest to żadna kłoda.  Pewne wymagania trzeba spełnić.

Inną rzeczą jest, że mamy nieprecyzyjną ustawę (z ()I()  ) ,  która dopuszcza różne interpretacje. 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Inną rzeczą jest, że mamy nieprecyzyjną ustawę (z ()I() ) , która dopuszcza różne interpretacje.

Jest jedna interpretacja: Adres mail jest daną osobową. Zgłosić (zajmuje 5 minut), spać spokojnie.

Każdy wie że nie jest, ale giodo twierdzi inaczej.

Dlatego napisałem, że mamy nieprecyzyjną ustawę (zresztą jak wszystkie). Dającą możliwość dowolnej interpretacji.

Interpretacja GIODO w tym zakresie.

Ustawodawca formułując art. 6 ustawy o ochronie danych osobowych posłużył się klauzulą generalną. Tym samym nie określił zamkniętego katalogu informacji stanowiących dane osobowe. Dlatego też przy rozstrzyganiu czy określona informacja lub informacje stanowią dane osobowe, w większości przypadków, nieuniknione jest dokonanie zindywidualizowanej oceny, przy uwzględnieniu konkretnych okoliczności oraz rodzaju środków czy metod potrzebnych w określonej sytuacji do identyfikacji osoby.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Za każdym razem giodo twierdziło że nawet sam email trzeba zgłaszać jako bazę danych osobowych

Dlatego twierdzę że ustawa to niedopracowany bubel. 

Np. mail Andrzej.kowalski@gmail.com nie wskazuje na konkretnego Kowalskiego. Tylko powiązanie adresu e-mail np. z adresem IP jest daną osobową.  Ustawodawca poszedł po najniższej linii oporu (zresztą jak zwykle) i uogólnił to. 

można dojść do wniosku że każdy dosłownie każdy powinien zgłosić bazę do GIODO, chociażby przez posiadanie listy kontaktów w telefonie, czy adresów email w kompie.

Nie do końca.Stanowisko giodo jest takie że jak wykorzystujesz takie kontakty sporadycznie i nie w celach komercyjnych (mniej więcej, nie pamiętam co dokładnie powiedzieli) to nie trzeba.

Ale od razu zastrzegli że jak np. mam stronę na której np. trzeba się zarejestrować podając mail to już trzeba taką bazę zarejestrować.

A tak na marginesie to GIODO zaczyna mnie poważnie w......ć, codziennie mam telefony od różnych osób że nie ma zgłoszenia w giodo, że zajmą się tym, straszenie sądem itp., dlatego że pierwszą bazę zgłosiliśmy ok. roku temu jednak w wyszukiwarce giodo nadal jej nie ma. Tylko dzwoniąc do nich potwierdzą że jest ok.

Kilka razy dzwoniliśmy do nich w tej sprawie i za każdym razem: Proszę cierpliwie czekać, trwa to trochę.

po ostatniej akcji z rozsyłaniem "wezwań do rejestracji w Giodo" przez pewne stowarzyszenie, specjaliści popełnili artykuł na ten temat.

IMO warto preczytać

https://e-ochronadanych.pl/stowarzyszenie-badzmy-legalni-rejestracja-stron-giodo/

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

@jimmi, dobrnąłem do momentu 

Kolejna sprawa, czy podmiot rozsyłający tego typu informacje ma zgodę na przesyłanie informacji handlowej? Wątpię, biorąc pod uwagę, że w przypadku naszych klientów nie posiadał zgody od żadnego z nich

i widzę taką samą amatorkę jak to stowarzyszenie, które zostało wezwane do tablicy. Ktoś kto chce się na poważnie zajmować tematyką z zakresu ochrony danych osobowych, powinien mieć "troszkę powyżej" podstawowej wiedzy na ten temat, a autor artykułu, nijaki Tomasz Osiej, nie zna nawet podstaw, które od dawna mówią, że na linii B2B wspomniana przez niego zgoda nie jest wymagana, chyba że, czego wyraźnie nie zaznaczył, obsługuje konsumentów. Podejrzewam jednak, że jako przedsiębiorca związany ze szkoleniami z zakresu ochrony danych osobowych obsługuje wyłącznie firmy, co za tym idzie jego klienci to przedsiębiorcy nie objęci przepisem, o którym ów Pan wspomniał. 

Tak się właśnie robi w PL szkolenia - nie mając zielonego pojęcia o tym, o czym się mówi. Qrde, chyba przeproszę co niektórych i też się połakomię na unijną kasę.

[edit] literówka

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności