Skocz do zawartości

problem z kodowaniem znaków

e-banki.info

Rekomendowane odpowiedzi

https://e-banki.info/

kodowanie mam ustawione - <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" /> czyli takie jak większośc stron

a wyświetlają mi sie" krzaczki" tez tak macie?? na jakie powinienłem zmienić kodowanie żeby było dobrze??

z góry dzieki za odpowiedź

nie rozumiem...

na stronie mam kodowanie iso... kod jest u góry ale możesz też sobie sprawdzić w kodzie inne strony w iso wyświetlają sie dobrze i nie wiem o co chodzi...

Jak w przeglądarce ustawie Windows-1250 to wszystko wyświetla się dobrze, więc problem tkwi według mnie w kodowaniu samego pliku użyj jakiegoś edytora tekstu z możliwością zmiany kodowani i powinjo być dobrze.

ps.ja używam www.fox.com.pl/foxedit/download.php tego programu. Przy zapisie pliku wystarczy wybrać kodowanie.

Mi natomiast nie wyświetla się żadne z powyższych (ani iso, ani utf, ani windows). Aczkolwiek niektóre znaczki są nawet polskie...

W zależności skąd zaciągasz ten tekst może być problemem z kodowaniem (np. niewłaściwa deklaracja w bazie danych). Jeżeli masz to w plikach tekstowych to sprawdź kodowanie jakimś programem do konwersji, np. Gżegżółka - powinieneś dostać inormacje nt. kodowania i będziesz mógł je ewentualnie przekonwertować na ISO...

BTW. <meta http-equiv="Content-Language" content="polish" /> - czy taka deklaracja jest poprawna? Wydaje mi się, że powinno być tylko "pl", zamiast "polish" (ale to tak tylko przy okazji).

Portal komputerowy

-
webmastering, biznes

Forum IT - informatyka, komputery, technologie

To jest Windows-1250

Pewno przy tworzeniu strony tak zostało...

Poszukaj na forum, były gdzies jakies narzedzia do konwersji znakow

[edytka]

tam jest i Windows-1250 i iso-8859-2

zdecyduj sie na cos.

np

Imię/Nick:
E-mail:
Treść

to jest Windows-1250 ale:

(ilośc znaków. 0 znaków)

to już ISO-8859-2

strone robiłem w najlepszym edytorze html czyli w notatniku, może on coś źel zapisywałsmile.gif

On nic źle nie zapisywał, jedynie kodowanie ma ustawione na Windows-1250 (standardowe kodowanie Windowsa ŚE).

Jeżeli tworzysz stronę o kodowaniu ISO-8859-2 w notatniku powinieneś zobaczyć krzaczki (np. ą = ± albo ś = ¶ itd...).

Przekonwertować to możesz na kilka sposobów: programem, który podałem w moim poprzednim poście lub za pomocą jakiegoś edytora HTML (np. EdHTML).

Krzaczki te nie są wyświetlane jeśli edytor ma ustawione odpowiednie kodowanie znaków wprowadzanych i znaków wyświetlanych - w notatniku tylko Windows-X...

Portal komputerowy

-
webmastering, biznes

Forum IT - informatyka, komputery, technologie

meta charset nie wskazuje, w jakim kodowaniu ma byc wyswietlona strona, tylko w jakim kodowaniu zostala stworzona. Nie jest tak, ze w meta dasz utf i tym sposobem strona pokaze sie w utf, podczas gdy zostala stworzona w 1250. Stad Twoje krzaczki.

La Palma tu żyję.

Strony www, ilustracja to robię.

Link Vault jest spoko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności