Skocz do zawartości

Zdalny backup Mysql

stania.info

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po ostatnich zdarzeniach w jednej z firm Hostingowych, chciałbym się zorientować czy są jakieś softy (najlepiej free lub w niskim budżecie) do robienia zdalnego backupu mysql z mojego hostingu.

Najlepsza była by deskopowa aplikacja ściągająca bazę na dysk ale może również być odpalana z innego serwera i tam zapisywana.

Pytanie 2

jak ogarnąć to samo z plikami (backup przez ssh na serwerze odpada) muszę trzymać dane w alternatywnej lokalizacji.

Robimy nadruki na kubkach, poduszkach i innych gadżetach - alenadruk.pl

Najlepszy jest "firmowy od mysql" - mysqldump opis jak zrobić masz np tu:

https://designconcept.webdev20.pl/articles/mysqldump-kopia-zapasowa-bazy-danych/

Można, to obsłużyć automatycznie np z poziomu jakiegoś taniego VPS'a powiedzmy od OVH za 12 zł.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

W zależności od rozmiaru bazy. Przy dużych bazach powyżej 100 MB preferuję ręczne zżuty bazy przez phpmyadmina raz na miesiąc.

Przy mniejszych bazach automatyzuję to przez skrypt w php, który robi codzienny lub cotygodniowy dump bazy przez crona na inny serwer przez FTP lub wysyła spakowaną całą bazę w .ZIP na maila. (w zależności jak często dane się w bazie zmieniają)

a9177b36246d7ce96fa698c9971dd36b.png

Sprzęt akwarystyczny kupuj w moim - sklep akwarystyczny.

adwokat częstochowa - Radca prawny Grzegorz Ledwoń. Pomoc w sprawie odszkodowania.

@UP całkowicie bez sensu.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

W zależności od rozmiaru bazy. Przy dużych bazach powyżej 100 MB preferuję ręczne zżuty bazy przez phpmyadmina raz na miesiąc.

Przy mniejszych bazach automatyzuję to przez skrypt w php, który robi codzienny lub cotygodniowy dump bazy przez crona na inny serwer przez FTP lub wysyła spakowaną całą bazę w .ZIP na maila. (w zależności jak często dane się w bazie zmieniają)

Niestety, ale ręczne logowanie do phpMyAdmin odpada, proces musi być automatyczny- baza musi być zrzucana codziennie ~ ew co drugi dzień.

albo tutaj coś pod windows

https://mysqlbackupftp.com/

Po pierwszych testach jestem zachwycony :faja:

Dzięki,

przydało by się coś jeszcze do zgrywania plików

Robimy nadruki na kubkach, poduszkach i innych gadżetach - alenadruk.pl

duża baza dla mnie to 100-300 MB bo większych obecnie nie mam.

Bazy 3GB kiedyś miałem to oczywiście mysqldump. bo phpmyadmin nie wyrabiał.

Ale dla małych stron do 100 MB wykorzystuje CRONa i prosty skrypt w PHP który sprawdza się znakomicie. o 4 w nocy dostaje maila ze spakowaną bazą, albo na innym serwerze wgrywa się kopia. Najwięcej stron mam gdzie bazy mają 1-15 MB. I to jest dla mnie bardzo szybkie i wygodne.

adwokat częstochowa - Radca prawny Grzegorz Ledwoń. Pomoc w sprawie odszkodowania.

Czemu bez sensu ?
Po pierwsze, to to co piszę Michał.

Po drugie:

Przy dużych bazach powyżej 100 MB preferuję [....] raz na miesiąc.
Świetny koncepcja na backup. Jeśli robiony jest powiedzmy zawsze 30 danego miesiąca, to jak serwer padnie 29 mamy miesiąc danych w plecy -  bez backupu ... naprawdę idea godna pochwały.

Po trzecie samo ręczne robienie backupu jest też kiepskim pomysłem z uwagi właśnie na czynnik ludzki, który jest najbardziej zawodny w szeroko pojętych systemach informatycznych.

Mnie akurat czynnik ludzki nie zawiódł przy backupach :) a systemy tak:)

robię raz na miesiąc bo dane nie są co dziennie aktualizowane, nie jest to sklep. I nie ma potrzeby częściej aktualizować.

Każdy ma swoje sposoby. Ja akurat ze swojego jestem zadowolony.

Może gdyby prowadził sklepy internetowe lub poważniejsze portale wyglądałoby to zupełnie inaczej.

Może [...] wyglądałoby to zupełnie inaczej.
Może .. to warto stosować prawidłowe praktyki niezależnie od "powagi" serwisu.

Polecam https://www.akeebabackup.com/

zrobisz backup bazy plus dodatkowo pliki, odpalisz crona i codziennie sie ladnie wszystko archiwizuje. Dodatkowo, bardzo pomocne przy przenoszeniu serwisu, odzyskiwaniu backapu itp. Obsluguje natywnie joomle i wordpressa, plus dowolny inny skrypt (akeeba solo). Ogolnie wystarcza darmowa wersja, ale warto wydac te pare euro na wersje pro - tu masz porownanie https://www.akeebabackup.com/products/1663-akeeba-core-vs-professional.html 

• 5 tygodni później...
Najlepsza była by deskopowa aplikacja ściągająca bazę na dysk ale może również być odpalana z innego serwera i tam zapisywana.

MySQL Workbench - jako nowy user nie mogę umieścić linka, ale z pewnością dasz radę wyszukać sobie stronę z której ściągniesz ten program.

Bezproblemowo skopiujesz nawet duże bazy, możesz kopiować też pojedyncze tabele. To bardzo przydatne narzędzie, nie tylko do robienia kopii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności