Skocz do zawartości

Nowe wytyczne dla mapek - katalogi znowu żywe ?

jimmi

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę CI powiedzieć, że coś w tym jest. Ostatnie obserwacje i lokalne topy wydają się potwierdzać pomocną moc katalogów i precli. Ale raczej z tym jest jak z przyprawami - odpowiednio dodane potrafią wydobyć smak potrawy, ale nie załatwią wszystkiego.

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Katalogi wracają do łask

Znaczna część katalogów funkcjonowała z powodzeniem cały czas. Faktem jest, że od odejścia Matta Google "luzuje" algorytm jednocześnie wprowadzając nowe rozwiązania.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Katalogi zawsze działały nic nowego, masówka która była wywołana przez G spowodowała że je Google uwaliło ale aktualnie i kody się sprzedają i katalogi działają :)

"Na szczycie zawsze znajdzie się miejsce" - Ale potrzebujesz serwera by tam się znaleźć - Zgarnij kod rabatowy do SEOhost 40% - lub rabat do Cyber_folks - 10% - Rabat do hitme -5% - #reklama #link_sponsorowany

• 2 tygodnie później...
  • 6 lat później...
W dniu 21.04.2016 o 09:14, Transparentny napisał:

Kody może się sprzedają ale czy pomagają w pozycjonowaniu lokalnym?

Jeśli w katalogach są pola na umieszczenie adresu firmy , albo jeśli ktoś  w treści ogłoszenia umieszcza dane adresowe to ok, ale do tego nie trzeba katalogów.

W pozycjonowaniu lokalnym najlepiej katalogi lokalne.

10 godzin temu, marbork napisał:

najlepiej katalogi lokalne

portale. katalogi mało co dają chyba, że mówisz o NAPach.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

1 godzinę temu, zgred napisał:

portale. katalogi mało co dają chyba, że mówisz o NAPach.

Nie mam żadnych tematów lokalnych od dość dawna, ale czy śmieciowe katalogo podobne NAPy faktycznie cokolwiek dają? 

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Teoretycznie i praktycznie NAP to nic innego jak katalog firm, nic odkrywczego w świecie SEO. Katalogi firm, również regionalne stawiane były od pojawienia się pieszych katalogów stron. Sam stawiałem lat 10 temu takie regionalne katalogi.  Z moich obserwacji wynika, że w przypadku obecnego algorytmu liczy się jak ten katalog zbudowany, co jest linkiem wychodzącym z wizytówki, jak ten NAP/katalog jest podlinkowany, linkowanie wewnętrzne.  Moje testy wskazują, że wszystkie restrykcje co do CMS katalogów zostały zdjęte. Robiłem testy na SEOkatalogu, QLweb, EasyDir i wszytko indeksuje się, nawet rankuje jak nie co pomyśleć. Pytanie tylko czy warte to zachodu. Szybsze i łatwiej stawiać inny typ zaplecza/satelitów. 

• Thanks 1

• 2 tygodnie później...
W dniu 26.04.2022 o 09:32, MaxPan napisał:

Moje testy wskazują, że wszystkie restrykcje co do CMS katalogów zostały zdjęte.

Zastanawiam się dlaczego linki z niektórych CMS, np. Discuz nie dają żadnego efektu w serpach - nawet jeśli znaleźć miejscówki gdzie takich profili jest stosunkowo mało i wrzucić sporo contentu w profil to jednak efekt jest jednak żaden. Wydawało mi się, że część cms takich jak k2, discuz czy inne popularne dobre parę lat temu zostały wycięte, chociaż może to błędna obserwacja.

Ja w tym przypadku pisałem o CMS katalogów, filtr na CMS istnieje to można udowodnić testami. Pisałem tylko, że nie jest on stały. Kiedy katalogów na skrypcie SEOkatalog było ponad 10 000 to wprowadzili filtr ( modyfikacja algorytmu) jak zwał, tak zwał. Katalogi na tym skrypcie przestali "kopać" nienałażenie od domeny.  Te ograniczenia dotyczyły jeszcze na parę innych CMS. Kiedy liczba tych katalogów spadła do pojedynczych stuk ten filtr przestał działać. Tak jest ciągle  z  K2, Diskuz, inne te linki już albo nie "kopią", albo "kopią" minimalnie. I nie chodzi o oflagowane domeny chodzi dokładnie o oflagowanie CMS.  W czasie pandemii sprawdzałem parę oflagowanych cms wcześniej i testy pokazują, że obecnie "kopią". Tylko stawić te cms aktualnie uważam, beż sensu, niektóre w ogóle nie spełniają współczesnych wymagań technicznych,(PHP, ssl, inne), Tym bardziej jeśli mówimy o SEOkatalogu Generał już zrobił następce ( nie testowałem), ale skrypt "wygląda" na całkiem całkiem.

Jedno jest pewne Google skutecznie udowodniło przeciętnemu użytkownikowi internetu, że "katalogi to zło". Teraz "osoby mające pojęcie" mogą  1000 testów robić, pokazywać, że katalogi "kopią" nic to nie da. Wystarczy opinia jakiegoś młodzieńca z agencji od "niby SEO" powie, że to spam i algorytm za to karze (przeczytał o tym w internecie) i "pozamiatane". Takie osoby "odfiltrowanie" domeny zaczynali od usuwania linków z katalogów, wysłanie listy do DT tym samym tylko udowodniając, że to linki "złe". Takie zamknięte koło. 

Ogólnie publiczne miejscówki to osobny temat do dyskusji. Są tacy co mówią, że linki z takich miejscówek "nie kopią" zapominając, że tylko publiczna miejscówka spełnia kryteria miejsca na "naturalny link"  w rozumienia algorytmu i zaleceń. Kopię, tylko nie w taki sposób jak 10 lat temu. 

• Like 1

26 minut temu, MaxPan napisał:

Takie zamknięte koło.

W druga stronę tez to działa. Po linkowaniu nowe strony w dobrych i sprawdzonych miejscówkach zamiast dalej linkować w lepszych to ktoś "nowy" dochodzi do wniosku ze będzie linkował w gorsach miejscówkach bo a nuż widelec osiągnie rewelacyjne efekty.  Z reguły nie osiągnie i znowu przychodzi następny "nowy" z jeszcze bardziej ciekawymi pomysłami. Jak po takim kolejnym "nowym" profil linków jest zryty że głowa mała to nic dziwnego ze kolejna firma to od razu mówi ze proszę stawiać nową stronę bo ta to "została zepsuta" 

PS. Teraz widzę ze my tu dyskutujemy przy lekko "wykopanym" temacie 

Edytowane przez Grey Ronin
  • Like 1

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.