Skocz do zawartości

Zmiana skryptu sklepu internetowego

memosxo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam aktualnie sklep postawiony samodzielnie na skrypcie Prestashop. 

Ze względu na ograniczenia i chęć rozwoju zaczynam szukać nowego skryptu, który spełniłby moje wymagania.

Chciałbym prosić Was o pomoc/porady : 

1. Czy można takie wdrożenie zlecić firmie która pracuje na komercyjnych sktyptach sklepów internetowych (np.Magento), 

czy takie rozwiązenie sprawdzi się w moim przypadku?

Czy należy wykonać wdrożenie dedykowane ? 

2. Jakie mogą być orientacyjne koszty wdrożenia ? Nie chodzi mi o wróżenie z fusów i podawanie dokładnych kwot ;-)

Chciałbym aby osoby, które pracują w branży lub mają doświadczenie określiły rząd wielkości kwoty jaką trzeba będzie przeznaczyć na projekt.

Osoby chętne do podjęcia współpracy w zakresie wdrożenia zapraszam do kontaktu na PRIV lub e-mail memosxo@gmail.com

Orientacyjna ilość produktów : 20 – 30 tyś. z możliwością zwiększania ilości

Typ sprzedaży : sprzedaż detaliczna B2C oraz hurtowa B2B

Wypisałem ważniejsze szczegóły jak miałby wyglądać nowy sklep wraz z najważniejszymi funkcjonalnościami.

Górna część strony TOP : 

- górny blok scrollowany -> pozostaje w górnej części strony wraz z przewijaniem strony, możliwość wyłączenia opcji (przykład www_narzedzia_pl)

- pasek wyszukiwania z przejściem do wyszukiwania zaawansowanego

- linki do konta klienta

- pasek główny z listą kategorii sklepu, linki do działów kontakt, pomoc, poradniki itp. (przykład www_agito_pl)

- koszyk po prawej stronie, rozwijany

Strona startowa : 

- menu kategorii produktów widoczne na stronie głównej z boku po lewej stronie, możliwość wglądu we wszystkie kategorie sklepu (przykład www_agito_pl)

- banery reklamowe, promocyjne

- blok z bestselerami, produktami polecanymi, promocjami, nowymi produktami

- blok promocji terminowych, odliczanie czasu do końca promocji

- blok z logotypami producentów

- blok z wyświetlaniem grup asortymentowych, tzn. wyświetlanie wybranych/losowych produktów z danej kategorii

Strona kategorii – lista produktów

- blok z listą podkategorii po lewej stronie

- dwie formy wyświetlania produktów lista i kafelki

- skrót najważniejszych danych technicznych, wyposażenia, gwarancji przy produkcie

- szybki podgląd produktu, dodawanie do koszyka, dodawanie do porównania

- ocena produktu w formie gwiazdek na liście przy produkcie

- filtrowanie po cechach produktów, blok po lewej stronie 

Strony produktu : 

- kod EAN, nr katalogowy producenta

- ocena produktu wyświetlana w formie gwiazdek

- skrót najważniejszych danych technicznych, wyposażenia, gwarancji

- możliwość przejścia do następnego lub poprzedniego produktu w kategorii

- dodawanie do porównania

- zakładki opis produktu, dane techniczne, opinie klientów, gwarancja (ważne aby w panelu administratora można było przypisywać gwarancje do producentów, tak aby nie trzeba było ustawiać gwarancji dla każdego produktu osobno), zakładka video do filmów youtube, zakładka pliki do pobrania, możliwość tworzenia własnych zakładek

- blok z niezbędnymi akcesoriami, możliwość wrzucenia do koszyka ze strony produktu

- blok sprzedaży danego produktu w pakietach w obniżonej cenie, tworzenie pakietów promocyjny w panelu administratora w karcie każdego produktu

- blok z produktami z tej samej kategorii na stronie produktu

Integracje : 

- integracja z programem fakturowo magazynowym Asseco WF-MAG

- pełen przypływ zamówień

- synchronizacja stanów magazynowych

- wysyłanie faktur z program -> sklep

- integracja z Allegro

- integracja z Amazon

- integracja z kurierem DPD

- integracja z ratami MBank lub Santander

- integracja z Ceneo

- integracja z Opineo

- integracja z płatnościami online PayU, przelewy 24, Paypal

- integracja z Google Analytics

- integracja z Google Shopping

Funkcjonalności sklepu :

- proces realizacji zamówienia w maksymalnie 3 krokach

koszyk -> szczegóły zamówienia (forma dostawy, płatność) -> podsumowanie zamówienia (potwierdzenie zakupu)

chodzi o jak najprostszy intuicyjny proces,

- możliwość dokonania zakupów bez rejestracji,

- możliwość wyboru rodzaju dokumentu sprzedaży PARAGON/FAKTURA VAT,

- filtrowanie produktów po cechach z możliwością wpisywania wartości

przykład -> urządzenie posiada np. cechę MOC, wartość podawana w kilowatach [kW]. Chodzi o możliwość wpisania zakresu (np. od 2 kW do 9 kW) w polach i przefiltrowaniu listy produktów. Aktualnie w naszym sklepie Prestashop filtr pokazuje wszystkie możliwe wartości do filtrowania.

- wyszukiwarka zaawansowana, wyszukiwanie produktów po cechach, wybór kategorii, wpisywanie zakresów np. mocy

- rozbudowany system oceniania produktów, wysyłanie przypomnienia do klientów o wystawieniu opinii

- newsletter

- blok z sugerowanymi produktami, „Z tymi produktami klienci zakupili również”

- moduł blog z aktualnościami

Panel administratora :

- jak najprosze wprowadzanie nowego asortymentu

- modyfikowanie grupowe cen produktów

- ustawianie promocji/cen specjalnych/rabatów na grupy asortymenu 

- wspieranie multi-shop

- tworzenie kont dla klientów B2B

Magento też jest open source jak prestashop,

To co potrzebujesz nie wydaje się jakimś kosmosem i pewnie osoby zajmujące się prestą by Tobie to wszystko zaimplementowały.

Magento sprawdza się lepiej przy dużej ilość produktów tak powyżej 40 tys. ale wymagania hostingowe są większe. Wdrożenie też kosztuje więcej, bo nie ma za dużo specjalistów od tego skryptu.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

30 tys produktów to sporo. Ile zamówień chcesz obsługiwać miesięcznie ? Jak bym się na tym skupił jako kryterium wyboru. Zastanów się nad rozwiązaniami dedykowanymi. Swój sklep mam na platformie IaI-Shop jak mam z nimi na "pieńku" ale wiem że są osoby zadowolone. Oczywiście IaI oferuje to wszystko o czym piszesz. Presty nigdy nie miałem więc nie wiem jak to funkcjonuje. Ale przy większym sklepie myślę że lepiej pójść w takie rozwiązanie. My obsługujemy około 600-700 zam miesięcznie i robi to tak naprawdę 1,5 osoby, ale te osoby również robią inne rzeczy, wiec wydajność można dobrą osiągnąć.

30 tys produktów to sporo.
To sporo ? Pewnie dla hostingu SEO shared za 25 zł na rok, to owszem i sporo ... Sporo, to jedynie roboty z ich wprowadzeniem do bazy sklepu. Przy wyborze sklepu z nastawieniem na dużą liczbę zamówień dziennych trzeba uważać na zaimplementowane rozwiązania przy obsłudze tych zamówień dla większej liczby równolegle pracujących operatorów zamówienia.

Chodzi o to, że jak jeden wchodzi do obsługi danego zamówienia takie zamówienie powinno być blokowane, < MUTEX > :) by inny go nie mógł podjąć do obsługi :olaboga: . Przy pracy synchronicznej  przez jednego operatora nie ma, to znaczenia.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

No właśnie trzeba doprecyzować co znaczy "sporo", mi chodziło o "wielkość" sklepu, oczywiście, za wielkością nie muszą iść od razu zamówienia. Nie wiem jak u konkurencji ale u IaI musisz mieć hosting wykupiony u nich ( przynajmniej kilka lat temu było) To o czym pisze @Mion, może i jest ważne od strony "kodowania". Nie wiem jak u innych, ale IaI sobie z tym radzi niezauważalnie, wszystko zależy tak naprawdę od użytkownika i opracowanej strategi "logistyki". Jeszcze jedno mi się przypomniało co może być ważne IaI nie bardzo nadaje się dropshippingu, nie ma tak naprawdę takiej funkcjonalności ( przynajmniej w 2015 nie było, ale wątpię aby coś się zmieniło), oczywiście można sobie z tym radzić, ale nie jest tak łatwo.

Do autora, pytałeś o koszty, jeżeli chodzi o IaI to możesz zajrzeć w cennik, ale jeżeli chcesz decydować o wyglądzie wielu elementów, musisz przygotować się na spory wydatek. Ja za wdrożenie ostatniej maski sklepu płaciłem coś około 9 tys netto ale sklep nie jest RWD. Przy RWD było by to koło 30-40 tys. Pod RWD buduje się inne grafiki i spokojnie można zejść z tej ceny. Na początek możesz wykorzystać szablon sklepu standardowego, nie powala grafiką ale kosztuje grosze.

Co ważne w IaI możesz bez problemu zarządzać dużą ilością produktów, nie wiem jak u konkurencji, pomyśl nad tym.

To o czym pisze Mion, może i jest ważne od strony "kodowania".
Nie rozumiesz -  Tu nie chodzi o kodowanie, ale właśnie użytkowanie przez więcej niz jednego operatora w danym momencie pracującego nad obsługa zamówień. 

Pod RWD buduje się inne grafiki i spokojnie
RWD, to właściwie brak grafiki. Na szybko znaleziony przykład do sklepu: https://www.cs-cart.com/

https://cscarttemplates.com/cs-cart-templates/cs-cart-4-templates/

Cena 99 euro

wiec o jakich Ty 40 K piszesz :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Dzięki za odpowiedzi.

Jeżeli chodzi o ilość obsługiwanych zamówień to na początek ok. 200 miesięcznie.

Najbardziej zależy mi na dobrym supporcie,ponieważ nie mam już za bardzo czasu zajmować się kwestiami technicznymi sklepu. 
Dodatkowo w pewnych momentach zaczyna mi brakować wiedzy i umiejętności do rozwiązywania powstających problemów.

Chciałbym wejść w skrypt rozwojowy, który co jakiś czas będzie można aktualizować i na bieżąco rozwijać.

Bardzo mocno zastanawiałem się na IaI-shop, ponieważ spełnia chyba wszystkie moje wymagania. 
Jednak z tego co wyczytałem na forach support mają bardzo kiepski. Dodatkowo wyczytałem o jakichś większych awariach, które unieruchomiły sklepy.

Inwestycja rzędu 40 tyś. zł jest w moim zasięgu, jednak muszę dokładnie rozważyć opłacalność takiej inwestycji.
Z tego co się orientowałem to za połowę tej kwoty jestem w stanie stworzyć już coś ciekawego.

W mojej branży wymagany jest jak najbardziej czytelny system zamówień oraz prezentacja towaru, ponieważ ludzie często mają problemy z zamawianiem przez internet.
W tym momencie klienci często wysyłają zamówienia drogą mailową, sporo czynności musimy wykonywać ręcznie, a chcielibyśmy zautomatyzować pewne procesy.

Niestety decyzja nie jest prosta .... :-/

A znacie jakieś fajne, duże realizacje na IaI-Shop ? 

Nie rozumiesz - Tu nie chodzi o kodowanie, ale właśnie użytkowanie przez więcej niz jednego operatora w danym momencie pracującego nad obsługa zamówień.

Może i nie nie rozumiem :) Ważne dla autora, że w przypadku IaI-Shop ( i pewnie innych "większych" rozwiązań) ten problem nie istnieje.

Cena 99 euro wiec o jakich Ty 40 K piszesz :)

Wiesz, wszystko zależy od Twoich wymagań :) Moje wymagania były na tyle wycenione przez IAI na taką kwotę pewnie przez to że chciałem mieć sporo grafiki. Może w to ciężko uwierzyć, ale niektóre rozwiązania są kosmicznie drogie.

@memosxo,

Kolego, IaI-Shop znam już chyba na wylot śmiem twierdzić, że lepiej jak osoby pracujące w supporcie. Ale czy to dobrze ? Chyba nie :) Do wielu rzeczy musiałem dochodzić sam.

Najbardziej zależy mi na dobrym supporcie,ponieważ nie mam już za bardzo czasu zajmować się kwestiami technicznymi sklepu. Dodatkowo w pewnych momentach zaczyna mi brakować wiedzy i umiejętności do rozwiązywania powstających problemów.

W IaI jest z tym różnie, zależy na kogo trafisz na infolinii ( czasem czekasz 15 minut na połączenie ). Jak na kogoś ze starej gwardii to masz szczęści. Jak na nowego to możesz mieć problem. Kiedyś naprawdę fajnie pomagali, teraz różnie z tym bywa.

Chciałbym wejść w skrypt rozwojowy, który co jakiś czas będzie można aktualizować i na bieżąco rozwijać.

Nie wiem jak u innych ale IaI muszę za to pochwalić ilość przydatnych modyfikacji jest ogromna, a praca z miesiąca na miesiąc jest lepsza. Można również zgłaszać swoje uwagi, modyfikacje. Również mogą przygotować coś specjalnie dla Ciebie. Minus to taki że jak masz maskę indywidualną to za każdą zmianę która w maskach standard jest za free musisz płacić ( przeważanie koło 100-200 zł)

support mają bardzo kiepski

Ktoś przesadza, nie jest tak źle

o jakichś większych awariach, które unieruchomiły sklepy.

Czasem coś przestanie działać, ale na max 5-10 minut

westycja rzędu 40 tyś. zł jest w moim zasięgu, jednak muszę dokładnie rozważyć opłacalność takiej inwestycji. Z tego co się orientowałem to za połowę tej kwoty jestem w stanie stworzyć już coś ciekawego.

Ja Ci podałem mój przykład. Bez problemu możesz mieć RWD znacznie, znacznie taniej. 

W mojej branży wymagany jest jak najbardziej czytelny system zamówień oraz prezentacja towaru, ponieważ ludzie często mają problemy z zamawianiem przez internet.

Tutaj też IAI jest bardzo mocne, widać to po komentarza u mnie, klienci są bardzo zadowolenie z szybkości i łatwości zamawiania.

A znacie jakieś fajne, duże realizacje na IaI-Shop ?

Tak znamy :) Wejdź na bloga IAI i jest coś takiego jak IAI-Inspiracj, są tam prezentowane fajne ciekawe wdrożenia, niekiedy znanych marek.

Nie namawiam Ci absolutnie do IAI, bo czasem na myśl o pewnych osobach z ich firmy zaciskam pięści, ale cóż zrobić. Niestety również nie wyobrażam sobie pracy na innym systemie

Posiadam aktualnie sklep postawiony samodzielnie na skrypcie Prestashop

i przy nim pozostań, potraktuj jako szkielet aplikacji/sklepu oraz szukaj fachmana od presty z prawdziwego zdarzenia, zmiana skryptu na inny stworzy te same problemy które są obecnie plus zmianę skryptu

prestę da się rozszerzyć o co chcesz

Może w to ciężko uwierzyć, ale niektóre rozwiązania są kosmicznie drogie.

kosmicznie można tez przepłacać na zasadzie przerostu formy nad treścią.

Z iai wszystkie duże sklepy odchodzą.

Dlaczego?

Czas wdrożeń nieakceptowalny

Jakość wdrożeń pozostawia wiele do życzenia ( jedno zrobią to popsują coś innego)

Proces składania zamówienia pozostawia wiele do życzenia. Walczyłem z tym od 2008 roku i cześć rzeczy zrobili ale dalej można to zrobić 100razy lepiej. O one click checkout zapomnij.

Ciągłe błędy i poprawki.

Infolinia Jak był Cezary i reszta starej ekipy to poprawki nanosili rozmawiając przez telefon teraz dziękują za zgłoszenie i przekazują w kolejkę do rozwiązania często nie rozumiejąc problemu przez co trzeba się kontaktować kilkukrotnie.

W związku z tym, że jest to pudełko zapomnij o rozwoju sklepu. Masz dużo funkcji ale jak chcesz coś unikalnego, co reszcie sklepów nie jest potrzebne to odpowiedź brzmi NIE DA SIĘ.

Na kodzie się nie znam ale podwykonawcy jak coś mają wdrożyć to w większości strasznie klną.

Dla przykładu. Sam baner rwd IAI wdrażał u mnie 3 razy bo mój grafik się podał.

PS. Ale i tak jest to najlepsze rozwiązanie SaaS za rozsądne pieniądze nie licząc kliku gdzie same wdrożenia kosztują 150tys zł. Więc jeśli nie masz zachcianek i nigdzie ci się nie spieszy to IAI daje radę.

• 4 tygodnie później...

Okej - z tego co wyczytałem, masz całkiem spory sklep na Preście, ale prawdopodobnie coś zaczyna się sypać i wraz z rozwojem straciłeś czas na doskonalenie i administrację sklepu. Myślę, że wyjściem nie będzie zmiana oprogramowania z Open Source na SaaS albo dedyka, tylko znalezienie odpowiedniego developera. Sam napisałeś, że chcesz się rozwijać, a żadna platforma inna niż PrestaShop i Magento nie pozwoli Ci na odpowiedni user-centered design (dopasowany do Twoich klientów), aplikację odpowiednich modułów itd. Zostań przy Preście - znajdź dobrą agencję ecommerce do ogarnięcia tego "od wewnątrz". Tako rzecze Maciej :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności