Skocz do zawartości

Następna zmiana w serpach polecane fragmenty (featured snippets)

jimmi

Rekomendowane odpowiedzi

Skąd będą brać informacje jak webmasterzy pozamykają strony z powodu braku ruchu i zysków? Mam takie przeczucie, że to już wykracza poza prawo cytatu.

Cel jest w każdym razie jasny. Zatrzymanie użytkownika na stronie wyszukiwarki i nadzieja na to, że następne zapytanie które wpisze będzie już typowo komercyjne.

----------------------------

Choć jak widzę można z tego zrezygnować:

"Z polecanych fragmentów z odpowiedzią można zrezygnować, blokując fragmenty na stronie za pomocą tagu <meta name="googlebot" content="nosnippet">. Spowoduje to usunięcie wszystkich fragmentów na stronie, łącznie z normalnymi wynikami wyszukiwania."

https://support.google.com/webmasters/answer/6229325?hl=pl-PL

Nie wiem do końca jak to rozumieć. Nieścisłość w tłumaczeniu, czy albo się godzimy na to, albo podstrona w ogóle wylatuje z wyników wyszukiwania :D ?

Nie wiem do końca jak to rozumieć

Parafrazując hasło Legii Cudzoziemskiej : "maszeruj z google albo giń" ....

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Spowoduje to usunięcie wszystkich fragmentów na stronie, łącznie z normalnymi wynikami wyszukiwania."

błąd w tłumaczeniu,

w en piszą że wszystkich fragmentów także w normalnych serpach, czyli jak nie chcesz to można sobie schema.org odpuścić

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

mimo wszystko to wchodzi w kwestię praw autorskich. Mam sobie serwis, w którym opisuję "jak gotować jajko" (moja jedyna unikalna metoda), a Google kopiuje tą treść i pokazuje na swojej stronie internetowej w postaci dużego fragmentu bez mojej zgody.

Oczywiście, można powiedzieć, to sobie zablokuj, ale czy jak mój artykuł zostaje skopiowany 1000 razy na innych serwisach, to prawo mówi, że ja w każdym serwisie powinienem sobie zablokować możliwość publikacji artykułu, czy im po prostu nie wolno tego robić?

Na pewno Google kwestię praw autorskich tutaj rozstrzygnęło i stąd podają źródło, mimo wszystko ja tu widzę łamanie praw autorskich...i tłumaczenie, jak Ci się nie podoba, to wrzuć ten kod nie rozwiązuje tej kwestii.

Dopóki podane jest źródło odpowiedzi, jest OK. W zagranicznych serwisach publikowali już case'y pokazujące nagły wzrost ruchu z Google, pomimo że pozycja standardowego wyniku była np. pod koniec pierwszej dziesiątki i wiązało się to właśnie z wyświetleniem tego wyniku w polecanych fragmentach.

Gorzej w przypadku fraz, dla których Google nie podaje źródła. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności