Skocz do zawartości

Jak się robi teraz pozycjonowanie?

Jacober

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Jakieś 8 lat temu osobiście zajmowałem się pozycjonowaniem - głównie katalogowałem strony, pisałem content i wrzucałem na precle, kupowałem linki stałe. Wszystko ręcznie bez żadnych automatów. To wszystko pozwoliło mi osiągnąć zakładane rezultaty, które utrzymują się do dziś.

Kilka lat minęło i zamiast robić to samemu chciałbym zlecić to agencji. Spotkałem się z dwoma do tej pory i doznałem zupełnego szoku gdy powiedzieli mi, że "już się tak nie robi". Myślałem, że trzeba rzucić parę kafli na zbudowanie zaplecza, a później będą tłuc dla mnie linki za ustalony abonament.

Ich zdaniem ma mi pomóc audyt seo i treści na stronie... no i nic poza tym. Druga agencja wspomniała jeszcze o linkach z fejsa, g+ etc.

WTF?!

Serio wielkie marki nie klepią już linków tylko bazują na samej optymalizacji?!

Historia dotyczy strony z dużą ilością contentu.

Będę wdzięczny za porady - czy aż tak zmieniła się branża i oni wiedzą więcej ode mnie, czy trafiłem na jakieś dziwne firmy?

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Ich zdaniem ma mi pomóc audyt seo i treści na stronie... no i nic poza tym. Druga agencja wspomniała jeszcze o linkach z fejsa, g+ etc.

WTF?!

Będę wdzięczny za porady - czy aż tak zmieniła się branża i oni wiedzą więcej ode mnie, czy trafiłem na jakieś dziwne firmy?

mi coś to "pachnie" sytuacją, że nie chcą/nie potrafią "pozycjonować" w najprostszym tego słowa znaczeniu. Przecież łatwiej klepnąć jakiś śmieszny audyt przypominający kretyńskie wodolejstwo jakich wiele robiło się na zaliczenie n-tej seminarki na studiach. Dostaniesz audyt + gratis (!) zalecenie żeby rozbudowywać treść, do tego fakturka i temat firma ma z głowy a kasiorka się zgadza ;) W drugim przypadku wybulisz jeszcze za jakieś durnoty z "sołszali" i również "do widzenia". A dobrych pozycji w serp'ach jak nie było tak nie będzie, ale kogo to w sumie poza Tobą obchodzi ;)

Czyli robienie tematycznego zaplecza i klepanie linków na preclach wciąż ma sens?

Powinienem szukać kolejnej agencji?

qazy - raczej powinni potrafić, bo są przynajmniej 5 lat na rynku, a od SEO siedzi tam na pewno z 10 osób.

Poza tym nie mieli nic przeciwko by uzależnić część wynagrodzenia od efektów tego cudownego audytu i jego wdrożenia - także chyba są pewni tego co robią...

Poza tym nie mieli nic przeciwko by uzależnić część wynagrodzenia od efektów tego cudownego audytu i jego wdrożenia - także chyba są pewni tego co robią...

a to już zależy co będzie "wliczane" do efektów. Znając rynek to pewnie znajdą się tam niszówki i przydługawy ogonek ;) Nie piszę tego złośliwie, po prostu znając "różne sytuacje" sugeruję: zachowaj ostrożność. Przemyśl ile musisz wywalić na ten cały "audyt", po co Ci on jest oraz co będzie wpisane w umowie jako w/w "efekty".

TOP3 na frazę "galaxy s7" i kilkadziesiąt innych

Zrób serwis z testami / opisami poszczególnych modeli, wprowadź tam treści lepsze od konkurencji, lepsze testy wydajnościowe/użyteczności dla każdego modelu, dodaj w serwisie funkcje społecznościowe. Zgromadź użytkowników chętnych do dzielenia sie spostrzeżeniami na temat modeli fonów. Publikuj niusy z targów, wystaw oraz premier producentów.

Proste prawda ? 

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

a to już zależy co będzie "wliczane" do efektów. Znając rynek to pewnie znajdą się tam niszówki i przydługawy ogonek

Efektem ma być np. 50-100% wzrost wejść na stronę z wyszukiwarek po 12 miesiącach. I w zasadzie mało mnie interesuje z jakich fraz:)

Beerbant wszystko o czym piszesz już mam i właśnie to jest do wypozycjonowania. Tylko konkurencja jest wyżej zawsze.

wszystko o czym piszesz już mam i właśnie to jest do wypozycjonowania.

Do tego potrzebne sa linki. Samą treścią i optymalizacją dużo nie zwojujesz gdy konkurencja przeprowadza inne działania skierowane na pozyskiwanie linków.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Beerbant wszystko o czym piszesz już mam i właśnie to jest do wypozycjonowania.

Wybacz ale nie wierzę :)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności