Skocz do zawartości

Problem z wyborem nazwy i rozszerzenia domeny

asd1asd

Rekomendowane odpowiedzi

Poleciłbym Ci domenę regionalną z zwartą nazwą firmy, np:

NazwaFirmy.bytom.pl lub np wulkanizacja.bytom.pl [ten Bytom oczywiście tylko przykładowo, bo nie wiem w jakim mieście masz firmę, więc sobie strzeliłem to miasto w ciemno]

Dlaczego:

- Dobrze mieć  firmową domenę na nazwę firmy (no i poczta email profesjonalniej wygląda), ewentualnie np wulkanizacja.bytom.pl 

- Łatwiej o dobre pozycje u osób wyszukujących takich usług w mieście i okolicach, a raczej na wulkanizację nikt z drugiego końca Polski przyjeżdżać nie będzie, ani online tego nie zrobisz

- Odpowiednia optymalizacja + pozycjonowanie i wybijesz się spokojnie

- Tego typu domeny są często łatwiej dostępne oraz tańsze

- Firma brzmi regionalnie, dla wielu mieszkańców może to mieć znaczenie przy wyborze między Tobą a konkurencją. Nawet jeśli 5% wybierze Cię nie znając obu firm tylko dlatego, że swojsko brzmi im nazwa to już dobrze

- Osoby wyszukujące usług tupu wulkanizacji w Twoim mieście będą szukać na hasło wulkanizacja + nazwa miasta, a nie po prostu wulkanizacja

Darmowa porównywarka pożyczek online.

Polecam także: zdjęcia Świdnica

oraz pamiątki Świdnica - sklep online

• 2 tygodnie później...

@marcin89: dzięki za odpowiedź. Niestety, ale jestem zmuszony odrzucić tę strukturę, ponieważ mieszkam w Łodzi, gdzie domena regionalna ma prywatnego właściciela, który żąda (bez VAT) 100zł opłaty aktywacyjnej oraz 80zł rocznie. Zamierzam w 100zł (domena + hosting) się zamknąć. 

• 1 miesiąc temu...

Pozwolę się dołączyć do dyskusji. Tematem interesuję się od jakiegoś czasu. W mojej ocenie sam dobór rozszerzenia domeny nie ma aż takiego istotnego znaczenia dla pozycjonowania(nie mowie tu o systemach antyspamowych). Robiłem eksperymenty z rozszerzeniem .co .ro .com. i w zasadzie można je wypozycjonowac na polskim rynku. Na dniach będę testował promocję strony w języku angielskim z rozszerzeniem .pl. Podzielę się wnioskami. Oczywiście sytuacja może się zmienić w kolejnych algorytmach.

Temat stary, ale coś podpowiem. 

Wyniki wyszukiwania na frazy typu wulkanizacja, mechanik samochodowy itd. bardzo często są geolokalizowane dla szukającego, więc domena miejscowa jest zbyteczna. Ważna jest obecność w mapach google, strona w google+, google moja firma - wszystko spięte razem z własną strona www, zweryfikowane, jakieś opinie (pozytywne i nie własne). Pozycjonowanie też, ale wszystko się kręci wokół fraz związanych z ofertą firmy.

Eksperyment Discover.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności