Skocz do zawartości

Jak pozycjonować taką stronę?

Kris84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

napisałem stronę i nie wiem jak ją pozycjonować. Strona to: mapasportu.pl

Napisałem do kilku firm, które zajmują się tym profesjonalnie i odzew był dosyć ciekawy. Jakieś 50% firm powiedziało, że spoko luz nie ma sprawy, a druga połowa stwierdziła, że nie ma treści i pozycjonowanie nie ma sensu. Kazali mi skorzystać z AdWords. Powiem szczerze, że trochę mnie to zdołowało.

No ale OK, zrobiłem kampanię w AdWords i udało mi się wyciągnąć do 150 unikalnych użytkowników dziennie. Obecnie ilość UU spadła do około 80. Ale co ciekawe, do tych 80 kliknięć dochodzi około 20, które są spowodowane organicznym wyszukiwaniem w google. Nie pozycjonowałem strony w żaden sposób, google samo zaczęło wrzucać stronkę w wyniki wyszukiwania.

Od niedawna zacząłem dodawać stronę do katalogów, ale z tego co wyczytałem, to słabo dzisiaj z katalogami. Że są praktycznie bezwartościowe w pozycjonowaniu. Podobno na dzień dzisiejszy najlepiej dodawać linki w profilach na forach, stopkach, komentarzach w blogach itp.

Moje pytanie jest takie: czy moja strona da się pozycjonować w wyszukiwaniach organicznych? I jak to najlepiej robić (katalogi, profile)?

Zaznaczam, że chodzi o moją stronę, wiem, że inne, posiadające fajną treść, pozycjonuje się łatwiej.

Pozdrawiam,

Kris

Bardzo fajna "strona" ... IMHO jednak jak chodzi o seo wymagała by trochę innej budowy.

---

Ale te przekierowanie z index

/index.php?bounds=45.47554027158593,57.82135503542938,7.6025390625,30.695800781249996

to zmień na coś statycznego

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

"Strona" w cudzysłowie :) Rozumiem, że się nabijasz z czegoś :) No tak, tyłka nie urywa, bo nigdy nie zajmowałem się frontendem niestety. Teraz trochę żałuję.

Jeżeli chodzi o przekierowanie z index, rozumiem, że mówisz o tym, że lepiej wyglądałby jakiś "przyjazny" link. Narazie nie mam pomysłu jak to zrobić, ponieważ ilość parametrów jest dynamiczna, jest bounds, location, sports... w zależności od tego co wybierze sobie użytkownik.

Co ciekawe, robot google potrafi sobie wybrać adres, kliknąć sport i zaindeksować to co znajdzie pod tym adresem. Na przykład jak wpiszecie w google

mapasportu bydgoszcz fitness

to na pierwszej pozycji w wyszukiwarce dostaniecie adres

mapasportu.pl/index.php?location=Bydgoszcz%20Skar%C5%BCy%C5%84skiego&sports=1

To znaczy, że w lewym panelu bocznym robot dostanie obiekty uszeregowane od najbliższego do adresu Bydgoszcz Skarżyńskiego, dodatkowo tylko takie, które oferują trening Fitness. Czyli ma na stronie słowa kluczowe związane z adresem (Bydgoszcz) i dyscyplinami sportowymi (Fitness).

I tak chciałbym pozycjonować stronę, na przykład, żeby pojawiała się po wpisaniu w google: "Bydgoszcz Fitness".

I myślę, że nie będę tego robił samodzielnie, tylko zlecę dodanie profilów do różnych forów z linkiem do mojej strony. Chciałbym tylko wiedzieć, czy nie wyrzucę pieniędzy w błoto. Co Wy na to?

"Strona" w cudzysłowie  Rozumiem, że się nabijasz z czegoś  No tak, tyłka nie urywa, bo nigdy nie zajmowałem się frontendem niestety. Teraz trochę żałuję.

Bynajmniej ! - MI się bardzo podoba.... Nie mniej trochę można by ją stuningować..  [=] < takie coś standardowo chowa jakąś kolumnę, a w Twoim wypadku pokazuje menu. Mi akurat to się nie podoba. Weź przykład z GoogleMaps .

A strona kojarzy mi się z jedna stroną, a to jest serwis www, witryna www itd...

:good:

===

Ale coś jest nie tak, bo jak się mapę w widoku głównym przesuwa łapką,  to (zbiory) zmieniają miejsce i liczbę elementów - to BUG czy jakieś działanie ?  W każdym bądź razie to dezorientuje, co do działania tej mapy  :(

===

Niestety masz na 100% BUGA... Cyba, że te obiekty są na wodzie .

mapabuug.jpgmapabuug2.jpg

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

SEO nie jest obowiązkowe dla każdej strony. Wydaje się, że tutaj najwięcej możesz ugrać w socialu, a nawet w marketingu outdoorowym. 

Nie wiem jak chcesz monetyzować ruch w tym serwisie (adsense?), ale może warto wprowadzić możliwość rezerwacji obiektów (o ile to możliwe na taką skalę) oraz element społecznościowy tj. możliwość zebrania grupy chętnych do uprawiania danego sportu na danym obiekcie. Podobne serwisy już istnieją więc może to mieć rację bytu. 

@Mion

Bąbelki przesuwają się, ponieważ algorytm grupujący tak działa. Niestety nie mogę sobie pozwolić na taki, który zawsze będzie działał tak samo, bo obiektów jest za dużo. Ten algorytm jest jedyny, który dał radę. Pewnie opiera się o jakąś losowość i działanie na oślep, ale ilość obiektów w bąbelkach sumarycznie zawsze jest taka sama i się zgadza z ilością obiektów dostępnych w danych granicach mapy.

Jeżeli chodzi o obiekty na wodzie, to jest spowodowane tym, że na półwyspie helskim też jest kilka obiektów, a bąbelek grupujący pokazuje się w centrum zliczanych obiektów. No wygląda jak BUG, chociaż nim nie jest. Straszny niefart, że mamy półwysep helski. Pomyślę co można z tym zrobić ;)

@pavlo911

Reklama outdoorowa będzie później, jak będzie więcej kasy. Socjal jest dobrym pomysłem, ale nie wiem narazie jak się za to zabrać.

AdSense może jak nic innego nie wypali. Zamierzam zarabiać na wyróżnieniu obiektów na tle konkurencji różnymi możliwymi sposobami, tak, żeby opłacone obiekty miały więcej wejść niż nieopłacone. Tak, żeby się każdemu opłacało.

Rezerwacja obiektów, zobaczymy. Element społecznościowy, na pewno, w przyszłości.

Możesz dać mi kilka linków do konkurencji?

@AQQry

No właśnie o tym mówię. W stronach prezentacyjnych są linki na nazwach obiektów i dyscyplin sportowych, które prowadzą na stronę główną. Na przykład w klubie znajdującym się w Warszawie, jak się w jego stronie prezentacyjnej kliknie w link "Basen" to otrzymujesz baseny w Warszawie. I google już to indeksuje i pokazuje w wynikach wyszukiwania. Boję się tylko, że treść jest za słaba, żeby zdobyć wysokie pozycje w google.

Bąbelki przesuwają się, ponieważ algorytm grupujący tak działa. Niestety nie mogę sobie pozwolić na taki, który zawsze będzie działał tak samo, bo obiektów jest za dużo.
Przesuwanie mapy w danej skali nie może zmieniać rozkładu obiektów jaką przedstawia. Bo jak ktoś che wejść w konkretny zbiór po powiększeniu i mapę przesunie łapka, to dany zbiór mu zniknie. Na Githubie leafletjs ma przykłady, które z tego, co pamiętam  nie maja takiej wady.

@Mion

Oczywiście, że da się rozwiązać ten problem, tak jak każdy problem, który istnieje. I jest on można powiedzieć w trakcie rozwiązywania. To co teraz jest zaimplementowane to jak narazie mój najlepszy pomysł. Niestety zmienia miejsce bąbelków za każdym przesunięciem mapy. Jak wymyślę coś lepszego, to zaimplementuję.

Jeżeli chodzi o przykłady na Githubie, to są przykłady wykorzystania gotowych bibliotek z clusterami, niestety nie pociągną 7000 markerów. A to dopiero początek. To co jest na mapce jest moją implementacją, najlżejszą jaką udało mi się zrobić. No i algorytm lekki.

Hmm... rozwiązaniem może być wgrywanie bąbelków z każdym przybliżeniem/oddaleniem dla całej mapy. Wtedy przesuwając mapę bąbelki zostaną na swoim miejscu. Dopiero przy następnym przybliżeniu/oddaleniu przerysowywać. Jak będę miał chwilę czasu, to zobaczę czy to zadziała.

@Mion, co myślisz?

Myślę, że wielka LIPA. NP Gdynia raz ma obiekty, a  raz nie w zależności od skali ... jak dla mnie, to obecna forma nie nadaje się "na produkcję" ... Coś tu nie tak z Tym Twoim algorytmem ... Obiekty grupować się powonny na duzych miastach, bo tam ich bedzie najwiecej a nie obok. Przykład:

mapabugosy.jpg

wynika, że w Gdyni, Gdańsku ... nie ma wcale obiektów sportowych :olaboga:

No trudno, nie dogodzę Ci teraz

Ech dziwne jest Twoje podejście... Tu nie chodzi by mi dogodzić, bo mi, to mówiąc kolokwialnie "wisi". Wskazywałem jedynie jak ja, to widzę jako potencjalny użytkownik serwisu i jakie są/ ja widzę BUGI.

Jeśli chcesz z tym startować do ludu, to nie wie, czy potencjalnym reklamodawcą taka strona będzie odpowiadała.

To tyle z mojej strony .

Życzę sukcesu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności