Skocz do zawartości

Jak pozycjonować taką stronę?

Kris84

Rekomendowane odpowiedzi

@Mion

Spoko, nie miałem nic złego na myśli :) Tak naprawdę to bardzo dużo dla mnie zrobiłeś i jestem Ci wdzięczny. Znalazłem sposób, żeby poprawić algorytm. Teraz grupuje się lepiej, na większych miastach. Nie jest idealnie, ale narazie lepiej nie będzie.

@baambaam

Zauważyłem coś podobnego. Niektórzy klienci właściwie nie zauważali mapy i interesował ich wyłącznie panel z lewej strony. Dla mnie to było dziwne, bo według mnie największą zaletą strony jest to, że widać jak na dłoni miejsce gdzie obiekt sportowy fizycznie się znajduje. Jak obiekty są wylistowane, to właściwie nie można być pewnym czy ten obiekt jest daleko od nas czy blisko.

Znalazłem sposób, żeby poprawić algorytm.

Teraz, to zupełnie, co innego. Przede wszystkim obiekty (markery) są stałe i nie znikają przy przesuwaniu mapy .

Koniecznie pozbądź się tych parametrów w URL przy wejści na index:

https://mapasportu.pl/index.php?bounds=46.27103747280261,57.20771009775018,7.492675781249999,30.805664062500004

One nie muszą być w tym widoku przekazywane.

IMHO:

1)  w widoku/stronie obiektu https://mapasportu.pl/3150-kompleks-rekreacyjno---sportowy-fala.htmlw TopMenu po prawej brakuje jak ja to nazywam Akcji

chodziłby Dodaj obiekt ... Na tej stronie powinny być też możliwość zamieszczania komentarzy do obiektu - Pamietaj, że mamy czas WEB 2.0

2) Ten lewy pasek obiektów i [...] < i jesli te

<

<

są zamknięcie, ten pasek mógł by się chować do pionowej kolumny z ikonami tak jak mają panela admina np: https://colorlib.com/polygon/gentelella/index.html

Bo po zamknięciu stwarza wrażenia jakieś niedoróbki  - mapa ucięta,a tak by była mapa na całość monitora co daje zupełnie inny elekt. 

Natomiast SEO też idzie z tego wycisnąć jeszcze lepiej .... choć dzięki podstroną nie jest źle:

site:https://mapasportu.pl/ Około 14 200 wyników (0,23 s) 

:okularnik:

------------

Co jeszcze mi przychodzi do głowy

- może zmianę skali o 1 by przy wejściu otwierała się mapa w widoku Polski

- może próba geolokalizacji miasta dla IP usera i wyświetlenie bardziej precyzuje mapy w widoku miasta - są płatne i darmowe bazy geoip. Czami trzeba zainwestować by przedsięwzięcie przynosiło $$$

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Fajny pomysł, ale żeby wypalił moim zdaniem wymaga jeszcze sporo pracy.

Dla mnie wzorem budowy i optymalizacji tego typu portali jest znanylekarz.pl Zobacz jak oni mają rozwiązaną budowę kategorii, URLi, meta itd.

Warto też w przyszłości pomyśleć nad opcją (płatną?) wypełniania danych przez same firmy - to Ci wygeneruje content. 

Generalnie życzę sukcesów :)

P.S. Z bugów, to źle działa zliczanie obiektów. W kułeczku pokazuje np 3, a po zoomie wyświetla 5 obiektów (przykład basen Toruń).

P.S2. Adresy URL koniecznie do poprawy.

When you dream, there are no rules - people can fly, anything can happen.

Blog o modzie męskiej - emodini.pl

Z tym parametrem bounds w linku to jest tak, że określa on zoom i miejsce wskazane obecnie na mapie. Dzięki temu można wysłać komuś link i pokazać dokładne miejsce na mapie.

Przykład: https://mapasportu.pl/index.php?location=warszawa&bounds=52.31808100789276,52.35830440667059,20.848188400268555,20.95118522644043

Na mapie oznaczy się centrum Warszawy, ale mapa wycentruje się na Łomianki. Ten parametr rzeczywiście wygląda trochę kosmicznie i właściwie mógłbym się go pozbyć ale pomyślałem sobie, że będzie potrzebny. Myślicie, że taka funkcjonalność jest do bani?

@Mion

Problemy z menu na stronie i lewym panelu mam nadzieję rozwiązać poprzez rozciągnięcie niebieskiego górnego paska na całość ekranu i zamiast hamburgera [=] poprostu umieścić linki na belce. No i rozdzielić treść na kilka stron, bo teraz jeżeli zrobisz "Pokaż źródło strony" na index.php, to zobaczysz, że cała treść, która znajduje się pod linkami z hamburgera jest na stronie index.php. Dlatego nie ma tych linków też w widoku obiektu, bo kradłyby content obiektu.

Geolokację miałem w poprzedniej wersji, ale z jakiegoś powodu wyrzuciłem. Myślę, że to dobry pomysł, żeby z automatu, po wejściu na stronę ustawiać komuś jego lokalizację.

@ShRon

Znanylekarz ostatnio jak tam wchodziłem wyglądał zupełnie inaczej :) Portal się zdecydowanie rozwinął. Mam nadzieję, że u mnie też tak będzie ;) No i rzeczywiście, wygląda całkiem profesjonalnie.

Opis obiektu i zdjęcie może dodać każdy obiekt sportowy. Pisałem do nich w tej sprawie, ale z jakiegoś powodu wszyscy olewają i nie chcą mieć ani zdjęcia ani opisu. W ogóle nie odpisują. Jak dzwoniłem, to ok, udawało mi się przekonać do wypełnienia opisu, ale mailem nie da rady. No i zależy mi na tych opisach, bo wiem, że unikalny content mi pomoże w pozycjonowaniu, no ale co zrobisz jak nie chcą :)

Z tym parametrem bounds w linku to jest tak, że określa on zoom

To jest jasne, ale w widoku INDEX nie jest on do niczego potrzebny, bo ładujesz całą mapę PL w domyślnym/zadanym wycentrowaniu .

Fajny pomysł, ale żeby wypalił moim zdaniem wymaga jeszcze sporo pracy.

Nie będę pisał jak jak jak to widzę, bo to jest w końcu Twój projekt, ale podzielam w pełni opinię Kolegi.

:chatownik: 

PS Pamiętaj, że Guugle kiedyś wyglądało podobnie ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności