Skocz do zawartości

dynamicznie czy statycznie?

nowyuzytkownik

Rekomendowane odpowiedzi

kurcze sam juz nie wiem....

mam jedna strone ktora google zindeksowal w calosci (dynamiczna) pr=2, strona wisi juz drugi rok (do tej pory nikt nic z nia nie robil aby poszla do gory) - www.24info.net

i jest druga www.polishbusiness.net - mloda dopiero co zawieszona pr=o, aby dopomoc googlowi zrobilem cos w rodzaju site map, poprzez prosty generator php wrzucam tam statyczne wersje (bo wyczytalem ze ON tak woli)...

teraz sam nie wiem czy jest sens zawracac sobie gitare generowaniem html skoro powyzszy przyklad pokazuje iz niekoniecznie ma to sens?

co wy o tym sadzicie?

P.S. wiem ze kolosalna roznica pomiedzy tymi stronami polega na tym iz pierwsza jest w dmoz druga jeszcze nie... ale czy to az taaakie wazne?

{ Sprzedam ten link}

co wy o tym sadzicie?

Ja z powodzeniem korzystam z podstron generowanych dynamicznie zawierających w linku "?" i parametry.

Moim zdaniem jednyny problem stron dynamicznych - jak słusznie zauważył na forum bartek-b - to problemy z wyświetlaniem PR w toolbarze dla podstron. Tzn. w toolbarze wszystkie podstrony będą miały PR strony głównej co doprowadza do mylnych wniosków.

Tworząc statyczny sitemap (taki jaki stworzyłeś) też nie robisz źle bo powiększasz objętość serwisu o zupełnie nowe podstrony. Choć strony te są prawie identyczne.

Z drugiej strony to: https://www.polishbusiness.net/result.php?id=258 i to: https://www.polishbusiness.net/firms/258/index.html może zostać potraktowane jako duplicate content więc warto aby czymś się różniły jeśli docelowo ma poozstać i statyczna i dynamiczna.

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Z moich obserwacji prawdopodobnie zostanie tylko częściowo zindeksowana a nawet jeśli pełny index się powiedzie to z braku większej ilości linków (prowadzisz tam linki tylko z sitemap) do niej bedzie rzadziej odwiedzana przez roboty niż ta dynamiczna (do niektórych prowadzi link z kilku działów)

Z tego co widzę googe niestety jeszcze nie usuwa duplicate content zapisanych pod dwoma całkiem różnymi adresami a nawet stron z www i bez www gdzie rożnica w adresie polega tylko na obecności lub braku przedrostka :?

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

A najlepiej dodaj losowy tekst na podstronach wtedy na pewno nie bedziesz duplicate content

z tym sie nie zgodze, bo wedlug patentu google na rozpoznawanie duplikatow lub bardzo podobnych stron (url kiedys podawalem na forum, ale nie moge znalezc) pobierana jest losowa probka ze strony, wiec ten losowy tekst ma szanse nie znalezc sie w tej probce.

Patent na probkę pewnie się spisuje przy funkcji related

absolutnie nie. Patent mial dotyczyc filtrowania stron za duplikaty lub prawie duplikaty.

Funkcja related do konca nie jest znana, ale pokazuja sie w niej strony do kotrych sa rowniez linki ze stron linkujacych do danej strony.

jestem bardzo ciekawy dlaczego pomimo istnienia rażących przypadków duplikatów stron google ich nie usuwa

Dlatego, ze taka analiza zabiera ogromna ilosc zasobow i google robi to co jakis czas. Ostatni ochyba kolo marca tak sie stalo i setki tysiecy stron wylecialo nagle z indeksu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności