Skocz do zawartości

Roszczenie do domeny

landslend

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm tylko zobaczcie, że tutaj jest też trochę specyficzna sytuacja, bo ten sportowiec jest osobą publiczną, a autor napisał:

Prowadzę nieoficjalny fanblog pewnego znanego sportowca

To idąc takim tokiem rozumowania każda znana osoba / klub mogłaby zamknąć każdą stronę, która w domenie ma jej nazwisko / nazwę. W takich wypadkach jest to nieco uzasadnione, że jak się prowadzi o kimś fanowską stronę, to nazwa domeny do tej osoby nawiązuje. Pytanie tylko, co dokładnie jest na tej stronie.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

• Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@up wystąp z takim zapytaniem - muszą Ci odpowiedzieć. Jeżeli pozyskali je nielegalnie to wymiękną z ewentualnym sporem sądowym.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Popierasz nieuczciwą działalność? Musi mu oddać taką domenę i już.

Tak, popieram taką działalność od kiedy w tym kraju powoli zabiera się siłą ludzką własność.....

i sam nawet nie widzisz jak stajesz sie takim samym tepym młotem jak ci co dorwali sie do wladzy - skoro oni kradna to ja tez bede - popieram

Gupie google niczego nie potrafi dobrze zrobic

Gdzie tu widzisz kradzież? To jego domena i może z nią zrobić co zechce dopóki mu jej siła nie zabiorą. Póki co to jego domena, jego własność i może (gdyby mógł) nawet na nią kupsko zrobić. 

Zapraszam także na mojego bloga Jacek Jagusiak. Oferuje także usługę odwirusowania stron www jak i serwerów.

@SzlafRock, ale w jaki sposób od NASK? :) NASK nie może innemu Kowalskiemu - nawet jak ma tytuł mecenasa - udzielać danych osobowych tak o ;)

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Dobra, doczytałem jak cudnie działa nask.. szkoda słowów ;)

Dlaczego cudnie? Zgodnie z prawem.

Nie każdemu udzielą informacji. Musisz uzasadnić swój wniosek np. powołać się na konieczność wystąpienia z powództwem. Po za tym NASK informuje abonenta o udzieleniu takich informacji.

E.

Dane można uzyskać także od rejestratora domeny na tych samych warunkach.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Gdzie tu widzisz kradzież? To jego domena i może z nią zrobić co zechce dopóki mu jej siła nie zabiorą. Póki co to jego domena, jego własność i może (gdyby mógł) nawet na nią kupsko zrobić. 

Domen się nie kupuje, a dzierżawi. Wszystkie domeny są własnością NASK, my możemy być co najwyżej ich abonentami. To tak na marginesie.

I niestety, jeśli ktoś zarabia na wizerunku innych, to można domenę stracić. A tutaj właśnie ten wspomniany przez SzlafRocka Adsense prawdopodobnie namieszał i sprawa już taka oczywista nie jest.

Pytanie co robić w tej sytuacji?

A ile na tym Adsense zarabiasz na tej domenie, że się jeszcze zastanawiasz? Oddaj grzecznie domenę i już, chyba, że zarobki z domeny starczą na pokrycie kosztów prawnika, latania po sądach i straconego czasu.

Przekaż domenę znajomemu i czekaj na kolejne pismo, a na wcześniejsze odpisz, że nie jesteś już właścicielem domeny. Sytuacje możesz powtarzać wielokrotnie ;) Oni będą musieli poszukać kto jest aktualnym właścicielem i zgłoszą się do nowego. Jak nowy dostanie pismo przekazuje domenę dalej i odpisuje, że nie jest już właścicielem itd. itd. Sposób na przetrzymanie i komu się znudzi. Ciebie nie pozwą bo nie  jesteś osobą dysponującą w obecnej chwili domeną. 

Zapraszam także na mojego bloga Jacek Jagusiak. Oferuje także usługę odwirusowania stron www jak i serwerów.

Przekaż domenę znajomemu

Sytuacje możesz powtarzać wielokrotnie

Oni będą musieli poszukać kto jest aktualnym właścicielem

Sposób na przetrzymanie i komu się znudzi.

To jest trochę głupie co piszesz. Poziom gimbazy. :)

Jeśli NASK wydał dane abonenta to automatycznie blokuje domenę. Nie można z nią nic zrobić do czasu rozstrzygnięcia sporu.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Wątpię, aby nie mógł zmienić danych abonenta ;) Poza tym miałem 2 lata temu podobną sytuację i NASK niczego nie blokował, dalej mogłem swobodnie dysponować domeną i dalej to robię.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności