Skocz do zawartości

główna strona w wynikach gdy treść na innej stronie

gb2111

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

bede wdzieczny za porade. mam wypozycjonowana strone na 1 stronie na interesujące mnie frazy, ale są to podstrony na których faktycznie te frazy występują. czy mozna jakos zrobic, zeby w wyszukiwarce pokazyła się pierwsza strona? gdzie te frazy defakto nie występują...

z gory dziekuj.e

To tak działa. Po to zamieszczamy określoną frazę w tekście danej podstrony, żeby właśnie ta podstrona poszła w górę na użytą frazę. Skup się na tym, żeby stronę główną optymalizować pod jedne frazy, a podstrony pod inne.

czytaj ze zrozumieniem co napisałem 

na ten anchor

czyli na ten na który ta podstrona jest wyżej głównej. Oczywiście główna tez linki zewnętrznie 

ok. juz wiem o co chodzi. za bardzo nie wyobrazam sobie jak to zrobic, bo nie byłoby to praktyczne.

ale rozumiem, ze tak wyglada od strony technicznej.

wielkie dzieki.

a bardzo nie wyobrazam sobie jak to zrobic, bo nie byłoby to praktyczne.

parafrazując blake'a - to nie zabieraj się za to jak nie umiesz tego zrobić.

Co to za problem w tekście zrobić anchora ze słowa kluczowego?

bo strona główna nie zawiera defakto tematu związanego ze słowem kluczowym.

chodzi konkretnie o nazwy dzielnic, na które chce wypozycjonować usługę.

jeżeli te nazwy występują w stronie 'kontakt' i niektórych postach, to linkowanie ich do strony głównej będzie dla użytkownika co najmniej dziwne. mimo wszystko wolałbym aby to główna była widoczna w google.

bede wdzieczny za komentarz.

pozdr

@gb2111, Spróbuj nasycić stronę tym słowem kluczowym i podlinkować ją z tamtej niechcianej strony np poprzez dodanie bloczka z np. dzielnicami. Spróbuj poklinkować z całego serwisu wewnętrznie na te frazy, które Cie interesują.

Jak nie to zawsze możesz skorzystać z rel canonical.

https://support.google.com/webmasters/answer/139066?hl=pl

NA stronie preferowanej dodajesz canonical wskazujący sam na siebie, na stronie której nie chcesz dodajesz canonical z tym preferowanym adresem.

Wtedy powinieneś dać Google sygnał, że wolisz aby to ta wskazana canonicalem strona się pojawiała w wynikach.

Nie ma tutaj jednak gwarancji, że tak się stanie bo rel canonical działa różnie... Czasami daje efekty a czasami nie. Może Ci też wyindeksować jedną z podstron, dlatego ja w pierwszej kolejności spróbowałbym podlinkować i nasycić słowem kluczowym tak jak piszą koledzy wyżej.

baner-seostationv2.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności