Skocz do zawartości

Porady do VPS pod trzy strony.

siusiak1000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam serwer na nazwa.pl lecz od pewnego czasu statystyki odwiedzin poszły w górę i nie zabiera się na to żeby spadały. Strony stoją na wordpressie, poinstalowałem wtyczki od cache no i obciążenie spadło ale cały czas jest na granicy. Chciałem zapytać jaki serwer VPS będzie odpowiedni, żeby coś takiego utrzymać? Jaki hosting polecacie? Dodam, że nie miałem nigdy styczności z VPS.

Na początek jeszcze odpal sobie np cluodflare dla każdej z domen, to zdejmie Ci sporo obciążenia. Co do VPS to ja korzystam z Hetznera, ale tu musisz poświęcić trochę więcej czasu na administrację. Przy problemach pozostajesz sam. Sama konfiguracja VPS nie jest czymś trudnym.

Chciałem zapytać jaki serwer VPS będzie odpowiedni, żeby coś takiego utrzymać?

Na tak postawione pytanie odpowiedz IMHO może być tylko jedna - o skalowalnych zasobach w tak zwanej chmurze.

posiadam serwer na nazwa.pl

Nazwa oferuje kilka planów hostingowych które z całą pewnością różnią się przydzielanymi zasobami, więc, to nic konkretnego nie mówi.

Jeśli szukasz hostingu zainteresuj się ofertą  https://www.forum.optymalizacja.com/user/41504-switspl/ z pewnością będą wstanie coś na miarę Twoich potrzeb możliwe, że wystarczy/ będzie to VPS czy serwer dedykowany zaoferować.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Posiadam opcję activebiznes. Może wystarczy tylko przejście na wyższą opcję?
Obciążania jakie są generowane w tej chwili 8xuTN3y.png
Od 21-23 konfigurowałem cache itp. jak widać obciążenie spadło ale nadal jest na granicy.

Może to głupie pytanie ale jeśli ktoś ma tą wtyczkę to proszę o pomoc.
Czy jeśli włączę opcję: Clear all cache files when a post or page is published or updated to opcja:zcKGjMk.png

zostanie wyłączona?

Od 21-23 konfigurowałem cache itp. jak widać obciążenie spadło ale nadal jest na granicy.
IMHO skoro jest na granicy, to nie ma się jeszcze, co martwić. Musisz dokonać własnej kalkulacji, czy serwis już zarabia na siebie czy do niego dokładasz, ale jest, to wliczone w jego rozwój.

Z drugiej strony lepiej dmuchać na zimne niż tracić klientów z powodu 503 Service Unavailable.

Najtańsze znane przynajmniej mi VPS'y są od OVH:

Tylko, że to są "golce" do nich raczej nie sam, bo wnioskuje, że się nie znasz musiał byś zamówić jakąś administrację lub przynajmniej jednorazową konfigurację i w razie "niemca" mieć admina na godziny.

Jeśli wybierzesz VPS'a nie zapomnij też o kwestii kopi zapasowych ... choć w wypadku VPS's sprawa w tym obszarze wygląda lepiej niż serwera dedykowanego.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Mion, dlaczego lepiej? I tu i tu jesteś zdany na siebie, jeśli chodzi o opcję root, bez administracji. No chyba, że masz na myśli dedyka z jednym dyskiem ;).

Pytanie jeszcze co się dzieje, gdy przekroczysz limit. Throttling czy zawieszenie usługi?

Jeśli określisz mniej więcej swój budżet, coś doradzimy.

Mion, dlaczego lepiej? I
Dlatego, że VPS jest współdzielony , więc hosting musi robić kopie zapasowe zawartość dysków na wypadek jak by padły - przynajmniej tak mi się wydawało - chyba, że byłem w błędzie. Dedka się nie dzieli, wiec user sam musi o to zadbać.

No o to chodziło więc VPS pod tym względem wydaje mi się bezpieczniejszy :)

Ale z tego co widzę w ofercie mam do wyboru jaki chce system i dystrybucja. Mogę wybrać: 37qVeua.png

Na nazwa.pl płacę i tak ponad coś ok. 600zł rocznie. A tu mam za 60zł/mies więc jest ok.
Czyli jakbym chciał brać jednego VPS pod trzy serwisy to mam wybrać z tych opcji wyżej wordpress czy cpanel? I wgl czy mogę tak zrobić, że jeden fps i podpiąć trzy domeny?

Zauważyłem, że Cpanel potrzebuję licencji za którą trzeba płacić co miesiąc. Jaką opcję serwera brać na start?

Nie obraź się, ale jeśli zadajesz takie pytania, to VPS może być strzałem w stopę.

Jeśli będziesz dbał o regularny backup, aktualizację wszystkich usług systemowych, a przede wszystkim znasz dobrze język angielski (większość dobrych tutoriali/manuali jest właśnie w tym języku), to możesz iść w tym kierunku. Zerknij tylko, czy takie coś Cię nie przerasta:

https://www.linode.com/docs/email/postfix/email-with-postfix-dovecot-and-mysql

Nie piszę tego złośliwie, chcę tylko Cię uchronić przed obudzeniem się z dużym problemem w postaci niedziałającej strony lub poczty.

W tym budżecie, możesz spokojnie znaleźć znacznie lepszy hosting (czy to u nas, czy u konkurencji), niż nazwa . pl, który z powodzeniem utrzyma Twoje strony.

P.s. na VPSie możesz trzymać tyle stron, na ile wystarczy Ci zasobów, w postaci procesora, pamięci, przestrzeni dyskowej czy operacji IO.

Jaką opcję serwera brać na start?
Proponuje opcję z Direct Adminem i administracja <chyba wszędzie jako płatny dodatek> innymi słowy w Twoim wypadku tylko gotowy do użycia = skonfigurowany pod Twój serwis. I nie zapomnij dogadać się w sprawie jego przeniesienia z Nazwa.pl. I właśnie mając, to na uwadze proponowałem usługi https://www.forum.optymalizacja.com/user/41504-switspl/.

Jeszcze kwestia samego VPS'a - jeśli na nim ma być serwer HTTP z PHP  oraz bazy danych MySQL nie może, to być cienkusz za naście złotych, bo sama baza wymaga sporych zasobów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności