Skocz do zawartości

vat od zleceń i dzieł

marek_o

Rekomendowane odpowiedzi

"Uprzywilejowani" w sidłach VAT

(Puls Biznesu/07.08.2006, godz. 08:31)

Rząd chce od 1 stycznia 2007 r. obciążyć VAT artystów, naukowców, oraz pracujących na umowy-zlecenia i o dzieło. Budżet zarobi.

To będzie rewolucja w polskim systemie podatkowym - tak eksperci oceniają kontrowersyjny zapis, który wykryliśmy w rządowej nowelizacji ustawy o podatku VAT, znajdującej się już w Sejmie. Każdy, kto wykonuje usługi w sposób ciągły i zorganizowany na podstawie prawa autorskiego i umów-zleceń oraz o dzieło, stanie się mimo woli podatnikiem VAT. Jego przychody zostaną pomniejszone o 22 lub 7 proc.

- Twórcy, naukowcy, artyści, wynalazcy, dziennikarze, menedżerowie na kontraktach, kierownicy projektów, a nawet sprzątaczki zostaną uznani za osoby prowadzące działalność gospodarczą. Będą musieli płacić VAT - mówi prof. Witold Modzelewski, prezes Instytutu Studiów Podatkowych.

https://biznes.onet.pl/1,1351219,prasa.html

A to już ode mnie..

Skończy się tak, że wszyscy skończą na własnej działalności gospodarczej. Z drugiej strony jest to sprawiedliwe, bo dobór grup uprzywilejowanych jest śmieszny. O ile stworzenie kodu/programu w mojej ocenie jest dziełem, to praca naukowca, który tak naprawdę wykłada 1000 raz to samo z folii albo prezentacji powerpointa jest kpiną, a nie dziełem.

Gdyby cała polityka rządu szła w kierunku likwidacji grup uprzywilejowanych i zniesieniu ulg, to byłoby git. Niestety PiSiorom brakuje konsekwencji. No i promują dziecioróbstwo w głupi sposób- ulgi prorodzinne.

.

huh, byłeś szybszy o 2 minuty. postam sie zaraz przenieśc to w jeden wątek.

huh, znowu net mi padł. no to za chwile :/

---------------

https://biznes.onet.pl/1,1351219,prasa.html

Rząd chce od 1 stycznia 2007 r. obciążyć VAT artystów, naukowców, oraz pracujących na umowy-zlecenia i o dzieło.

Twórcy, naukowcy, artyści, wynalazcy, dziennikarze, menedżerowie na kontraktach, kierownicy projektów, a nawet sprzątaczki zostaną uznani za osoby prowadzące działalność gospodarczą. Będą musieli płacić VAT - mówi prof. Witold Modzelewski, prezes Instytutu Studiów Podatkowych.

---------------

Jak przejdzie to niezle to dotknie po kieszeni. Sam VAT to w zasadzie tylko odprowadzenie podatku ale że jednoczesnie będzie to uznanie jako DG (więc ZUS) to juz wiekszy problem.

Jak przejdzie to niezle to dotknie po kieszeni. Sam VAT to w zasadzie tylko odprowadzenie podatku ale że jednoczesnie będzie to uznanie jako DG (więc ZUS) to juz wiekszy problem.

Mnie to osobiście dotyczy i już przy okazji zabaw z kosztami uzyskania przychodu szlag mnie trafiał. Teraz znowu coś chcą zmieniać. Słusznie piszesz o tym ZUS ale powiem Ci tylko, że osoby otwierające 1 firmę będą miały 2 lata promocji jak chodzi o ZUS... Jest jakiś przepis dzięki któremu ZUS naliczają przez 2 lata od 30% najniższej krajowej czy jakoś tak... Co ciekawe po 2 latach można zamknąć firmę bez konsekwencji...

PDF prosto ze strony ZUS dotyczący preferencyjnych podstaw na ubezpieczenia społeczne - naprawdę prosto wyjaśnione:

https://www.zus.pl/niusy/rozp_dzalalnosci.pdf

Nie można skorzystać z tego, jeżeli prowadziło się w ciągu ostatnich 60 miesięcy działalność gospodarczą. Nie można też świadczyć usług dla byłego pracodawcy.

Co ważne - umowa zlecenie i umowa o dzieło, to nie stosunek pracy, czyli to nie jest nasz pracodawca, tylko strona umowy cywilno-prawnej.

.

- Każdy samodzielnie będzie musiał to ocenić. Jeżeli uzna, że wykonuje w sposób zorganizowany dane zlecenia, to się zarejestruje jako podatnik VAT. Jeśli nie - to tego nie zrobi - wyjaśnia były wiceminister.

Problem z tymi, którzy nie będą mieć świadomości, że wpadają w VAT. Wyręczy ich w tym urząd skarbowy. Tylko że wówczas na pewno nie będzie wesoło.

Można pogubić się :blush:

Jak te przepisy mają się do AdSensa? Też zalicza się do płacenia VAT-u?

Mam interpretację z urzędu, że dochody z AdSensa są z osobiście wykonywanej działalności. Mam napisane ile i jak mam płacić, o VAT oczywiście nic nie ma. Ta interpretacja po zmianie przepisów będzie nieważna i będę musiał kolejną pisać, żeby się dowiedzieć, czy moja działalność jest ciągła i zorganizowana?

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności