Skocz do zawartości

PR vs linki zawnętrzne

radek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czytałem forum, szukałem w archiwum....

Sprawa wygląda tak: mam stronę PR5 i tylko 5 linków zewnętrznych do niej :-D wychodzących w sumie ze 3-4. Chcę pozycjonować przy jej pomocy inną stronę, może wymienić się linkami z innymi. Zatem zacząłem szukać swoich "współlinkowców" i coś mnie zastanowiło.

A oto pytanko:

Otóż ostatnio przeglądałem "wymienię link" i znalazłem, że niektórzy ludzie wolą strony z niższym PR ale z większą ilością linków zewnętrznych.

Czy może mnie ktoś wtajemniczyć dlaczego? Właśnie w wyniku czytania forum zrobił mi się mętlik. Wiem, ze PR nie jest najważniejszy, ale przy pozycjonowaniu innych stron chyba w miarę kluczowy? I co daje duża liczba linków przychodzących do tej strony w tym kontekście?

Pozdrawiam,

Radek.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

Duza liczba linków przychodzących nie jest taka wazna ale czasami robi wrazenie. Wazniejsza jest jakosc tych BL bo mozna miec kilkadziesiat Bl ale z jednego katalogu. Wieksza ilosc Bl daje szybsza indeksacje, takze swiadczy o jakosci strony czy jest to strona zaplecze na odwal sie czy wartosciowa domena. Daje takze pewne zabezpiecznie ze strona nie zniknie za miesiac.

Ja tam przy wymianie patrze na ilosc zaindeksowanych stron bo to takze odpowiada ilosci i jakosci BL.

Reszta jest mniej wazna a PR to wielkie go**o raz jest raz niema, nowa strona dostaje PR4 za nic itp.

Niektorzy patrza na PR poniewaz chca podniesc swoj w celu np. sprzedazy lub wymianie linkami.

Ważny jest PR, ale PR rzeczywisty wynikający z siły linków z danej witryny.

NIe jest łatwo go obliczyć, ale można użyć estymacji np za pomocą MSN z https://www.linkvendor.com/seo-tools/domain-popularity.html

Blog - marketing internetowy, reklama w wyszukiwarkach, SEO, SEM, Usability

Darmowe kursy do pobrania: Google AdWords, zaktualizowany kurs Google Analytics

Chyba Ci sie pomyliy pojecia, bo raz piszesz tak a raz inaczej.

Linki wychodzące - linki na Twojej stronie prowadzące do innych.

Linki prowadzące do strony [backLinks] - nazwa mowi sama za siebie.

Tak jak już ktos napisal nie liczy sie ilosc linkow tylko ich jakosc, co do linkow wychodzacych to czym mniej tym lepiej dla osoby kupujacej link na takiej stronie poniewaz "moc strony" jest dzielona na wszystkie linki ktore sie na niej znajduja.

Dzięki za wyjaśnienia. Pojęć nie pomyliłem, może zamotałem trochę opis. To mi dużo wyjaśnia, mógłbym zrobić błąd próbując pozyskać "sztuczne" linki przychodzące.

I jeszcze jedna dziwna rzecz. Mariolosek - podałeś fajny link, sprawdziłem w nim swoją stronę. Dziwne, ze przez MSN mam tylko 5 linków a przez google 52 ....

Z reguły chyba jest na odwrót :-D Goole z reguły podają mniej wyników jako tylko próbkę.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności