Skocz do zawartości

płatnośc za efekt

gizmoo3

Rekomendowane odpowiedzi

Opowiem wam pewną historyjkę o kliencie, który placił za efekt w jakiejś tam firmie krzak ( płatnośc tylko za top5 ). Cieszył się człowiek tymi swoimi pozycjami przez 6 m-cy po czym zwiększyła się konkurencja jego strona zaliczyła wylot z cachu (spadek poniżej 1000 na wszystkie hasła bo firma krzak pozycjonowała jedyne stronę główną).

Co zrobiła w takiej sytuacji firma krzak? A no powiedziała Panu do widzenia mamy Pana gdzieś nie wbijemy Pana już w top5 a ni top10 a w ogóle strona wyleciała z cachu a my nie wiemy co z tym zrobić (jak smutno) więc spadaj Pan i radź sobie sam.

Tak właśnie traktują klientów firmy biorące kasę tylko za efekt.

Wszystko cacy póki jest ok, zaczynają się problemy z pozycjami, zaczyna się olewanie klienta.

Pana będącego bohateram tej historii nadal w top10 ni top5 nie ma.

Niech nikt nie uważa tej historii jako osobisty przytyk ale jest ona autentyczna.

btw umowa na lata to nie kosmos tylko standart przy oczywiście odpowiednim pokroju klienta.

• Odpowiedzi 106
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Wniosek jest taki jak na poczatku: nie ma tego jednego, "najlepszego" modelu rozliczania za pozycjonowanie. Każdy wypracował coś swojego, kształt umowy, podejście klienta do pozycjonowania i podejście SEOfirmy do klienta ewoluuje. To sa normalne zjawiska na młodym rynku.

Byle tylko nie za 9,99.

Eksperyment Discover.pl

btw umowa na lata to nie kosmos tylko standart przy oczywiście odpowiednim pokroju klienta.

rozumiem nimek że pokazujesz klientowi umowy kilkuletnie JUŻ ZREALIZOWANE bo przecież nie proponujesz chyba klientowi umowy na kilka lat nie mając doświadczenia w prowadzeniu kilkuletnim klientów ? :D

kilkuletnie JUŻ ZREALIZOWANE...
A Ty Adek nadal nie wiesz, ze 2 linki o rożnych anchorach do tej samej strony nic nie dają ? (Twoja stopka).

[edytka]Nawet 3

Każdy wypracował coś swojego...
Dokładnie.. to rynek i doświadczenie kształtują umowy. Być może dlatego, że zaczynałem dużo póniej niż Lordbart :D i Ty to miałem szanse na ocenę Waszych doświadczeń i wyciągnięcie wniosków.. a może poprostu miałem dobrego nauczyciela..

nie ma tego jednego, "najlepszego" modelu rozliczania za pozycjonowanie

nie ma, ale sugerowanie:

Opowiem wam pewną historyjkę o kliencie, który placił za efekt w jakiejś tam firmie krzak

czyli, ze Ci co biorą kasę za efekt to "bushe" jest irytujące, a Ci co nie, to oświecone, profesjonalne firmy, wyedukowane, z poważnym podejsciem do klienta ( i nawet regularnie się z nim spotykają co najmnije raz w miesiącu - tylko po cholere ?? ) etc i blabla bla

wyprzedaż domen. domeny od 300 pln

idziesz na zakupy i po kody rabatowe czy wybierasz gotowanie w domu i potrzebujesz dobry przepis ? ;)

skończcie te dywagacje na temat wyższości świąt bożegonarodzenia nad wielkanocą.

dla klienta (i dla nas) liczy sie efekt i skuteczność .

Jak ktoś chce to inwestuje w klienta , jego sprawa czy dobrze zrobił kalkulacje, jak ktoś nie chce to klient płaci od razu i z góry.

Wszystko zależy od tego co komu pasuje i na co umawiają się obie strony.

Najważniejsze jest to aby pozycjoner nie rolował klienta i aby też nie było na odwrót.

W obydwu systemach płatności można sprecyzować tak umowę aby obydwie strony były zadowolone

Moja  fotografia kulinarna  :D  Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

"Największą podatność na manipulację wykazują osoby mało inteligentne, a którym zarazem wmówiono, że są świetnie wykształcone." CGJ

[A Ty Adek nadal nie wiesz, ze 2 linki o rożnych anchorach do tej samej strony nic nie dają ? (Twoja stopka).

[

Erbit wiem doskonale i wiem także że linki z forum przy tego typu frazach nic nie daja pomimo tego je umieszczam. Dlaczego? Bo przestałem umieszczać linki stron klientów (dojrzałem :D ) i mam prawo do 3 linków więc mogę nawet drogi Erbicie umieścić 3 linki do tej samej www nawet z jednym tym samym anchorem. pozdrawiam :D

A temat główny czas już chyba zakończyć, bo w każdej opcji płatności są plusy i minusy i długo by tu polemizować. Niech każdy sprzedaje swe usługi tak jak chce, jeśli będę komuś w stanie zaoferować TOP3 dla frazy : opony i dać mu płatność za efekt to tak zrobie. Do tego czasu będę preferował inne formy rozliczeń. Każdy w końcu jest na jakimś etapie: budowania zaplecza, wiary w swoje możliwości, wiedzy itd.

Pozdrawiam

Plan działania, to co już raz napisałem. Klient dostaje od nas scenariusz pozycjonowania, wie że płaci nam za naszą pracę co miesiąc ale wie, że za 2-3 miesiące ma oczekiwać efektów. Gdy ich nie będzie dobierze się nam do tyłka - proste. Idziesz do dentysty, mówi ze to będą 3 wizyty ale za każdą płacisz a nie na koniec. To nie chodzi o to, że płatność ma nastąpić jak będzie efekt, to chodzi o to, że aby dojść do efektu klient musi nam zapłacić, przecież to chyba normalne.

Klient, który dzwoni po 3 miesiącach współpracy i pyta się co tam jak tam, a wy na to, że strona zajmuje zaszczytne 29 miejsce, 99,99 % klientów się wk***i i zarząda zwrotu kasy lub przyspieszenia i poprawienia jakości działania. Sam miałem klienta gdzie podczas sławnych roszad Google'a strona raz była 2 a raz 9. Miałem wziąść połowę ceny bo na 10 zapytań do G 5 razy była na 2 miejscu? Czy może średnie miejsce obliczyć i brać jak za 5-6 miejsce?

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

Sam miałem klienta gdzie podczas sławnych roszad Google'a strona raz była 2 a raz 9. Miałem wziąść połowę ceny bo na 10 zapytań do G 5 razy była na 2 miejscu? Czy może średnie miejsce obliczyć i brać jak za 5-6 miejsce?

wszystkie niejasności powinniśmy rozpatrywać na korzyść klienta, miałem taki przypadek raz i dopóki strona nie przestała skakać rozliczałem klienta z tych gorszych pozycji

Wezcie sie moze czepcie dozywotniej gwarancji Toyoty czy neostrady/telefonu za 1zl, mysle ze hasla marketingowe kontrowersyjnejsze :D

Ciekawe czy jak napisze kolejne ogloszenie ze wypozycjonuje kazde haslo za 1zl to tez sie ktos czepi tego :D Nie wazne co ja w tym ogloszeniu pisze tylko czy to mi sie bedzie oplacac, jakby sie nie oplacalo to bym nie pisal, tez nie jestem organizacja charytatywna :) IMO topic wyczerpany.

Wiesz Adek ja mam podejście takie skoromiałbym brać kasę tylko za top3 na jakąs tam frazę to już wolę zrobić sobie stronke tudziesz płatny katalog i załadować tam adsensz lub/i jakieś PP.

Dzięki temu mam kasę już o top20 a nie od top3. Nie stresuję się czy uda mi się top3 i kiedy się uda. Nikt mi nie marudzi :D. Jestem top5 zarabiam jeszcze więcej Ty nadal nie jestem top4 nadal zarabiam Ty nadal nie :D.

Jestem top3 i zarabiłem już 10 razy tyle co Ty a ty za top3 właśnie otrzymałeś swoję wpierwszą zapłatę :) i do tego trzęsiesz portkami bo nie wiesz czy za m-c nadal w top3 bedziesz. Ja się nie martwie bo czy top3 czy top10 zawsze zarabiam :P.

Poza tym po co mam marnować dużo zaplecza na top3 dla klienta skoro mogę ten sam power przywalić na frazy niszowe i zarobić 2 razy więcej na adsens czy PP.

Każdy robi jak uważa tylko niektórzy ne liczą co im się tak naprawde bardziej opłaca.

Wiesz Adek ja mam podejście takie skoromiałbym brać kasę tylko za top3 na jakąs tam frazę to już wolę zrobić sobie stronke tudziesz płatny katalog i załadować tam adsensz lub/i jakieś PP.

Dzięki temu mam kasę już o top20 a nie od top3. Nie stresuję się czy uda mi się top3 i kiedy się uda. Nikt mi nie marudzi :D. Jestem top5 zarabiam jeszcze więcej Ty nadal nie jestem top4 nadal zarabiam Ty nadal nie :).

yyyy a kto Ci napisał że ja tak robie? :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności