Skocz do zawartości

DonLinkage v6 - całkiem nowy polski seosoft do pozycjonowania, linkowania

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem DonLinkage i mam kilka pytań. 
Pisze na forum, bo mogą przydać się inny:

1)W projekcie w statystykach jest: "sukces/błąd/zarejestrowanych"
Co to znaczy "zarejestrowanych"?

2) W sierpniu 2016 była informacja, że będzie zautomatyzowana opcja tworzenia bazy prywatnej z raportu. Czy ta funkcjonalność już jest? Jeżeli tak to jak z niej korzystać, bo nie mogę znaleźć? 

3) Czy w Premium bazy do detekcji z https://freshscraper.i4a.pl/ pobierane są automatycznie, czy trzeba w "Bazach adresów" kliknąć "Pobierz bazę"?
Czy kiedy kliknie się "Pobierz bazę" to czy zostanie pobrana najnowsza? i czy jeżeli kliknę np. dwa razy to ta sama baza zostanie poprana drugi raz do detekcji, czy może pobierane są tylko jeszcze nie poprane wcześniej bazy?

4) Czy nieistniejące strony w Premium trzeba dodawać do czarnej listy czy same "znikają" z bazy?

5) Czy podpięcie proxy jest potrzebne (wskazane) do postowania projektów (nie premium)?
Inaczej mówiąc czy jeżeli teraz nie korzystam z harvestera i monitoringu pozycji – to czy potrzebuje proxy?    

6) Czy do harvestowania potrzebny jest poxy takie jak przy monitoringu pozycji? 
Czy powinno to być proxy prywatne?

1. Są skrypty, w których aby zamieścić wpis/link potrzeba najpierw założyć konto - jest to rejestracja.

2. Nie zostało to wprowadzone, dzięki za przypomnienie o tej funkcji, zapisałem do todo - powinno się w tym mc pojawić w aktualizacji.

3. Premium pobiera automatycznie bazy, kliknąć należy tylko raz na początku, bo pobrane zostaną do detekcji ponownie.

4. Same znikają.

5. Zależy od IP - jeśli nie jest poblokowane, to nie trzeba i o ile serwerodawca nie ma nic przeciw spamowaniu z IP.

6. Tak, harvestowanie też odpytuje Google. Publiczne mogą być. Mogą też być półprywatne lub prywatne - tu najlepiej podłączyć dodatkowo 2captcha.

PS. Dzisiaj doszło około 250 nowych adresów do Premium.

Ja przypominam się z moimi postulatami odnośnie baz głównych. Chciałbym zebysmy mogli tworzyc bazy dla poszczególnych silników z taką sama łatwościa jak bazy prywatne.

Po co? Ja dziele sobie i przebieram listy ze śmieci a przy aktualizacji baz, wpadaja rożnej jakosci miejscówki do tych „głównych” zdefiniowanych..

Można obecnie tworzyć nowe bazy główne jedynie ręcznie na serwerze, a bazy prywatne robi się przyjemnie kliknięciem.

Automatyczne tworzenie bazy prywatnej z raportu byłoby super sprawą :)

Kolejna sprawa to wbudowany harwester, żeby miał sens ten w Donku to tu jednak trzeba by dodać kilka opcji? Czy w ogóle jest koncepcja uwspółcześnienia tego modułu bo tracę nadzieję ? ;)

Dzielenie baz publicznych jest zapisane do zrobienia - jest to bardzo poważna zmiana (niemal cała logika idzie do przerobienia).

Jakich funkcji brakuje Ci w harvesterze?

15 godzin temu, okazwłoka napisał:

1. Są skrypty, w których aby zamieścić wpis/link potrzeba najpierw założyć konto - jest to rejestracja.

OK, a te strony które są rejestracji już tam zostaną czy to taka "poczekalnia" bo liczymy na to, że przesuną się do "sukces"? 
Czy może rejestracja to jest już może stan docelowy?  

Cytat

3. Premium pobiera automatycznie bazy, kliknąć należy tylko raz na początku, bo pobrane zostaną do detekcji ponownie.

Czyli jeżeli dobrze rozumiem to w Bazie adresów nie powinno się dotykać "Pobierz bazę" - bo pobiera się automatycznie?
A kliknięcie pobrało by i przekazało do detekcji ponownie te same miejscówki?  

Cytat

4. Same znikają.

Przy tej aktualizacji (nowych 250 adresów) stare nie dziczejące adresy nadal są.

Cytat

PS. Dzisiaj doszło około 250 nowych adresów do Premium.

A są jakieś tam również Artykuły, bo nie widzę i chce się upewnić?

2 godziny temu, okazwłoka napisał:

Ja jeszcze nie korzystam z harvestera, ale też słyszałem od kogoś, że do tego używa innego programu.  

Wczoraj zakupiłam usługę premium, pisałam też maila z prośbą o włączenie, proszę o reakcję.

Remonty Gdańsk - usługi remontowo-budowlane Trójmiasto, wykończenia mieszkań i domów "pod klucz", adaptacje lokali usługowych

Psychoterapeuta Rumia - psychoterapia rodzinna, terapia dla dzieci i młodzieży oraz indywidualna dla dorosłych w nurcie systemowym

Są jakieś dziwne problemy z dodawaniem do Premium, sprawdzam co się dzieje. Dzisiaj powinno być naprawione.

Ok, problem namierzony.

Puściłem projekt i na premium jest około 640 sukcesów.

Tyle samo błędów. Widzę, że w błędach jest 260 adresów, których nie powinno tam być (nie istnieją już od dawna).

I zostaje mi sprawdzić jeszcze około 400 adresów - widzę że do niektórych dodaje, ale nie raportuje, inne nie łączą (coś z dnsami albo skryptami). Posprawdzam to dziś/jutro i będzie śmigać (powinno być ostatecznie około 1000 sukcesów).

W tym miesiącu jeszcze powinno około 100 nowych dojść i co miesiąc chciałbym dodawać do premium jakieś 200-300 nowych.

Na Konfiguracja>Captchaka jak jest optymalna konfiguracja w "wysyłaj do"? W jakiej kolejności najlepiej poustawiać: OCRdl, CaptchaSniper, Xevil?

A jeżeli mamy np. 2captcha.com to gdzie je podać:
a) "ReCaptcha wysyłaj zawsze do:"
b) w trzecim "Następnie captcha wysyłaj do:"

"Captcha wyszukiwarki Google wysyłaj do:" – rozumiem nie dotyczy komentarzy itp. (mimo korzystania przez strony z ReCaptcha od Google) , bo komentarzy dotyczą te ustawienia powyżej, tak? 

Nigdy, nigdzie jeszcze nie korzystałem z czegoś takiego jak harwester adresów. Dlatego chciałbym zapytać jak to ugryźć. 

Przykładowo chciałbym znaleźć miejscówki (na WordPresie) związane z branżą meblarską. I co teraz?
Klikam "Dodaj" i robię footprinty np. "meble", "krzesła", "stoły" itp. czy tak?
Czy może te słowa kluczowe powinienem umieścić w "Keyword-ach"? A jeżeli tak to co powinno być w footprintach?

Następnie zaznaczam Konfiguracja>Crony> harvester.php i już powinno działać, tak?

Dnia 11.12.2018 o 08:49, okazwłoka napisał:

Dzielenie baz publicznych jest zapisane do zrobienia - jest to bardzo poważna zmiana (niemal cała logika idzie do przerobienia).

Przede wszystkim możliwość łatwego wyboru, który silnik jest harvestowany

Przemyślenie na nowo footprintów i keywordów, bo mam wrażenie ze wpisywanie tych ostatnich nie wpływa w żaden sposób na prace harwestera..

Do wyników harwestowania/detekcji (nie wiem w którym miejscu będzie to najlepsze) dodanie nowych kolumn z możliwością segregowania wyników jak poniżej:

- Sprawdzanie liczby linków wychodzących / liczby linkowanych domen
- parametry MOZ domeny na podstawie bezpłatnego konta
- język strony
- używane metatagi, aby można było sprawdzić tematyczność itp.
- jakiś SPAMFILRT – może występowanie ryzykownych słów?

• Like 1