Skocz do zawartości

DonLinkage v6 - całkiem nowy polski seosoft do pozycjonowania, linkowania

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

@Skalmar - jeśli keywordy są pojedyncze, to spokojnie można je wrzucić do footprinta, chyba że wygodniej Ci z keywordami - wynik będzie podbny - zależy gdzie pracy mniej będziesz miał z wprowadzaniem. Wiem że to tylko przykład, ale akurat na miejscówki na WordPressach i do tego po keywordach tego typu bym nie liczył.

Musi być zaznaczony harvester i jeszcze detektor.

@Hauron - zobaczymy co się da z tym zrobić. To fakt, obecnie precyzyjny harvester może okazać się strzałem w dziesiątkę.

@okazwłoka W "Baza adresów>Harvestar adresów" w pozycji "Det. dziś [?]" i "Det. all [?]" od początku pojawiają mi się jakieś liczby, ale harwester był do tej pory wyłączony (crony), skąd więc te dane z freshscraper.i4a.pl ?

W którym miejscu pojawiają się te zharvestowane miejscówki? Gdzie można je podejrzeć? Jak przenieść je do bazy prywatnej?

Hej, będzie długo ;)

W ostatnich dniach przejrzałem ten wątek więc wiem jak donek się rozwijał i jakie jest wsparcie. Brakuje mi jednak ogólnej wiedzy w jaki sposób powinno się z nim pracować. Przez to, po instalacji nie czuję jak powinienem postępować. Przeklikałem się po menu i w teorii mogę się domyślić... ale może pomożecie, może to też się przyda innym. Czy możecie powiedzieć jak z nim pracować nawet na potrzeby jednego projektu / serwisu, dla jakiego chcemy zdobywać linki?

Powiem jakie wątpliwości mam już teraz, być może to banał, ale ktoś kto się nie zajmował tym pewnie będzie miał podobny problem. Być może jest już gdzieś tutek to opisujący ;)

• Po instalacji oczywiście aktualizacja do najnowsze wersji - to jasne ;)
  • Crony są w miarę opisane więc spoko, powiedzmy że jest to też jasne.
  • Wg instrukcji instalacji zainstalowałem wszystkie dostępne tam bazy skryptów - nie wiem czy wszystkie powinny tam być, czy tylko wybrane.
  • Wg instrukcji usunięcie starej bazy adresów i instalacja nowych - to powiedzmy że ok.

I teraz działanie:

• Działa cron i menu Baza skryptów i Baza adresów mamy np. WordPress 824/0, pozostałe na 0. Nie wiem ile tych skryptów powinno być oraz kiedy to się zakończy i co się teraz dzieje.
  • Po co są projekty, po co baza tekstów itd - jak tu postępować (generator tekstów generuje mi pliki bez polskich znaków)? Gdzie się konfiguruje jakieś konta email aby system mógł się rejestrować do "Baz" zewnętrznych? Skąd system wie jakie teksty i linki dodawać? Czy to wszystko ustawia się na poziomie każdego z projektów?

W miarę intuicyjne było skonfigurowanie pozycji w Google, pewnie jutro się dowiem czy działa ;)

Jakbyście w punktach mogli powiedzieć co w jakiej części menu trzeba wykonać i po co, byłoby super ;)

Filmiki na https://donlinkage.i4a.pl ale nie dają mi ogólnej wiedzy :(

@radca78 Też jestem nowym  użytkownikiem DonLinkage i brakuje mi bardzo kompleksowej instrukcji.
Na razie uczę się ze szczępków informacji i metoda prób i błędów - niestety trochę po omacku.
To co jest na https://donlinkage.i4a.pl/ to tylko część potrzebnych puzzli, a jeszcze trzeba je poukładać.

Ale trochę już obczaiłem więc podpowiem :)

Cytat

Gdzie się konfiguruje jakieś konta email aby system mógł się rejestrować do "Baz" zewnętrznych?

To jest akurat dobrze wytłumaczone:
 https://donlinkage.i4a.pl/przygotowanie-projektu/konfigurowanie-poczty-w-projekcie/

Cytat

Skąd system wie jakie teksty i linki dodawać? Czy to wszystko ustawia się na poziomie każdego z projektów?

Tak teksty i linki ustawia się dla każdego projektu.

W "Dodatkowe moduły>Lista linków" możesz stworzyć listę linków np. różne podstrony.

W projekcie w teksie możesz wpisać albo konkretny link - ale wówczas wszędzie będzie ten sam link.
Albo co jest bardzo dobrym rozwiązaniem w tekście (w "Dane projektu") wpisujesz: " %link% "   
Następnie w "Opcje projektu>Opcje podlinkowania" wybierasz listę linków, którą utworzyłeś wcześniej i wówczas DL będzie w miejsce  " %link% " podstawiał te linki - za każdym razem inny.   

Co wiedziałem napisałem ;) mam nadziej, że coś pomogłem. 

• Like 1

Faktycznie jest przygotowywany tutorial dla zupełnie nowych w temacie i będą dostępne w nim informacje co jak i gdzie - na przykładzie pozycjonowania małej strony internetowej w DonLinkage. Do końca roku bądź początkiem stycznia będzie gotowy.

Będzie to tutorial od początku konfiguracji DonLinkage przez wszystkie funkcje i będą też wplecione inne elementy, którymi warto się wspierać.

Będzie to tutorial w dokumencie (pdf), a nie film.

• Like 2

Czy w module sprawdzania pozycji macie wyniki poprawne?

To co ja zauważam, to że system dla szukanej frazy: moja fraza, traktuje ją jako "moja fraza", a przecież to dwa różne wyniki. Zatem pytanie też do @okazwłoka czy przy sprawdzaniu pozycji tak jest? Jeśli tak, to chyba powinno być bez znaków "".

Nic podobnego :) Oczywiście sprawdza pozycje tak jak wprowadzisz frazę, nic nie dodaje, nic nie ujmuje.

Nie zaopatrzyłem się jeszcze w encoder dla 7.0 i ogólnie pod 7 nie testowałem, więc na razie nie ma szans. Ale pewnie w końcu to nastąpi :)