Skocz do zawartości

Sprzątanie po ataku

frank87

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, już dobry miesiąć temu miałem problem z zaatakowanym wordpressem. Generalnie codziennie coś podmieniało mi .htaccess i od czasu do czasu zmieniało sitemap.xml. Było to związane z wyszukiwarką na stronie - wyłączyłem ja i problem jest rozwiązany, jednak w google pozostało mi strasznie dużo chińskich wyników wyszukiwania które, rzekomo prowadzą do mojej witryny (wcześniej przekierowywały na docelowe chińskie strony, teraz trafiają na moją stronę - na puste wyniki wyszukiwania).

Tych zhakowanych urli jest prawie 10 stron i chciałbym się dowiedzieć jak najłatwiej się ich wszystkich z google pozbyć?

Było to związane z wyszukiwarką na stronie - wyłączyłem ja i problem jest rozwiązany, 

Ty tak serio ? Sądzę że nie rozwiązałeś problemu lecz tylko ukryłeś fakt włamania a witryna dalej jest narażona na ataki.

EDIT :

Aktualizujesz WP regularnie ?

Doświadczone i pewne Biuro Rachunkowe w Łodzi. Na rynku od 1995 roku! 

Blog księgowego, czyli nowe przepisy podatkowe opisane prostym językiem.

0. zobacz czy nie masz jakiś innych adminów w GSC

1. wgraj stary backup przed atakiem.

2. zaktualizuj  wp i wszystkie pluginy

3. dopiero teraz możesz coś kombinować, wgraj nowy sitemap.

4. jak możesz to zrób przekierowania 410 z włamanych adresów- może można znaleźć jakiś wzorzec i stworzyć jedno czy 2 wyrażenia regularne. 

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

---

----

Aktualizuje regularnie. Mam też wordfence'a. Pewnie strona w jakiś sposób dalej jest narażona na ataki (jak to bywa z wordpressami), ale wyłączenie wyszukiwarki anulowało możliwość zrobienia jakiegokolwiek POSTa, więc ataki ustały.

---

Wszystko poaktualizowane, pozmieniane hasła, sole, sitemap też już dawno nowy.

Url'e są wg wzorca, więc wyrażenie powinno załatwić sprawę przekierowań. Tylko czy potem potem coś powinienem zrobić w google search console, czy google samo ogarnie?

Cześć,

nie tak dawno temu też miałem włam na 3 z moich stron. Po odwirusowaniu zgłosiłem strony do google aby odbanowali domeny, dorzuciłem parę podstron i wrzuciłem nową sitemapę, w Search Console sypało błędami indeksowania aż w oczy piekło przez prawie 4 miesiące i samo ogarnęło sprawę, a pozycje na frazy wróciły do normy czyli do top10. 

IQOS - Po co śmierdzieć papierosami i jeszcze się nimi truć? Polecam podgrzewany tytoń jako alternatywę https://api.iqosfriends.pl/polecam?a=BNII8U :rolleyes:

Zacznijmy od tego, że wordpressa się nie naprawia, tylko stawia od zera.

Po prostu to nie ma sensu.

Pobierasz najnowsze paczki z wtyczkami i wp, rozpakowujesz gdzie trzeba i tylko wp-content/themes oraz wp-content/uploads kopiujesz (choć i to warto pobrać i przeskanować lepszym antywirusem).

Co dalej? Dalej warto pozmieniać hasła, sprawdzić w gwt czy nie ma śmieciowych administratorów i map strony

Tutaj kiedyś miałem fajny prosty skrypcik karmiło się go listą zaindeksowanych śmieci i klikał każdego url'a do usunięcia w gwt w "Usuń adresy URL".

Na adresach zaindeksowanych po włamie ja osobiście dałbym kod błędu 410 Gone zamiast 404 - tak szybciej znika

w szablonach i uploads też sporo syfu wpada

te "darmowe" to wylęgarnia syfu ;)

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

w szablonach i uploads też sporo syfu wpada

te "darmowe" to wylęgarnia syfu ;)

Polecam podsumowanie w tym wpisie Xanna

Pozdrawiam

Pysio

Domondo.pl nowy sklep z osłonami przeciwsłonecznymi

• 1 miesiąc temu...

Ustawiłem już z miesiąc temu przekierowanie na 410 w .htaccess i wszystkie niechciane linki z google prowadzą na to 410, jednak nie chcą zniknąć z wyników wyszukiwania ;/ 
Czy muszę ręcznie usunąć wszystkie adresy przez "Usuń adresy URL" w search console, czy istnieje inna metoda?

Znajomemu ostatnio czyściłem po ataku, (strona statyczna, chyba trojan na kompie) po usunięciu syfu sprawdzeniu czy wszystko gra, w GSC zgłosiłem usunięcie błędu, po jakimś tygodniu/ dwóch wszystko wróciło do normy. Pozycja wróciła i ostrzeżenia poznikały.

Profesjonalne narzędzia warsztatowe tylko renomowanych marek. Głodny? Łatwe przepisy kulinarne na moim blogu.

Aktualizacja map fabrycznej nawigacji, Polskie menu w Twojej nawigacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności