Skocz do zawartości

Jak prawidłowo zrobić przekierowanie 301?

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem opuszczoną domenę o tematyce identycznej jak moja strona. Ma trochę backlinków więc postanowiłem ją kupić i zrobić przekierowanie 301. I teraz jak to zrobić prawidłowo, czy jest jakaś różnica jeśli zrobię te przekierowanie ze strony rejestratora domen czy należy to robić przez plik htaccess. Domena jest już wyindeksowana w google.

Czy takie przekierowanie może podnieść pozycję mojej strony czy może zaszkodzic? Backlinki ma raczej powiązane tematycznie, zero spamu. Moja działająca strona to nowa domena, ma 2 tygodnie.

Zazwyczaj wykonując przekierowanie z panelu i tak tworzony jest htaccess. Jak wykonasz to już Twoja sprawa, ważne, aby w nagłówku zwracało 301.

Status nagłówka przekierowania możesz sobie sprawdzić na:

https://www.webconfs.com/http-header-check.php

ew. zainstaluj sobie do chroma wtyczkę "Redirect path", pozwoli Ci ona na sprawdzanie przekierowań w czasie rzeczywistym.

Co do przekierowania jeśli profil linków jest dobry może to korzystnie wpłynąć na pozycje Twojego serwisu.

Możesz zrobić globalne przekierowanie wszystkich podstron przechwyconej domeny na Twoją, albo pobawić się nieco i spróbować dodatkowo przekierować kilka adresów na podobne podstrony w swoim serwisie.

Skorzystałbym z Search Console, Ahrefsa i archive.org/web/ i zebrał sobie adresy podstron jakie tam były i do których kierują linki i przekierował je na podobne.

baner-seostationv2.png

Domena jest już wyindeksowana w google.

Mnie to zastanawia.Bo jak domena jest wyindeksowana w google jak ma przenieść jakąś moc za pomocą przekierowania?Coś czego nie ma nie może przenieść mocy na inną domenę.A skoro wyindeksowana w google=dla google jej nie ma.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

A tak, jak wygasła to zmienia postać rzeczy, nie pomyślałem, późno już i z myśleniem gorzej.Ale jak wygasła to ja bym ją brał bez zastanowienia, przynajmniej na próbę co się będzie dziać.

EDIT: Dla tych co nie wiedzą/nie rozumieją, powyżej to był żart.

301 które ma jakąkolwiek przenieść moc to domena z której idzie 301 musi być w indeksie google!

Jak inaczej zadziała 301 skoro jej nie ma?

Przykład:

Mam domenę www.xxxxxxx.pl ale nie jest ona zaindeksowana w google, robię z niej przekierowanie na domenę  www.xxxxxx1.pl

Jaką da mi to moc?

A to że linki do niej są wcale nie oznacza że jest OK.

Tzn. da jakąś tam moc, ale o wiele lepszy efekt będzie jak np. na domenę z której ma być zrobione przekierowanie wrzucimy jakąś treść, najlepiej związaną z tematyką strony na którą będzie robione przekierowanie, a dopiero potem 301.

Przynajmniej z moich obserwacji wynika że tak jest o wiele lepiej.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności