Skocz do zawartości

Strona zawiera złośliwe oprogramowanie

jun_dymek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Piszę tutaj (dział wydał mi się najbardziej sensowny, bo jest to pewnego rodzaju filtr), bo niestety nie mam pomysłu jak poradzić sobie z pewnym problem, który dotknął mój katalog (https://www.wzrost.net). Po wejściu na stronę przeglądarka krzyczy "Strona, którą chcesz otworzyć, zawiera złośliwe oprogramowanie". Jak wszedłem w szczegóły komunikatu ustaliłem, że "Niektóre strony tej witryny przekierowują użytkowników na te niebezpieczne witryny: sommervogel.com i maly-ogrodnik.pl.". Druga strona była linkowana z jednego z wpisów  w katalogu, który od razu usunąłem. Nie mam pojęcia jak zlokalizować odnośnik do sommervogel.com i tu moje pytanie. W jaki sposób zlokalizować problem w plikach skryptu? Są jakieś narzędzia pomocne w tego typu sytuacjach? Spotkał się ktoś z tego typu problemem? Niestety nie mam kopii bazy, żeby ewentualnie nadgrać całą zawartość. Z góry dzięki za wszelkie wskazówki i pomoc.

netkat_logo_male.png.55f9093b88d31963c3c86caf4ab7bc2f.png  - skrypt katalogu stron, który ułatwia moderację (pierwszy skrypt napisany z wykorzystaniem Pythona/Django), Katalogika.pl - najlepsze strony internetu!

Miałem podobny problem wczoraj. Niestety jednego wpisu musiałem ręcznie szukać przeglądając listę wszystkich aktywnych wpisów. Potem zgłosiłem do ponownej weryfikacji i dopisałem w uzasadnieniu- usunąłem linki do stron zawierające złośliwe oprogramowanie. Rano już było ok.

Pomyślna weryfikacja witryny xyz
02.06.2016
Złośliwe oprogramowanie wykryte w witrynie xyz
01.06.2016

BTW Sprawdź w narzędziach dla webmasterów google czy nie masz przy alercie podanych dokładnych linków do wpisów... Pomogą szukać. jeśli wyskoczy alert po wejściu w link, że złośliwe oprogramowanie ble, ble ble, to kliknij w ignoruj (mimo to wejdź, czy jak tam masz w przeglądarce) i powinieneś znaleźć wpis. Wtedy znając tytuł alfabetycznie sobie poszukaj go w liście aktywnych stron.

Backup by mógł bardziej być na niekorzyść nawet jakbyś miał, bo to mógł być stary link, który nagle stał się szkodliwy i byś stracił np połowę wpisów.

Darmowa porównywarka pożyczek online.

Polecam także: zdjęcia Świdnica

oraz pamiątki Świdnica - sklep online

Jeśli link był we wpisie jako takim, to może najprościej byłoby:
- zrobić sobie zrzut bazy danych
- poszukać w nim "podejrzaną" nazwę domeny i w ten sposób znaleźć wpis do wywalenia

Oczywiście możesz szukać bezpośrednio w bazie, ale zakładam, ze powyższe będzie dla Ciebie wygodniejsze.

musisz niestety znaleźć link do danej strony i go wywalić

Własnie jest problem ze znalezieniem tego linku. Podane narzędzie w wersji FREE niestety odpada, a pełna wersja to 100 funtów. Może ktoś zna inny (najlepiej darmowy) program, który poradzi sobie ze znalezieniem konkretnych linków na stronie?

netkat_logo_male.png.55f9093b88d31963c3c86caf4ab7bc2f.png  - skrypt katalogu stron, który ułatwia moderację (pierwszy skrypt napisany z wykorzystaniem Pythona/Django), Katalogika.pl - najlepsze strony internetu!

- zrobić sobie zrzut bazy danych

- poszukać w nim "podejrzaną" nazwę domeny i w ten sposób znaleźć wpis do wywalenia

Zalogowałem się do active-admina, wszedłem na tabelę z urlami z wpisów i niestety nie znajduje sommervogel.com. Może być tak, że jakiś wpis linkuje do domeny aaaa.com, która robi przekierowanie na sommervogel.com i google oznacza katalog jako niebezpieczny?

Jak możesz to wolałbym jakąś podpowiedź, żebym sam uporał się z tym problemem. Zawsze jakieś nowe doświadczenie... Przy okazji - na Chromie nie widzę komunikatu o zagrożeniu. Firefox dalej pokazuje...

Połowa SEOKatalogów teraz tak świeci. Wpinasz stronę do Search Controle, przechodzisz do Problemy dotyczące bezpieczeństwa i tam masz listę URL'i, które generują potencjalne zagrożenie. Usuwasz je, wysyłasz informację z prośbą o zdjęcie komunikatu i tyle. Zresztą @marcin89 kilka postów wcześniej już o tym pisał.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

przeciez to co piszecie to jest jedynei wierzcholek gory lodowej.

Juz na bank masz taka dizure na stronie/serwerze ze takie usuwanie plikow to tylko udawanei ze nei ma problemu, w koncu ktoregos dnia dostaniesz 10 tysiecy nowych podstron w html i co tez bedziesz usuwal po jednym? Zamiast leczyc trzeba niestety tutaj dokonac amputacji, czyli znalezc dziure i zalatac albo zastosowac odpowiednie zabezpieczenia, a jak masz kilka domen na tym koncie to juz mozesz wziac popcorn i patrzec co bedzie dalej.

@Paq, chciałbyś aby było tak wesoło i przyjemnie;) Ale pogrzeb po jego stronce, sprawdź pliki js i tam znajdziesz ślad tego, że plików ze złośliwym kodem jest z pewnością znacznie więcej, a to że maldet nic nie znalazł wcale mnie nie dziwi. A przeszukać stronę pod konsolą też przydałoby się wiedzieć co szukać, a nie brać przykładowe schematy z sieci i stwierdzić, że tam nic nie ma. Bez urazy, ale Twoja rada jest ykhm, że tak powiem delikatnie "nieskuteczna" ;)

Zapraszam także na mojego bloga Jacek Jagusiak. Oferuje także usługę odwirusowania stron www jak i serwerów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności