Skocz do zawartości

Problem z przekierowanie stron w .htaccess

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma pod forum o htaccess więc umieszczam tutaj bo tu najbliżej tematycznie. Potrzebuje przekierować strony żeby usunąć duplikaty.

Mam 3 schematy url

Mojadomena.pl/lokacja/państwo/miasto/

mojadomena.pl/miejsce/państwo/miasto/

mojadomena.pl/miejsce/państwo/miasto/kategoria/

oczywiście państwa i miasta będą się zmieniały reszta jest stałymi, potrzebuje przekierować 2 pierwsze urle na 3 problem jest w tym że schemat tworzenia stron wygląda tak:

mojadomena.pl/miejsce/państwo/miasto/kategoria/tytuł/

Więc nie można po prostu dodać na końcu "kategoria"

Czyli potrzebował bym jakiejś komendy która zamieniała by lokacja na miejsce. I drugie to sprawdzało by czy jest /miejsce/ jeśli tak to sprawdzało by czy jest /kategoria/ jak nie to dodawało by /kategoria/

Ok super pierwszy url udało mi się przekierować na 3 ale jak to zrobić z drugim? Próbowałem:

RedirectMatch 301 /miejsce/(.*) /miejsce/$1/kategoria

Ale wtedy zapętla się i dostaje url: mojadomena.pl/miejsce/państwo/miasto/kategoria/kategoria/kategoria/kategoria/kategoria/kategoria/kategoria/kategoria/kategoria/kategoria/kategoria/kategoria/kategoria/kategoria/kategoria/kategoria/

No i też to co się obawiałem w postach które mają strukture mojadomena.pl/miejsce/państwo/miasto/kategoria/tytuł/ dodaje też n razy /kategoria/ na końcu

To nie działa i też chyba brakuje jednej wartości.

ta komenda mówi jak nie zawiera /kategoria to dodaj na końcu /kategoria ?

Ja potrzebuje jak nie zawiera /kategoria i zawiera /miejsce/ to dodaj na końcu /kategoria 

Próbowałem to zrobić tak ale nie działa:

RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/kategoria 

RewriteCond %{REQUEST_URI}  /miejsce/$1
 RewriteRule . $1/kategoria  [R=301,L]

No dobrze ale to dodaje kategorie do każdego url w którym nie ma kategorii łącznie ze stroną główna a ja potrzebuje żeby dodawało kategorie tylko jak jest "/miejsce/" w url czyli muszą być spełnione 2 warunki musi być "/miejsce/" w url a nie może być "/kategoria"

No właśnie nie działa z jakiegoś powodu. Może od drugiej strony się da? Żeby przekierować najpierw miejsce na lokacje a potem przekierowaniem 

RedirectMatch 301 /lokacja/(.*) /miejsce/$1/kategoria

Tylko jak próbuje to zrobić to mi się zapętla a jak dodaje [L] do RedirectMatch 301 /miejsce/(.*) /lokacja/$1 to wywala się strona

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności