Skocz do zawartości

[pytanie]Czy budżet 10 tysięcy miesięcznie, wystarczy na frazę "noclegi"?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy taka kwota wydana na linki, pozwoli mniej więcej wejść do top10?

Pozwoli wejść do top 10.

Jednakże jeśli Ty będziesz w stanie kupić linki inni też to zrobią. Do pozycjonowania podanej frazy trzeba czegoś więcej.  

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

• Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Wybierasz grupę kilku podstawowych dla branży fraz

z czasem serwis sam pojawi się na frazy z długiego ogona

Tak. ale tu padło pytanie o top10 na konkretną frazę.

Ja już poległem na  nieuważnym czytaniu i się pokajałem :)

Czemu Ty też błądzisz? :)

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Gdybym to ja bym miał taki portal, zacząłbym od robienia długiego ogona, a później powoli wbijał się na topowe frazy. Bazowanie strategii rozwoju portalu, tylko na wejściu w  bardzo mocne frazy to mocno ryzykowny pomysł.

A ja bym zaczął od doboru fraz :)

Jak szukam noclegu to wpisuję "noclegi Wrocław" a nie "noclegi"

M

Ps. Duża grupa dodaje "tanie"

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Tak. ale tu padło pytanie o top10 na konkretną frazę.

Można to co napisałem ograniczyć do tej jednej frazy. Chodziło generalnie o to że te duże portale nie mają jakiejś odgórnej wyłączności na te duże frazy. Wiem z doświadczenia. Sztuką jest natomiast utrzymać pozycje na duże frazy przez lata.

Ja z kolei koncentruję się na pensjonatach, np. noclegowo.pl noclegi.pl 

Obojętnie na czym będziesz się koncentrował to tak czy inaczej chyba nie masz za dużego pojęcia jak zmieniło się SEO od czasu preclisrecli ... 10K na same linki OK , teraz drugie tyle na działania w mediach społecznościowych, PPC, dobry copywriting ...

No i nawet jeżeli szarpniesz się na wystarczający budżet to i tak bez SEOwca się nie obejdziesz bo podstawą takiego serwisu jest jego optymalizacja. 

Problemem może dla Ciebie też być geolokalizacja wyników wyszukiwań ;) .

Teraz jeszcze problem następujący - urządzenia mobilne .... 

Trochę jedna tego jest do ogarnięcia co ? ;)

Ps. Duża grupa dodaje "tanie"

Duża grupa wyszukuje również podając konkretną lokalizację (centrum/starówka/blisko czegoś itp) 

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Budżet na wydatki seo jest ok, trzeba tylko dołożyć drugie tego na pensje dla specjalisty z odpowiednią wiedzą, który będzie umiał te środki odpowiednio rozdysponować. Oczywiście znalezienie specjalisty nie będzie wcale proste. Najlepiej gdybyś wszedł z kimś takim do spółki, zamiast go zatrudniać. Wówczas taka osoba ma motywację, żeby budować wartość dodaną Twojego biznesu - niekoniecznie przez pryzmat swojej firmy.

Poza tym nie od razu Kraków zbudowano. Jeżeli wybierzesz najbardziej konkurencyjne frazy, to z wielu powodów, może Ci się nie udać. Zacząłbym od tych mniej konkurencyjnych i powalczyłbym o top1 dla nich, a nie tam żadne top10. Większy ruch, większe zyski, większa kasa na seo. A wtedy sky is the limit.

Powodzenia!

P.S. Uważam, że na tak ogólnie postawione pytanie, ciężko odpowiedzieć. Im mniejszy budżet, tym więcej potrzeba kreatywności i myślenia out of the box.

Dla przypomnienia, gdyby autor tematu chciał się "naciąć"

https://www.forum.optymalizacja.com/topic/195718-google-zamrozilo-wyniki/?p=1355881

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Noi dalej podajesz duże brandy z możliwością rezerwacji, w dodatku hotele.
Liczysz na to, że jak ktoś wpisze np: hotele Poznań, to nie pojawia się hotele, bo user automagicznie szuka małych brandów..

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Założę sie, że każdy wypowiadający się tym wątku nigdy nie dostał 10k/mc za jedna frazę. Fraza "noclegi" nie należy do wyjątkowo trudnych. ;)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Fraza "noclegi" nie należy do wyjątkowo trudnych

Sama fraza "noclegi" jest bezużyteczna, bo szukający przeważnie szukając noclegów z założenia szuka w określonej lokalizacji / cenie / itd...

---

IMHO autor tematu nie powinien się zniechęcać, bo jak mówi powiedzenie "nie od razu Kraków zbudowano"... tylko budować serwis, ale od razu naciskiem na SEO optymalizację, długi ogon i pozyskiwanie obiektów noclegowych, co uważam że jest trudnym zadaniem. 

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności