Skocz do zawartości

Czy wygląd strony wpływa na pozycjonowanie?

amell

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

krótki czas odwiedzin, duży współczynnik wyjść,

To wcale nie musi źle świadczyć o stronie. Może to oznaczać, że użytkownik szybko znalazł to czego szukał.

U kobiety ważniejsze są oczy niż piersi - kobieta bez oczu wygląda gorzej.

Polecam montaż anten legionowo - najlepszy montaż i serwis anten.

Nie wiem co nazywasz faktem, a co "że mi się tylko wydaje". Czy to, że jednym z czynników algorytmu jest czas spędzony przez użytkownika na stronie w wersji mobilnej, to fakt czy tylko "tak mi sie wydaje" ? ;-)

To też zależy jaka strona itp. itd. Jeżeli twierdzisz, że wygląd strony zupełnie nie ma żadnego wpływu na pozycje strony, to tylko delikatnie zasugeruje, że może się mylisz. Ale w końcu to ty masz 10 lat doświadczenia w pozycjonowaniu, nie ja.

No dobra, wygląd jako tako nie wpływa na pozycję strony. A jak jest z użytecznością? 

Użyteczność ma przede wszystkim wpływ na Twoją konwersję celów, które chcesz osiągnąć na stronie. Czasami może to być ważniejsze, niż pozycja strony w wyszukiwarce.

....Czy to, że jednym z czynników algorytmu jest czas spędzony przez użytkownika na stronie w wersji mobilnej, to fakt czy tylko "tak mi sie wydaje" ? ;-)

Chodzi o to że google takiego czynnika nie może brać pod uwagę bo nie wie ile czasu spędza użytkownik na stornie mówiąc w telegraficznym skrócie

Marketing internetowy dla firm

Przecież może - poprzez GA, różne skrypty i kończąc na aplikacji mobilnej. Oczywiście, w tej chwili, nie będzie to jakiś decydujący czynnik o pozycji strony - tym (prawie) zawsze będą linki.

Ty jednak twierdzisz, że nie ma żadnego. Więc inny przykład, tzw. fakt. Niezoptymalizowana strona WordPress, ładująca się 6s+ (pośrednio wpływ miał na to również wygląd), sporo linków +, konkurencyjna fraza (nie żadna tam remiza strażacka w Koziej Wólce). Miejsce w rankingu wyszukiwarki 60+.

Po optymalizacji, czas ładowania poniżej 2s --> top10 wyników.

choć zdarzają się wyjątki.

Dobrze, że to napisałeś. Zostawiłeś sobie furtkę.

Teraz widać jak Google zrobiło dobra robotę. Mistrzowie socjotechniki. ;)

E.

Podobny wpływ ma certyfikat SSL. Google też tak mówiło. ;)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Google nie ( oczywiście jeśli taki rozmiar podchodzi pod ukryta treść to tak) , człowiek tak.

Jeśli tekst jest widoczny i można go przeczytać bez lupy to Google bezpośrednio za taki wygląd nie nałoży kary.

Gdzieś tam kiedyś przeczytałem, że Google jest w stanie rozpoznawać również kolory i rozmiary czcionek, aczkolwiek nie jest to chyba jeszcze sygnał rankingowy. Być może kiedyś będzie :)

baner-seostationv2.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności