Skocz do zawartości

Czy wygląd strony wpływa na pozycjonowanie?

amell

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Przecież może - poprzez GA, różne skrypty i kończąc na aplikacji mobilnej. ...

Dlaczego założyłeś że wszystkie strony na całym świecie są podpięte do GA? I wszscy ludzie używają Chrome albo androda ? 

I najważniejsze czy słyszałeś o stronach ONEPAGE? jaki one mają współczynnik odrzucenia ? podpowiem 100%

Marketing internetowy dla firm

Chodzi o to że google takiego czynnika nie może brać pod uwagę bo nie wie ile czasu spędza użytkownik na stornie mówiąc w telegraficznym skrócie

Zatem rozważmy teoretycznie dwa przykład i wykonajmy (Gedankenexperiment):

1) W serwisie  zainstalowany jest kod Google Analytics, i klient otworzy takową stronę i nie wykona żadnego przejścia dalej innymi słowy kolejnego żądania HTTP dla danej strony, co sugeruje, że ją zamknął...

2) W serwisie NIE JEST zainstalowany jest kod Google Analytics ...,ale wejście jest z SERP z danego IP ... po czym po kliku sekundach, co sugeruje zamkniecie uprzedniej strony klient z tego samego IP wykonuje kolejny klik w linki SERP < te linki nie są bezpośrednie, ale po przez mechanizm redirecta google>. Oczywiście może się zdarzyć, że klient otwiera wiele stron / zakładek ... ale ilość powtórzeń przez (n) klientów , to dla google czyste dane ....

Po jakimś czasie zarówno dla punktu 1 jak i 2 wszystko mają jak na tacy za pomocą mechanizmów analiz BigData.

Nadal Twierdzisz, ze Google "nie ma" narzędzie do tego by "wiedzieć" ile klient spędza czasu na danej stronie nawet pośrednio < pytanie retoryczne> ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

wygląd może mieć wpływ na pozycje w dwóch przypadkach - pracownik Google sprawdzi ręcznie stronę i stwierdzi, że jest to chamskie zaplecze oraz strona może być tak piękna, że użytkownicy sami będą ją linkować, a oprócz tego UX i wygląd to mit w pozycjonowaniu. Przynajmniej na dziś.

Agencja Marketingowa Westom - SEO, SEM

ylko że połowa ludzi może robić że odrazu otwiera 5 zakładek a nie jedną i co wtedy ?
Napisałem przecież "co wtedy" ... jest coś takiego jak rachunek prawdopodobieństwa.

Google nie ma pozycji LIDERA, bo zatrudnia niskobudżetowych inżynierów, ale chyba nie trzeba pisać jakich  ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Nie trzeba mieć wiedzy Miona aby wyciągać pewnie wnioski, wystarczy dobrze obserwować, aby wyłapać że linki to nie wszystko. Z moich obserwacji ( nie testów) wynika że, wygląd, użyteczność, brand ma bardzo duże znaczenie. Z moich obserwacji wynika że prosta strona na wordpresie z niewielką ilością linków może być wyżej od sklepu internetowego na daną frazę.

moich obserwacji wynika że prosta strona na wordpresie z niewielką ilością linków może być wyżej od sklepu internetowego na daną frazę

To akurat jest wina optymalizacji lub jej braku.  Wiemy jak sklepy przywiązują do tego wagę.  WordPress natomiast jest dobrze zoptymalizowany. 

Użyteczność oczywiście ma wpływ ale znikomy. Na razie nie ma co sobie głowy zawracać jeśli mówimy o pozycjonowaniu. Inne czynniki mają znacznie większy wpływ na pozycję.

Jeśli chodzi nam o klienta to strona powinna być przyjazna userom. 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Nie trzeba mieć wiedzy Miona a
Ja to jestem teoretyk hehe... Wystarczy spoglądać z szerszej perspektywy... Nie wiem czy sobie @Xann zdajesz sprawę z tego, że popularne w wielu serwisach Google Fonst również dostarczają dane o odsłonach stron jakie je wykorzystują.

SzlafRock, wiedzy wielkiej nie mam, ale akurat przedstawiłem swój przypadek --->worldpress vs produkt ze sklepu. Ekspertem nie jestem ale skoro na identycznej platformie konkurencja oblega topy to podstrony produktowe są raczej poprawnie zoptymalizowane. Zresztą jak chcesz mogę Ci na PW wysłać linka, sam zobaczysz.

Nie trzeba mieć wiedzy Miona aby wyciągać pewnie wnioski, .

Mistrzu Google nie wyciąga wniosków, algorytm to program, analizuje dane nie wyciaga wnioski

... Nie wiem czy sobie @Xann zdajesz sprawę z tego, że popularne w wielu serwisach Google Fonst również dostarczają dane o odsłonach stron jakie je wykorzystują.

chodzi o to ze algrytm ocenia wszyskie storny jednakowo czyli o czynniki które opsiadają wszsykie strony, jeżeli ten fonst były zainstalowany wszedzie owszem mozna brać go pod ocene

Marketing internetowy dla firm

na podstawie obserwacji

może po prostu mówisz o mocnych brandach ze starymi domenami i mocnymi linkami, a wygląd i użyteczność są pod użytkowników

jeśli nie zrobisz testu to nie stwierdzisz, że akurat wygląd i użyteczność ma bardzo duże znaczenie

prosta strona na wordpresie z niewielką ilością linków może być wyżej od sklepu internetowego na daną frazę

dlaczego sklep ma rankować gorzej niż WP?

zrób test i przekonasz się że to mit

może po prostu mówisz o mocnych brandach ze starymi domenami i mocnymi linkam

Nie, mówię o mocnych markach które wchodzą w na rynek e-sklepów, to w kwestii brandów.

a wygląd i użyteczność są pod użytkowników jeśli nie zrobisz testu to nie stwierdzisz, że akurat wygląd i użyteczność ma bardzo duże znaczenie

Teraz taka mania z tymi testami. Ja napisałem tylko to co czuje, oczywiście może być to nieprawdą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności