Skocz do zawartości

Czy wygląd strony wpływa na pozycjonowanie?

amell

Rekomendowane odpowiedzi

mocnych markach które wchodzą w na rynek e-sklepów,

popatrz na linki, po za tym większości możesz nie widzieć

mania z tymi testami. Ja napisałem tylko to co czuje

dobry test pokazuje czy coś jest faktem czy nie, oczywiście też może być mylny jak jest źle przeprowadzony

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@"Search Marketing" jak może mieć wpływ ??? 

Xann pozwól, że przytoczę wpis z Twoje bloga, cyt:

"Efekty przystosowania strony do wymagań urządzeń przenośnych:

1. Mniejszy współczynnik odrzuceń
  2. Zdobycie większej ilość ruchu spowodowane wyświetlaniem się strony również w mobilnych wynikach wyszukiwania
  3. Łatwiejsza sprzedaż produktów oraz usług przez strony na urządzeniach mobilnych
  4. Poprawa rankingu strony również w wynikach desktopowych."

Wpis dostępny tutaj

Oczywiście wpis jest na temat przystosowania strony pod mobile, ale żeby strona hulała pod mobile i nie odpychała to oczywiste, że musi jakoś wyglądać i nie być przeładowana więc...?

Blog o optymalizacji i projektowaniu stron internetowych.

1.Oczywiście, że nie w każdym przypadku, ale zdarzają się przecież strony, które po samym zoptymalizowaniu bez ingerencji w kod strony i poprawieniu pewnych elementów tu i tam nijak by wyglądały pod mobile.

2. Bezpośrednio wygląd w pełnym tego słowa znaczeniu może i nie, ale funkcjonalność strony już tak i tu można powiedzieć, że kółko się zatacza.

Blog o optymalizacji i projektowaniu stron internetowych.

@rit - funkcjonalność strony to tez coś innego, to że klient ma np telefon odrazu pod ręką a nie w kontakcie czy przebudowa koszyka albo optymalizacja formularza to nie ma też wlywu

Funkcjonalność strony ma na celu pomoc użytkownikowi łatwiej i szybciej znaleźć to co szukał, i nie ma to nic z wyglądem strony, nie ma różnicy dla Google pomiędzy wordpres z defaltowa skórką a skórka za 50$ super wyglądająca

Google zbiera content, guzik go obchodzi czy strona ładnie wygląda

Marketing internetowy dla firm

Kilka przypadków typu "klient wrzuca zdjęcie nad tekstem". Pozycje lecą w dół. Obrazek wywalony/przeniesiony poniżej tekstu - pozycje wracają.

Tyle z mojej strony odnośnie "wygląd nie ma znaczenia"

edit: a do przemyślenia polecam kwestię "above the fold".

dymna.jpg

do przemyślenia polecam kwestię "above the fold".

Bardzo trafna uwaga, dla zainteresowanych artykuł po polsku:

https://blog.performancemedia.pl/seo/reklamy-above-the-fold-pod-kontrola

U kobiety ważniejsze są oczy niż piersi - kobieta bez oczu wygląda gorzej.

Polecam montaż anten legionowo - najlepszy montaż i serwis anten.

Google zbiera content, guzik go obchodzi czy strona ładnie wygląda

A właśnie, że obchodzi i radzi sobie z tym coraz lepiej, sorry Tomek ale w SEO trzeba śledzić co się dzieje i analizować informacje puszczane bokiem od "wielkiego brata G" . Powyżej kolega Ci podał przykład wpływu wyglądu na rankowanie, zastanow się jeszcze nad przykładami poprawnego formatowania tekstu (to też jest wygląd) . Zastanów się nad czynnikami pośrednimi takimi jak zachowanie użyszkodników ;).

Tak wiem .... Twoje testy mówią Ci co innego. Tylko Twoje testy nie mają nic wspólnego z rzeczywistością ;)

Teraz uważaj i skup się bo podam Ci przykład jak wygląd (strony głównej) ma wpływ na rankowanie , dodatkowo będzie to przykład na ten Twój "test" co to niby zmiana skórki WP nie ma wpływu na rankowanie.

Ustaw sobie najpierw bloga klasycznego gdzie pierwsza strona jest listingiem 10 ostatnich postów - taka klasyczna byle jaka, potem wgraj skórkę magazynową ze slajderem wyświetlanymi niusami / ostatnimi postami/ komentami z różnych kategorii . Sprawdź jak zmieniły sie pozycje strony głównej dla fraz, porównaj zawartość tekstową, graficzną , zmianę linkowania wewnetrznego, zmianę kodu itp. Jak staniesz na wysokości zadania to może dostrzeżesz różnice, jeżeli nie to weź kogoś spostrzegawczego kto Ci zmiany pokaże :)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

....

edit: a do przemyślenia polecam kwestię "above the fold".

"Above the fold" - było wymyślone do walki z MFA, powtarzam było, bo nie było kiedyś tyłu rozdzielczości ekranów, obecnie co u jednego się mieści na górze to u drugiego jest na całym ekranie . Ja np mam ekran o przekątnej 13,3 i rozdzielczości 3200x1800 , a ekrany zaczynają się od 640x480 , nie wspominajac komórek

Marketing internetowy dla firm

Kilka przypadków typu "klient wrzuca zdjęcie nad tekstem". Pozycje lecą w dół.

Przy takich wahaniach ważnym elementem jest dobór właściwych linków prowadzących do strony/podstrony. Widocznie strona kiepsko podlinkowana.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Widocznie strona kiepsko podlinkowana.

Nie, zastanów się i pomyśl analitycznie 

Obrazek wywalony/przeniesiony poniżej tekstu - pozycje wracają.

Skoro pozycje były potem spadły a po powrocie do pierwotnego wyglądu wróciły to co ? Zmieniło się linkowanie ? Chyba nie także linkowanie nie ma nic wspólnego z opisanym przypadkiem ;)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

pomyśl analitycznie

Trudno jest wróżyć z fusów. Przyczyn może być co najmniej kilka. Może też tak być, że przypadek był nie do końca wiarygodnie przedstawiony. ;)

Trochę sceptycznie podchodzę do ocen z forum. Widziałem juz kilka przypadków rzekomo nie do rozwiązania. W każdym okazywało się, ze błąd był popełniony w strategii i sposobie podejścia do zagadnienia. ;)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

• 3 tygodnie później...

Witam,

Wygląd strony ma wpływ na pozycjonowanie. Jeśli witryna nie jest przyjazna i profesjonalna dla użytkownika to odchodzi z niej szybciej. Google ma algorytmy liczące czas spędzenia użytkownika na stronie. Strona z lepszymi wynikami czasu, będzie wyżej notowana od stron konkurencji w których użytkownik szybko wyszedł ze strony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności