Skocz do zawartości

Jak pozycjonować cokwartalne wpisy

Rekomendowane odpowiedzi

Na swoim blogu od 2 lat robię wpisy nt. porównań telefonów do jakiejś 3-4 pułapów cenowych - wcześniej za bardzo nie przykładałem się do SEO, ale odkąd pół roku zaczęły mi spadać wejścia to poprawiłem szybkość strony, słowa kluczowe, zoptymalizowalem grafiki. Dodatkowo mam dobrą wersje mobilnej strony. Niestety te działania nie przyniosły dużych efektów.

Ogólnie tytuł jest mniej więcej taki: "Jaki telefon wybrać do 500 zł styczeń-marzec 2016", a w starych wpisach umieszczać coś takiego - "ten post jest nieaktualny - zobacz najnowszy ranking <link>" - niestety mimo pisania tego dużą czcionką klika w to mniej więcej połowa odwiedzających.

Ma ktoś pomysł jak poprawić pozycję? Może robić przekierowania ze starych wpisów do najnowszego (bo czasem te stare są wyżej w wyszukiwarce od aktualnego porównania), może zmieniać tytuły co jakiś czas?

Może ma ktoś poradnik jak to ogarnąć? Wpisywałem połamańce typu "seo cyclic post" "how to optimalize regular posts" - ale nie było tego co pasuje do mojej sytuacji.

Proszę o pomoc, bo głowię się z tym od kilku miesięcy i nie  mam pojęcia co mam już poprawić.

Linkować - ale nie kwartalnie ;) Do tego pisać częściej niż raz na kwartał - w tej branży dzieje się non stop, więc treści zapewnione na kilka wpisów w miesiącu - i też linkować ;)

(bo czasem te stare są wyżej w wyszukiwarce od aktualnego porównania)

Pewnie są podlinkowane - stąd o dużo lepiej się mają niż świeżaki ;)

"Jaki telefon wybrać do 500 zł styczeń-marzec 2016"

Odpuściłbym w tytule miesiące. Myślę, że nikt nie szuka takiego rankingu według dat a wyłącznie ceny i na tym się skup.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Dzięki za odpowiedź :)

Co to znaczy linkować? Chodzi o linkowanie w innych wpisach strony do najnowszego postu? Bo w sumie już tak robię - zautomatyzowałem sobie ten proces i np. w zestawieniach do 500 z ostatniego 1,5 roku linkuję do najnowszego.

Co do częstszych wpisów to się boję, że podejdzie to pod spam - bo tak naprawdę będę pisał to samo, bo niewiele się ceny zmieniają w ciągu miesiąca dopiero w trakcie 3 miesięcznych okresów będzie jakaś zmiana.

Co do bloga to w miarę możliwości staram się poza tymi rankingami coś umieścić, więc średnio jest coś 2-3 razy w miesiącu - na więcej nie starcza mi czasu, żeby przygotować coś sensownego.

Co do tytułu to ostatnio się porobiło tłoczno w tej kategorii i pomyślałem, że mogę sie wybić jak będę dodawał miesiące. Dzieki za radę -na pewne przetestuje - może serio im mniej tym lepiej :)

W sumie możesz też zrobić podstronę w stylu "Jaki telefon wybrać do 500 zł" (i tę podstronę możesz pozycjonować). Na podstronie umieść opis o co chodzi i odnośnik do aktualnego zestawienia / porównania dla konkretnego kwartału. W kolejnym kwartale zaktualizujesz odnośnik do następnego porównania.

Prosty program do fakturowania: finansis.pl/faktury

A ja mam pomysł taki- 1 podstrona serwisu pozycjonowana na ważne frazy, kiedy tekst przestaje być aktualny to przenosisz na inną podstronę i linkujesz do głównej.

Tym sposobem masz cały czas 1 podstronę do pozycjonowania i coraz większego bloga, wg. mnie wyjdzie lepiej niż co x miesięcy zmieniać adres najważniejszej strony.

Brak czasu na nudne, powtarzalne zadania? Sprawdź szablony Zennoposter

bo tak naprawdę będę pisał to samo, bo niewiele się ceny zmieniają w ciągu miesiąca dopiero w trakcie 3 miesięcznych okresów będzie jakaś zmiana

Moim zdaniem robisz błąd, że skupiasz się tylko na pisaniu o cenach.. njusy z branży, nawet krótkie notatki prasowe, podniosą wartość strony w oczach wielkiego gie a i wpłyną na wyszukiwania po długim ogonie. Bloga uzupełniasz o 2-3 wpisy w miesiącu.. konkurencja robi  2-3 wpisy w tygodniu.. oceń sam, gdzie chętniej zajrzy wielkie gie..

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

@mcmagic

W sumie może w tym rzecz, że jak coś umieszczam to konkretnego - np. 3/4 to poradniki do których włożyłem trochę pracy i te zestawienia, w które tez wkładam trochę pracy. A konkurencja, która w wiekszości robi na odwal, ale ma więcej newsów jest wyżej. No to trzeba będzie zacząć więcej wpisów bez utraty jakości - mam teraz więcej czasu to troche na zapas można porobić

@tank

Nie bardzo ogarniam o co chodzi - masz na mysli, żeby stworzyć stałą strone na blogu - np. telefony-do-500-zl - tam krótko opisać ogólnikowo i na końcu dac linka do aktualnego zestawienia?

@atomatic

Hmm, tak po przeczytaniu twojej odpowiedzi wpadł mi pomysł - utworzę kategorię np. telefony do 500 (bo chyba kategorie mają wyższą wagę np. sitemap strony) i będzie coś takiego: mojsuperblog.pl/telefony-do-500/jakitelefonwybracdo500 - to będzie dobre pozycjonowanie? czy też za dużo tego samego?

Chyba też, że chodzi, żeby stworzyć stałą stronę tak jak wyżej napisałem, ze stała strona telefony do 500 i tam ogólnikowo i na końcu link.

Albo może oba na raz te sposoby? czy też to może być przesada i google uzna to za spam?

Dziekuję każdemu za odpowiedź :)

Chodziło mi że robisz coś takiego:

Miesiąc 1.

1 podstrona z aktualnym rankingiem (nazwijmy ją domena.pl/ranking),

Miesiąc 2.

nowy tekst na podstronie domena.pl/ranking, stary tekst przenosimy na inną podstronę np. /archiwum1 i linkujemy do aktualnej.

Miesiąc 3.

nowszy sekst na stronie domena.pl/ranking, poprzedni tekst na podstronę domena.pl/archiwum2 i linkuje do domena.pl/ranking.

Coś takiego.

Brak czasu na nudne, powtarzalne zadania? Sprawdź szablony Zennoposter

Kategoria "telefony do 500" też może w sumie być - wrzucaj tam wszystkie wpisy dotyczące telefonów w tym zakresie cenowym. Do tego stała podstrona z zestawieniem - jeśli ona jest najważniejsza, niech będzie jakoś wyróżniona wśród wpisów w kategorii (np. zawsze na górze, albo umieszczona osobno w sidebarze).

Prosty program do fakturowania: finansis.pl/faktury

@tank @atomatic

Dzięki za pomoc - kategorie już zrobiłem, jestem w trakcie tworzenia stron.

Czyli dobrze rozumiem - ma być stały link np. mojasuperstrona.pl/telefony-do-500 i w tej stronie co kwartał zmieniać kod? To nie będzie miało wypływu na pozycję? Bo jak się większość tekstu zmieni, treść znacznikow h1, h2, opis itp.

Czy też po prostu chodzi o to, żeby stworzyć na tej stałej podstronie ogolnikowy opis np. "hej, jesli szukasz dobrych telefonow do 500 zl, to pod spodem masz link do najnowszego zestawienia itp."

Musisz sam przetestować jak zachowa się Google w Twoim konkretnym przypadku.

Jeśli chodzi o pojawianie się starych wpisów wyżej, to proponuję, abyś w starej wersji wpisu umieścił odnośnik do nowszej:

"ten post jest nieaktualny - zobacz najnowszy ranking <link o anchorze 'Jaki telefon wybrać do 500 zł styczeń-marzec 2016'>"

Nowy wpis podlnikuj i postaraj się, aby miał on więcej linków wewnętrznych niż stary. Umieść np. linki do niego gdzieś w widgecie, na głównej, polinkuj wewnętrznie itp.

Kolejnym krokiem może tutaj być wykorzystanie tagu rel="canonical" - jednak tutaj jest możliwe, że stracisz ruch na stary artykuł - aczkolwiek jest też możliwość, że jeśli na starej wersji wskażesz canonicalem nowszą to podmienią one się w serpach i będzie tam nowsza.

Co do pozostałych to tak jak pisza koledzy, możesz utworzyć stałe kategorie w które będziesz pozycjonował a w nich publikować zestawienie na konkretne juz daty.

baner-seostationv2.png

@tank @Suchjy

Dzięki za rady

A co do linkowania to rozwiązałem to w taki sposób: znalazłem wtyczkę https://pl.wordpress.org/plugins/advertising-manager/i dzięki niej mogę w każdym starym wpisie dodać tylko znacznik np. [ad-name: telefony do 500]

I potem w menu tej wtyczki edytuję tylko to jedno pole "telefony do 500" - czyli zmieniam tylko link i mam za jednym zamachem wszystkie wpisy zaliczone - tylko się zastanawiam jak na to patrzy google, bo w trakcie edytowania wpisu mam tylko to [ad name ....], ale za to po opublikowaniu mam już normalnie wklejonego linka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności