Skocz do zawartości

Blogi i sklep na jednym serwerze

stachi

Rekomendowane odpowiedzi

Z góry uprzedzam, że przeszukałem forum, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na mój problem. :)
Na jednym serwerze znajdują się 4 blogi i sklep. Trzy blogi działają już od dłuższego czasu i mają około 30-50k sesji w miesiącu, jeden działa od niedawna i umieszczam na nim teksty z tamtych blogów ale tłumaczone na angielski. Blogi i sklep linkują do siebie wzajemnie - w sumie w każdym poście jest baner z linkiem, a czasem jakiś link w treści do sklepu, na sklepie jest podstrona "Nasze blogi", na której są linki do tych stron. 

Czy linkowanie z tych blogów ma jakiś wpływ na pozycjonowanie, jeżeli wszystkie strony mają to samo IP? Warto przenieść każdego bloga na osobny serwer? Jakie skutki miało by ewentualne przeniesienie zarówno na pozycje sklepów, jak i blogów. 

Czy linkowanie z tych blogów ma jakiś wpływ na pozycjonowanie, jeżeli wszystkie strony mają to samo IP?

Przy takich ilościach to nie ma znaczenia. Jeśli by bylo 300 tron zapelecza i IP dedykwoane a nie szared, wtedy owszem warto różnicować

Warto przenieść każdego bloga na osobny serwer? 

Nie ale możesz sobie podłączyć domeny blogów pod darmowe konto cloud flare i będziesz mieć inne IP jak sklep który stoi na tym samym serwerze. Tylko to nie ma sensu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności