Skocz do zawartości

widocznośc w SERPach w kratkę

Jakub.P

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Nie wiem czy to jest odpowiednie miejsce na forum ale wydaje mi się najbardziej zbliżone to tematu, który chciałbym poruszyć.

Jedna z podstron serwisu z nieznanych dla mnie przyczyn jest jakby na kilka dni wyrzucana z wyników aby za kilka dni do nich wrócić na swoje wcześniejsze pozycje (top 3). Nic raczej nie wskazuje aby był to filtr ponieważ nie dostałem maila od G a w GSC jest czysto. Do tego problem pojawia się na frazę "XYZ" a na frazę "XYZ opinie" już tego problemu nie ma. Fraza zgarnia spoko ruch, podstrona ma prawie 40% klikalności względem wyszukań a jest na niej link do ceneo który też ładnie żre. Linkowanie było tylko na początku na kilku stronach zapleczowych z atrybutem nofollow. Siedzę i dumam już od kilku dni ale chyba nic odkrywczego nie wymyślę dlatego chciałbym Was poprosić o pomoc w zdiagnozowaniu problemu. Będę wdzięczny za każdy pomysł. 

Pozdrawiam serdecznie

Jakub

Content nie jest zduplikowany, jest tworzony wg schematu dla dziesiątek tysięcy fraz w serwisie czyli zbieranie informacji z sieci i parafrazowanie ich do naszego szablonu w jakim je publikujemy. Monitorujemy setki ważniejszych dla nas fraz i to jest pierwszy taki przypadek. Zaproponuję taką zmianę, zobaczymy co się wydarzy. 

Jest pisany przez copywriterów. Parafrazują teksty publikowane przez producenta albo z innych miejsc gdzie uda im się znaleźć jakieś konkretne informacje. Podążyłem za Twoją radą i sprawdziłem wycinek tekstu i wklejony do wyszukiwarki pojawia się w wynikach na innych stronach. Zmieniam content i zastanowię się nad zmiana copywritera. Dziękuję za radę. 

Mam takie pytanie bo w związku z tym, że zmienię content ale załóżmy, że w ramach rekompensaty umocnię linkowanie wewnętrzne to duża jest szansa na utratę pozycji?

że w ramach rekompensaty umocnię linkowanie wewnętrzne to duża jest szansa na utratę pozycji?

99%, że pozycja wzmocni się.

pojawia się w wynikach na innych stronach

To najczęściej ma wpływ na pozycje kiedy sama podstrona również słabo podlinkowana. Dobre podlinkowana ( zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie) strona nawet z DC siedzi w serpach. Ogólnie to naczynia połączone : content-linki.

Witam serdecznie.

Nie wiem czy to jest odpowiednie miejsce na forum ale wydaje mi się najbardziej zbliżone to tematu, który chciałbym poruszyć.

Jedna z podstron serwisu z nieznanych dla mnie przyczyn jest jakby na kilka dni wyrzucana z wyników aby za kilka dni do nich wrócić na swoje wcześniejsze pozycje (top 3).

U mnie też to się zdarza ( różne strony, różne serwisy i różne frazy)

Na twoim miejscu nie robiłbym nic nerwowo.

Jeżeli już to bym linkował inne podstrony na nowe anchory i poczekał tydzień.

Zobacz też jak zachowuje się konkurencja. Jeżeli u nich pozycje też są bardzo dynamiczne, nie rób nic - masz przecież top3 .

• 2 tygodnie później...

Minął już ponad tydzień od zastosowania się do waszych rad. Wymieniłem content, zmieniłem również tag title. Fraza już następnego dnia wróciła do wyników wyszukiwania, nie były to pozycje z przed powstania problemu ale kolejne dni przyniosły poprawienie widoczności i teraz jest już na swojej poprzedniej pozycji. Nic dodatkowo nie linkowałem zewnętrznie.

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności