Skocz do zawartości

W jakich językach jest zaprogramowana ta strona?

TK88

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczynam naukę programowania. Wiem, że przede mną bardzo długa droga, ale chcę pracować od razu nad konkretnym celem.

Chcę stworzyć system rezerwacji wizyt w branży usługowej (pośrednictwo; strona + aplikacja mobilna).

Jakich języków powinienem się uczyć? Przy użyciu jakich języków jest zaprogramowana strona Booksy.net?

Przy użyciu jakich języków jest zaprogramowana strona Booksy.net
O to musisz zapytać właściciela serwisu lub twojego JasnoVidza.

Jakich języków powinienem się uczyć?
Java | C# | PHP

Oczywiście do kodowania stron www niezbędny jest HTML'a i Javascript choć ten ostatni ma również zastosowanie do pisania silników aplikacji webowy w Node.js

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

sprawdź wydajność
On nie ma pojęcia o programowaniu, to jak sprawdzi wydajność :olaboga: 

z Zendem czy laravelem inn
To są frameworki,  a nie języki programowania.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Chcę stworzyć system rezerwacji wizyt w branży usługowej (pośrednictwo; strona + aplikacja mobilna).

Źle zaczynasz - przygotowanie Layoutu strony {HTML+CSS} obsługa wątków na stronie {PHP} ewentualnie {Ajax - javascript} aplikacja mobilna {Java na androida} jak się dobrze przyłożysz do nauki to za dwa lata wykonasz swój projekt.

HTML + CSS możesz sobie odpuścić  znać trzeba ale bez PHP nie zrobisz sensownej witryny i od tego należy zacząć.

Chcę stworzyć system

Dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane. Jeśli chcesz coś stworzyć to nie pytaj się tylko to rób.

Po za tym nie wszyscy nadają się do programowania. Znam masę programistów, którzy są mierni i nie wychodzą poza schemat.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

ale bez PHP nie zrobisz sensownej witryny i od tego należy zacząć.

co za nonsens

@up

Nonsens? a w czym początkujący webdeveloper ma zrobić "Chcę stworzyć system rezerwacji wizyt w branży usługowej (pośrednictwo; strona + aplikacja mobilna)." we flashu? czy w Ajaxie czy w czymś innym?

@Mion z całym szacunkiem dla ciebie ale wypowiadaj się precyzyjnie aby można było zrozumieć o co tobie biega albo nie wypowiadaj się wcale, takie wypowiedzi jak powyżej sugerują że jesteś zwykłym ignorantem.

Pozdro

Mionowi chodzi o jedno: pod spodem w pełni funkcjonalnej strony internetowej może być w zasadzie cokolwiek, co ją wygeneruje i zwróci w odpowiedzi na zapytania wykonane przez przeglądarkę do serwera WWW.

PHP to popularne rozwiązanie, ale jest cała masa poważnych serwisów opartych na innych technologiach. A jak ktoś się uprze to i w C++ może pisać (chociaż rzadko ma to faktyczne uzasadnienie).

Dla początkującego użycie np. pythona z odpowiednim frameworkiem może być łatwiejsze od PHP - choć w jakimś stopniu to sprawa indywidualna.

Co do przewodniego tematu: pytanie czy celem jest nauczenie się programować czy stworzenie dobrego, zarabiającego serwisu (i jak widzę wszystkiego "wokół")?
Jeśli serwis ma być klonem czegoś, co już istnieje na rynku, to klucz do sukcesu raczej nie jest w umiejętności wykonania go od strony programistycznej, tylko zupełnie gdzie indziej i w innych umiejętnościach. W zasadzie może się okazać, że szkoda czasu na naukę programowania, a dojście od zupełnego zera do poziomu lepszego, niż "klepacz stron" w dwa lata będzie trudne. Poza tym tak jak pisałem, można wzorowo dopiąć od strony technicznej serwis, który ma błędne założenia biznesowe albo który nikogo nie obchodzi, bo autor nie umie dotrzeć do swojej grupy docelowej.

Wydaje mi się, że łatwym językiem do nauki dla początkującego (a jednocześnie nadającym się do wykorzystania w docelowym rozwiązaniu) jest python. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że dobry programista to więcej, niż człowiek, który przyswoił składnię i "potrafi zaprogramować X". W pewnych przypadkach kod dwóch programistów realizuje to samo zadanie, ale jeden wykonuje się 1000x wolniej od drugiego. I całe gadanie o wydajności poszczególnych technologii idzie do piachu, gdy za klawiaturą siedzi człowiek, który nie ma pojęcia o strukturach danych i algorytmach, których używa albo nie rozumie, że szybkość działania jego aplikacji może być ograniczona zasobami innymi, niż procesor. ;)

ale wypowiadaj się precyzyjnie
Java | C# | PHP

znać trzeba ale bez PHP nie zrobisz sensownej witryny

Jeśli już mówimy o konkretach

takie wypowiedzi jak powyżej sugerują że jesteś zwykłym ignorantem.

to akurat dokładnie tyczy się tego co pisz, bo autor pytał:

wiec w PHP nie stworzy "aplikacji mobilnej". Jeśli chodzi o androida, to w JAVIE lub C# i platformie Xamarin:

Xamarin to komercyjny i dość kosztowny zestaw narzędzi umożliwiających tworzenie natywnego multiplatformowego oprogramowania napisanego w C#. Dzięki współdzielonej bazie kodu programiści mogą tworzyć aplikacje na iOS-a, Androida i Windowsa

Dla kogoś kto się ma uczyć poziom trudności języka dla C# lub JAVY < w tych jeżykach również się pisze systemy/serwisy internetowe www> będzie taki sam jak PHP.

Zatem coś jeszcze chcesz dodać na temat nieścisłości wypowiedzi  ?

Dla kogoś kto się ma uczyć poziom trudności języka dla C# lub JAVY < w tych jeżykach również się pisze systemy/serwisy internetowe www> będzie taki sam jak PHP.

Damn it Mion naprawdę zagiąłeś mnie C# lub JAVA nadaje się idealnie dla kogoś kto dopiero myśli od czego zacząć.

Zaczynam naukę programowania. Wiem, że przede mną bardzo długa droga, ale chcę pracować od razu nad konkretnym celem. Chcę stworzyć system rezerwacji wizyt w branży usługowej (pośrednictwo; strona + aplikacja mobilna).

Panowie problem leży w tym co powyżej napisał autor tematu.On chce zrobić wszystko sam, a najpierw nauczyć się programowania.

Wybaczcie, ale nie piszcie bzdur, jak mam pomysł na coś, ale nie znam się od strony programistycznej zlecam to bo zanim bym się nauczył to zrobić (pod warunkiem że będę miał na to czas co też ważne jest i umiejętności w tym kierunku), może się okazać że mój pomysł nie ma racji bytu ponieważ wprowadziło go w życie już X osób.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Zaczynam naukę programowania. Wiem, że przede mną bardzo długa droga, ale chcę pracować od razu nad konkretnym celem.

Wybaczcie, ale nie piszcie bzdur,
Wybaczcie Towarzyszu, ale proszę czytać ze zrozumieniem :huh:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności