Skocz do zawartości

W jakich językach jest zaprogramowana ta strona?

TK88

Rekomendowane odpowiedzi

@Mion zrozumiałeś moją wypowiedź? Chodzi mi o to że jak autor tematu chce pracować nad konkretnym celem, a nie zna się na tym wcale to zanim się nauczy ten cel może być nieprzydatny z biznesowego punktu widzenia.

Ja zrozumiałem tak: Autor tematu ma pomysł na coś, ale chce zrobić wszystko sam.I tu jest problem bo nie umie, zanim się nauczy może być za późno bo ktoś jego pomysł wdroży.

To tak jakbym miał pomysł na serwis volvo ale dotychczas bawiłem się tylko modelami samochodów, no nauczę się przecież.

Autor tematu jasno napisał:

,,Chcę stworzyć system rezerwacji wizyt w branży usługowej (pośrednictwo; strona + aplikacja mobilna).,,

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

@Mion zrozumiałeś moją wypowiedź?
TAK. Tylko:

Czy autor gdzieś pisał, że jest, to pomysł na biznes ?

Czy autor określił jakieś ramy czasowe ?

Do tego zaznaczył: Wiem, że przede mną bardzo długa droga.

Właśnie przez, to, że ma konkretny cel jego nauka może być owocna i by stworzyć, to co chce musi w zasadzie opanować wszystkie dziedziny w tym:

- pracę z HTTP;

- obsługę baz danych;

i to dla aplikacji webowych jak i mobilnych.

To tyle z mojej strony ...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

@up

I tu pokazałeś sedno sprawy @Mion możesz autorowi tematu ułatwić życie jak i puścić w maliny ja uważam że zrobiłeś to drugie bo przede wszystkim autor będzie zdany na siebie i na to co znajdzie w necie, C# lub JAVA  to języki które są wykorzystywane przez korporacje a nie zwykłych ludzi  którzy chcą postawić stronę jak najmniejszym kosztem. Owszem jeśli chce napisać apkę na androida to i tak musi się nauczyć JAVY ale to w PHP są takie skrypty jak WORDPRESS czy JOOMLA i miliony innych gdzie może looknąć do kodu źródłowego i podpatrzeć jak coś ma wyglądać czego nie da się zrobić np. w JAVIE.

Forum jest od pomaganie sobie nawzajem a nie od uwieczniania swojej megalomanii.

EOT

Dziękuję wszystkim za dotychczasowe wypowiedzi.

Zaczynam naukę programowania. Wiem, że przede mną bardzo długa droga, ale chcę pracować od razu nad konkretnym celem. Chcę stworzyć system rezerwacji wizyt w branży usługowej (pośrednictwo; strona + aplikacja mobilna).

Panowie problem leży w tym co powyżej napisał autor tematu.On chce zrobić wszystko sam, a najpierw nauczyć się programowania.

Wybaczcie, ale nie piszcie bzdur, jak mam pomysł na coś, ale nie znam się od strony programistycznej zlecam to bo zanim bym się nauczył to zrobić (pod warunkiem że będę miał na to czas co też ważne jest i umiejętności w tym kierunku), może się okazać że mój pomysł nie ma racji bytu ponieważ wprowadziło go w życie już X osób.

Tak, chcę zrobić wszystko sam i przy okazji nauczyć się programowania. Mógłbym zlecić wykonanie całego projektu i wystartować nowym systemem rezerwacyjnym od razu, ale nie o to mi chodzi. Podchodzę poważnie do moich planów i zakładam perspektywę roczną lub nawet dwuletnią.

Bardziej zależy mi na nauce programowania i wyborze odpowiednich języków do nauki niż na szybkim uruchomieniu projektu, który już w tej chwili zarabia dzięki stronie na WP i odpowiednim modyfikacjom, które zlecałem specjalistom.

Skłaniam się ku nauce HTML, CSS i Pythona, żeby móc to wykorzystywać też w innych projektach, które planuję w kilkuletniej perspektywie. Po prostu nie chcę się uczyć po omacku. Wolę zdobywać umiejętności potrzebne do realizacji konkretnego typu projektów.

Kurde, chłopak wrzucił posta z prostym pytaniem a Wy jak zwykle pozabijacie się po drodze dając odpowiedzi.

Chyba chodzi o to, żeby mu pomóc.

@TK88

Ja przed wyborem języka zastanowiłbym się nad funkcjonalnością tej aplikacji, obliczył ilość przetwarzanych danych i dopiero dobrał odpowiednie

oprogramowanie. Kolejny krok to wybór frameworka i narzędzia obsługującego wyszukiwanie. Pomyśl też o serwerze (np. część danych - baza danych - przechowywana na dyskach SSD).

1. Wąskie gardło zazwyczaj tworzy baza danych i od tego powinieneś zacząć. Jeżeli dobrze zaprojektujesz bazę to bez problemu poradzi sobie z nią każdy wspomniany tu język.

2. Twój projekt musi być skalowalny. To znaczy, że jeżeli w przyszłości przybędzie Ci użytkowników, klientów czy zapytań, błędem będzie przebudowywanie aplikacji.

3. Przygotuj się na walkę z optymalizacją (nie, nie tą seową ;)) wydajności. Np. wersja 7 php sama w sobie przyspiesza o 30% wydajność php, zwłaszcza przy dużych array`ach.

4. Poczytaj o indexerach wyszukiwania takich jak sphinx i elastic - one ułatwiają życie aplikacjom z wyszukiwarkami.

5. W końcu zdecyduj jaki wybrać język. Nie ma sensu na nowo odkrywać ameryki - wykorzystuj frameworki, gotowe klasy i funkcje, szukaj rozwiązań w necie. Po jakimś czasie zrozumiesz, że najwięcej nauczysz się ze stockoverflow i np. manuala php ;)

Czas na testy.

Skłaniam się ku nauce HTML, CSS i Pythona,
Pythona jest OK, ale ma całkowicie inną składnie języka niż klamerkowe: PHP, C#, C++, JAVA, więc może być ciężko przerzucić się na klamerki {}

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

TK88 - wybierz PHP + mysql. 
Gigantyczna ilość wiedzy w necie. Będzie działać na każdym koncie internetowym,
Jeśli chcesz używać frameworka PHP - zacznij od prostego np. Codeigniter.
Albo jeszcze prościej: PHP + smarty + jakaś klasa do bazy danych.
Zanim zaczniesz swój "wielki projekt" zrób z 5-10 swoich "małych projektów" - ale tak do końca.
Mały projekt to składanie rowera. Duży projekt to może być produkcja super wypasionego ścigacza (przez zespół 100 osóB).
A z daleka jedno i drugie wygląda podobnie - bo dwa kółka ma.

+ smarty
Trzymaj się z daleka od smarty.

Nie to nie są pierdoły, to są istotne sprawy ... zwłaszcza jak ktoś zaczyna się uczyć.  

Najlepszy system szablonów, to szablony z kodem PHP tak jak w Wordpress, co zresztą pokazuje, że żadne wymyślone systemy z dziwacznymi składniami nie są potrzebne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności