Skocz do zawartości

Jak sprawdzić w jaki sposób firma pozycjonuje sklep internetowy

Rychu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pracuje w sklepie internetowym jako administrator sklepu, szef dodatkowo opłaca firmę pozycjonerską tylko mam co do niej wątpliwości w jaki sposób oni pozycjonują ponieważ ponad dwa lata temu utworzyłem konto pozycjonerowi który zalogował ostatni raz dwa lata temu.

Dostęp do Google Search Console mam tak jak i oni ale chyba tam też nic nie robią. To wszystko mnie zastanawia i nie wiem w jaki magiczny sposób oni pozycjonują sklep.

Witaj

Pozycjoner nie musi wchodzić w Twój sklep, by się nim zajmować. O ile sam wdrożyłeś wytyczne do audytu optymalizacyjnego (który powinieneś dostać na samym starcie współpracy, zakładając, że nie miałeś wszystkiego na "tip-top") - reszta jego pracy to głównie działania zewnętrzne, w których nie potrzebuje on ingerować w nic z panelu zarządzania sklepu. GSC zaś również służy głównie podglądowo (wyrywkowe sprawdzanie skuteczności działań), a nie do wdrażania jakichkolwiek zmian.

Rychu wszystko zależy na co umówiliście sie z "pozycjonerem". Czy na konkretne frazy ? Czy na zwiekszenie ruchu na sklepie ? Czy może jeszcze na coś innego ?

Edit :

Bez sprecyzowania czym miała zajmować sie firma pozycjonująca nikt Ci nie powie czy wykonują swoje działania dobrze :)

Możesz mi na PW napisać co to za firma i ewentualnie link sklepu, to Ci odpowiem czy jakieś działania są prowadzone

Wszystko w gruncie rzeczy sprowadza się do linkowania, które może mieć różne formy. W najbardziej "wyszukanych" przypadkach masz to połączone z REALNYM (95% to zwykły wałek) content marketingiem, który poza samymi linkami jako takimi sprowadza przez nie (zakładka refferal w GA) ruch z grupy docelowej klientów potencjalnie zainteresowanych Twoją ofertą na stronę z miejsc, gdzie się oni "zbieraja". To jednak znacznie wyższe koszty, niż przeciętne działania, więc wątpię, by tak było w tym przypadku.

I proszę - nie "panujmy" sobie - nie mam na to ani wyglądu, ani pieniędzy ;)

magiczny sposób oni pozycjonują sklep.
Pytanie nie brzmi jak/czym, ale z jakimi efektami, wiec jak, to w tym wypadku wygląda ? 

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

....

Pracuje w sklepie internetowym jako administrator sklepu, szef dodatkowo opłaca firmę pozycjonerską tylko mam co do niej wątpliwości ...

Sprawa jest banalnie prosta, wszsyko zależy co jest zawarte w umowe, czy umowa jest płatne za pozycje ? Czy miesieczny ryczałt ?

Przy miesiecznym ryczałcie jest raport z prowadzonych działań  czy płatne za pozycje nie muszą nic robić jak wypozycjonowali wam juz frazy

...Pozycjoner nie musi wchodzić w Twój sklep, by się nim zajmować....

No nie dokońca to prawada :/

Marketing internetowy dla firm

Pozycjoner nie musi wchodzić w Twój sklep, by się nim zajmować...

No nie dokońca to prawada :/

[..] Nie? To rozwiń, skoro się nie zgadasz może..

A co tu dużo rozwijać ? Chociażby po to by:
- sprawdzić chociażby organoleptycznie  jak wygląda czas ładowania strony czy np po przez powiększoną bazę śmieciami od sesji nie wzrósł do (n) sekund;
- czy nie wprowadzono jakiś "innowacji" bez uprzedniej konsolacji z SEOmasterem;
itd...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Pozycjoner dodaje produkty w sklepie i robi do nich opisy?

To musisz wchodzić na stronę, by to sprawdzić?

Kwestię audytu i optymalizacji uwzględniłem w poście - to o tym Rychu wspominasz.

Poza tym - jak umiesz, to nawet jednej zmiany na stronie wprowadzać nie musisz, by wbijać. 

Oczywiście - sprawę to znacznie ułatwia, ale jednak - nie jest to (jak to angole mawiają) "must have".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności