Skocz do zawartości

Wpływ Disavow Tool na aktualizcję "Linków do Twojej witryny" w Search Console

marinea

Rekomendowane odpowiedzi

Kto wyszedł z algorytmicznego pingwina bez updatu algorytmu pingwin w google?

Znam przypadki że po tygodniu strona zaczynała wracać na swoje pozycje, a znam też przypadki że po 3 miesiącach nic się nie zmieniło.

Tu jeśli poda Ci ktoś jakiś termin to prawdopodobnie kłamie.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@Finan, znasz przypadki, że strona wyszła z algorytmicznego filtra pingwin, bez aktualizacji algorytmu pingwin przez google? Czy to na pewno był algorytmiczny pingwin? Czy te przypadki to widziałeś na własne oczy, czy znasz ze słyszenia? Możesz podać choć jedną domenę?

Czy ktoś jeszcze może potwierdzić, że udało mu się wyjść, lub zna przypadki wyjścia z algorytmicznego pingwina bez update algorytmu przez google?

Czy ktoś jeszcze może potwierdzić, że udało mu się wyjść, lub zna przypadki wyjścia z algorytmicznego pingwina bez update algorytmu przez google?

Potwierdzam, kilka wyjść miałem, każda próba sukcesem, pozycje wracają w ciągu kilku dni - BEZ UPDATE'U

jest na to prosty trick a dokładniej jest pewna dziura w algorytmie która pozwala takie strony wyciągać

z mojej strony to by było na tyle - ale już wiesz że się da :)

...

Problem jest zdiagnozowany: filtr algorytmiczny po update pingwina - nie może być inaczej, nagły spadek ruchu o 50%, nie trzeba być Szerlokiem.

....

Jest duże prawdopodobieństwo że gdybyś dostał filtrem algorytmiczym to przy spadku o 100 pozycji na główne frazy, ruch spadłby  o 90% to bardziej wygląda na wycięcie długiego ogona z tego czy innego powodu.

Od tego czasu było kilka kolejnych zwierzaków i często filtry puszczały, tym bardziej że przyczyna filtru o ile był mega blast ze śmietników z dużym prawdopodobieństwem zniknęła.

oczywiście to wszystko gdybanie, bo w szklanej kuli baterie wysiadły.

Zerowy związek między tymi sprawami.

Rozumiem, że stwierdzenie oparte na testach? Ja po raz 3 natychmiast po aktualizacji nowych linków w SC zgłosiłem do DT i w ciągu 3 dni nastąpiła aktualizacja linków przychodzących. Wcześniej aktualizacja była rzadsza, więc nie jestem pewnien czy związek jest zerowy.

Gorzej - oparte na testach i niektórych wypowiedziach pracownikach G ... nie ma tak częstej aktualizacji GSC.

Analiza DT zajmuje kilka tygodni lub nawet miesięcy (wielokrotnie o tym mówił JohnMU jakkolwiek mi wierzyć). nie ma czegoś takiego jak pstryk w Google. No po prostu nie ma na to szans. Aktualizacje GSC są sporadyczne - z reguły co kilkadziesiąt dni. I nie masz tam wszystkich linków tylko próbka. PO zgłoszeniu do DT (tak częstym) roboty tak nie zadziałają...

A jeżeli chcesz dogłębnej analizy musisz zatrudnić się w Google :D

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Jest duże prawdopodobieństwo że gdybyś dostał filtrem algorytmiczym to przy spadku o 100 pozycji na główne frazy, ruch spadłby o 90% to bardziej wygląda na wycięcie długiego ogona z tego czy innego powodu.

Tak właśnie było, spadek był na główne frazy poza 100, na mniej konkurencyjne frazy trochę mniejsze spadki, a ruch właśnie pozostał jedynie z długiego ogona. Strona ucierpiała przez pingwina 2.0 i 3.0 - i masz rację, przez pandę też (tagi). O ile z pandą to mniejszy problem - choć też długo trwają porządki w dużym serwisie i ponowna indeksacja, to cały czas pozostaje kwestia pingwina.

Wracając jeszcze do tego co napisał @bennie_amin, to domyślam się, że chodzi mu o wyjście z pingwina metodą orki, czyli zmiana domeny, a nie da się wyciągnąć domeny z pingwina przed updatem algo przez google?

Zastanawiam się więc czy metoda orki nadal jest skuteczna, bo jestem nawet skłonny zmienić brand. Byłaby wtedy szansa uporania się i z pingwinem i pandą za jednym strzałem.

uporania się i z pingwinem i pandą za jednym strzałem.

Bez szans...

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Szanowny @zgred, czy mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź? Dlaczego uważasz, że baz szans jest wyjście z pingwina i pandy stosując metodę "orki"?

Jeśli chodzi o pandę, to takie przekierowanie powinno wg mnie pomóc. Strona jest zoptymalizowana już pod tym względem, nie ma duplikacji treści, strony wcześniej z niską jakością treści czy duplikatami zwracają kod 410, zduplikowane wartościowe treści mają canonical czy 301 tam, gdzie jest potrzeba. Problemem jest tylko dotarcie googlebota do wszystkich poprzednio zduplikowanych podstron, aby "załapał" ten kod 410 lub canonical albo 301. Niestety nie jestem w stanie pomóc mu w dotarciu do tych urli, gdyż część urli była wygenerowana w niekontrolowany sposób, więc zwyczajnie nie mam listy tych zduplikowanych adresów, a jest ich jeszcze w indeksie google około 300 tys.

Natomiast mogę przekierować do nowej domeny jedynie unikalne adresy, z unikalną treścią, już bez duplikacji - a więc na nowej domenie będzie czysto pod kątem pandy.

Natomiast nie wiem czy faktycznie uda się pozbyć pingwina metodą "orki".

Po pierwsze nie wiem czy to faktycznie działa, bo nie miałem z tym styczności.

Po drugie, widzę duże niebezpieczeństwo w tym, że googlebot powinien odwiedzić strony z linkami do domeny, a w SC jest przeciez tylko próbka linków. W tym konkretnym przypadku jedynie 16% linków - więc nie jestem w stanie pomóc googlebotowi dotrzeć na nowo do wszystkich linków. Mogę ewentualnie posiłkować się linkami z innych źródeł... ale nie wiem jaki to będzie miało efekt.

Szanowny nie jestem...

Dwie kary jednocześnie sugerują że było ostro spamowane albo tyle błędów. Jeśli była Panda to na nowej domenie pande powielisz. Usunięcie wszystkich powoduje że zawsze w tle może być więcej...

301 przenosi kary.

Najszybciej to nowa domena i nowe treści... Równolegle czyscisz pierwotną. Czyli masz dwie storny jednocześnie

@zgred, moment, jeśli na nową domenę nie przeniosę treści niskiej jakości i duplikatów (nie zrobię dla nich przekierowania 301 na domenie źródłowej, a nawet ustawię dla tych treści 410 na starej domenie), a jedynie przeniosę na nową domenę unikalne wartościowe artykuły i dla nich zrobię 301 oraz  dla strony głównej i kategorii - to dlaczego mam powielić pandę na nowej domenie?

Piszesz, że "301 przenosi kary" - rozumiem, że przeniesie też pandę, ale skoro algorytm pandy działa w sposób ciągły, to nowa domena, która nie powiela już błedów starej - nie powinna być ukarana pandą (czy też może ściślej powinienem to ująć, skoro 301 przeniesie pandę: nowa domena wyjdzie z pandy dużo szybciej, niż stara domena, gdyż jest już czysta).

Z tego co wiem, to jeden z dużych tematycznych portali właśnie w ten sposób wyszedł z pandy - czy też ściślej: przyśpieszył wyjście z pandy.

Natomiast co do pingwina, to wiem, że 301 przenosi karę, ale podobno metodą "orki" da się uniknąć przeniesienia kary. O ile czytałem case studies po pingwinie 2.0 i 2.1, że podobno da się, to nie bardzo mogę coś znaleźć czy skutecznie jest to nadal.

Jak jest faktycznie?

Czy też jest to pilnie strzeżona tajemnica (podobna do tych o odzyskiwaniu mocy ze stron 404 przez zamianę na 301) i bez wyłożenia $$$ niczego się nie dowiem? :unsure: 

Więc w tym co napisałem - mylę się diametralnie, czy tylko trochę?

tyle contentu - marnujesz się :D

Odpowiedziałem ostatnim zdaniem w poprzednim poście.

Wiesz, może i najszybciej, gdyby tych treści było 100 artykułów, a nie 50 tys.

A co, szukasz copywriterów? Ja programuję, więc ewentualnie ile płacisz za 1000 znkaów kodu ze spacjami? Wtedy wcięcia w kodzie zamiast tabulatorem, będe robił spacjami - lepiej na tym wyjdę...

@Zgred miał na myśli to że nie wiadomo ile czasu potrwa czyszczenie starej domeny, więc czasem szybciej będzie (i na pewno efektywniej) postawić nową oraz jednocześnie zajmować się starą.Oczywiście nie ma mowy aby na jednej i drugiej było to samo.

Plus jest taki że w pewnym momencie możesz mieć dwie domeny w topach.

EDIT: @marinea my tak na prawdę zgadujemy nie wiedząc o jaką stronę chodzi.Więc nie oczekuj odpowiedzi: Kup szpadel a na pewno dołek nim wykopiesz.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności