Skocz do zawartości

Chello i Austriackie reklamy w Adsense

Dido

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 35
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Być może był to indywidualny przypadek.

Ale weźmy taki przykład:

Robimy 1 strone w języku angielskim.

Google ją indeksuje, czekamy z 2 tygodnie.

Wchodzimy z Polski a i tak widzimy angielskie reklamy.

Jak chodzi o moje testy to testowałem to na 5 różnych firmach w Polsce w 20 róznych miastach.(Nie były to testy bo wtedy sprawdzałbym na wszystkich firmach i w dużej ilości miast i miasteczkach !!! Z czystej tylko ciekawości (taki teścik), tak jak sq napisał. Co się dzieje w momencie wchodzenia przez proxy.

Ale nie warto wdawać się w dyskusje, skoro dostałes nową pule ip i wszystko zniknęło to jest ok :)

Wydaje mi się, że już był podobny wątek na forum. W którym m. in Michał mówił, że na forum większość reklam ma anglojęzycznych. Sam również przychylam się do twierdzenia, że Google zwraca uwagę na IP (jakby nie było, sami też o tym wspomnieli)

pzdr.

omnia mea mecum porto

In general, it could be argued from the consumer point of view that the better the search engine is, the fewer advertisements will be needed for the consumer to find what they want.

Przy targetowaniu jezyka reklam AdSense brane sa pod uwage 2 rzeczy:

1. Kraj jaki wynika z adresu IP.

2. Jezyk jaki ustawiony jest w przegladarce WWW.

Jesli ktos ma polska przegladarke, to moze widziec polskie reklamy nawet jak ma IP w Austrii. Jesli nie ma, i nie skonfigurowal jej by domyslnym jezykiem byl polski, to jak najbardziej reklamy bedzie widziec obcojezyczne jesli geotargeting Googla rozpozna jego IP jako pochadzacy z zagranicy. Dosc duzo adresow *.chello.pl jest rozpoznawanych jako austriackie. W tym tez i moj od czasu do czasu - jak najbardziej widze wtedy obcojezyczne reklamy i owe nieszczesne wozki widlowe (oczywiscie zadnego polskojezycznego software'u nie uzywam, chyba ze naprawde musze).

Pominąłeś gdzieś jedną ważną rzecz - a mianowicie zawartość strony. Będę szedł w zaparte, że jeżeli chodzi o język to właśnie TYLKO zawartośc strony jest ważna (ew z tą 2% ważnością reszta czynników) - co innego rozpoznawanie państwa - tutaj możemy dyskutować (i w sumie to robimy).

Pominąłeś gdzieś jedną ważną rzecz - a mianowicie zawartość strony. Będę szedł w zaparte, że jeżeli chodzi o język to właśnie TYLKO zawartośc strony jest ważna (ew z tą 2% ważnością reszta czynników) - co innego rozpoznawanie państwa - tutaj możemy dyskutować (i w sumie to robimy).

Ludzie przecież wiem co widziałem.

Powtarzam.

- miałem IP rozpoznawana jako Austriackie

- IE, Firefox, Opera wszystkie przeglądarki w polskich wersjach

- na stronach gdzie nie było ani słowa po angielsku czy niemiecku widziałem właśnie niemieckie i angielskie reklamy!!!

I nie wciskajcie kitu ,że IP ma znikome znaczenie!!!

Napisałem tylko, że IP ma znaczenie może przy rozpoznawaniu KRAJU z którego wchodzisz, ale NIE MA znaczenia przy rozpoznawaniu języka którym się posługujesz - o tym decyduje zawartość strony i ustawienia przeglądarki.

Być może więc trafiłeś reklamy, które ktoś skierował na strony o dowolnym języku, ale do Austrii (czy skąd tam to IP było).

...Być może więc trafiłeś reklamy, które ktoś skierował na strony o dowolnym języku, ale do Austrii (czy skąd tam to IP było).

I tej tezy się trzymajmy :P.

Wracając do tematu.

Na Youtube widzę dziś reklamy blogów ebay.pl, kolejne potwierdzenie znaczenia IP :hello:.

Tak, jak się nie mylę w taki sposób jaki wyświetla się reklama ebaya, jest skierowana bezpośrednio na stronę.

Sprawdź sobie przez proxy, że reklama e-bay nadal będzie pomimo iż IP będzie nawet z USA.

Ebay.pl przy wchodzeniu z innego ip, automtycznie zmieni nam język strony.

Ot taka ciekawostka.

Napisałem tylko, że IP ma znaczenie może przy rozpoznawaniu KRAJU z którego wchodzisz, ale NIE MA znaczenia przy rozpoznawaniu języka którym się posługujesz - o tym decyduje zawartość strony i ustawienia przeglądarki.

Oczywiście że tak. Ale targetowanie reklam do krajów wiąże się ściśle z ich językiem - reklamy targetowane na Polskę będą w większości po polsku, na Austrię w większości po niemiecku itp. Dlatego de facto wchodząc z polskiego IP będziesz widział polskie reklamy a z Austriackiego niemieckie, nie dlatego że język reklam jest związany z krajem z jakiego wchodzisz tylko dlatego że tak stargetowane są reklamy przez reklamodawców (co jest w sumie dość logiczne).

Ja stanę murem za tym co mówił °K°

Przykład z mojej strony który już kiedys podawałem, polskie IP, przeglądarka z domyślnym językiem ustawionym na PL, a reklamy ... sami zobaczcie.

https://ar.mylifeisfootball.com/index.php?id=guide

Co do reklam w innych językach to czasami wystarczy jedo słowo w innym języku np. news, po to by na stronie wysiwetliły się jakieś angielskie reklamy.

No to przykładzik. Ta sama strona (w języku polskim oczywiście), dwa różne adresy IP.

IP w Niemczech: jedna reklama po angielsku, druga reklama po polsku ale zupełnie niezwiązana z treścią strony:

https://www.sensecolumn.com/michau/tutaj_de.jpg

IP w Polsce: wszyskie reklamy po polsku, dużo lepiej stargetowane (przynajmniej dotyczą słów które rzeczywiście występują na stronie):

https://www.sensecolumn.com/michau/tutaj_pl.jpg

Jeszcze lepszy przykład. Ta sama strona w języku niemieckim.

IP w Niemczech: reklamy po niemiecku:

https://www.sensecolumn.com/michau/sense_de.jpg

IP w USA: reklamy po angielsku:

https://www.sensecolumn.com/michau/sense_us.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności