Skocz do zawartości

Nieuczciwa firma pozycjonująca rośba o pomoc

lsiwy1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych foumowiczów,

na wstępie chciałbym powiedzieć że moja wiedza z zakresu IT jakiegokolwiek jest bardzo mizerna a już w tematyce tego forum zupełnie zerowa.

Opiszę krótko swoją sytuację: jakiś czas temu dałem się namówic na darmowy okres testowy na pozycjonowanie mojej strony. Po upływie okresu testowego jeśli będę niezadowolony miałem mieć prawo do rezygnacji z usługi bez żadnych konsekwencji teoretycznie. Niestety przegapiłem krótki czas, w którym mogłem zgodnie z umową złożyć rezygnację. Po prostu o tym zapomniałem. Następnie otrymałem faktury za pozycjonowanie - każda na ponad 1000zł miesięcznie. Prowadzę małą, jednosobową działalność i są to dla mnie naprawdę duże kwoty a wliczając kary umowne za zerwanie umowy przed czasem doprowadzą mnie one zapewne do bankructwa.

W związku z tym mam pytanie: Czy istnieje możliwośc sprawdzenia na jakiej pozycji znajdowałą się moja strona w wyszukiwarce Google dla danej frazy? Pytam o to gdyż warunkiem płatności za usługę miała być obecność w TOP10. Dostałem oczywiście wraz z fakturą raporty w postaci tabel z wyszczególnionym miejscem danej frazy w danym dniu miesiąca no ale sorry... Taką tabelkę to mogę zrobić nawet ja i wpisać sobie w nią dowolne wartości. Jeżeli okaże się, że rzeczywiście wyniki były takie jak w ich rportach pozostanie mi posypć głowę popiołem sprzedać samochód i zamknąć biznes, pozostanie nauczka do konca zycia, że to co miły Pan o kosztach mówi przez telefon niekoniecznie ma odzierciedlenie w tym co jest wpisane w umowę i że warto odżałować 100zł na konsulatację prawniczą... Jeżeli jednak okazałoby się inaczej to istnieje wtedy szansa, że uda mi się uniknąc tych opłt i dalej będę mógł zajmować się pracą, która choć nie daje mi ogromnych zysków to sprawia wielką satysfakcję i daje poczucie spełnienia.

Z góry dziękuję, wszystkim frumowiczom za pomoc.

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Hej, oczywiście taki programów czy stron internetowych gdzie sprawdzasz pozycje jest sporo. Tylko nie wiemy jak skonstruowana jest umowa, przede wszystkim jaka fraza ma być w TOP10, czy to mają być wyniki z wyszukiwania naturalnego, jaka lokalizacja, jaka wyszukiwarka. Obawiam się, że ktoś chcąc Cię oszukać zabezpieczył się na wiele sposobów.

oczywiście taki programów czy stron internetowych gdzie sprawdzasz pozycje jest sporo

Ale nie z datą wsteczną.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

w danym dniu miesiąca no ale sorry...

dałem się namówic na darmowy okres testowy

Po upływie okresu testowego jeśli będę niezadowolony miałem mieć prawo do rezygnacji z usługi bez żadnych konsekwencji teoretycznie
Niestety przegapiłem krótki czas, w którym mogłem zgodnie z umową złożyć rezygnację

A teraz masz pretensję do kogoś oprócz siebie?

Klasyka gatunku.

tylko prośbę o pomoc co zrobić.

W takich wypadkach prośba o pomoc powinna byc kierowana do prawnika.

Z postu można wywnioskować, że umowa dawała możliwość rozwiązania po jakimś okresie. Kolega ten termin przespał i teraz jest płacz. 

Adresatem prośby o pomoc nie powinno być forum o pozycjonowaniu gdzie większość osób świadczy usługi w tym zakresie a prawnik.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Z tego co pisze autor tematu wina leży nie po stronie firmy, a po jego stronie.Ja bym proponował jeszcze jedno rozwiązanie, pogadać z firmą, wytłumaczyć że nie stać Cię tyle płacić i być może się dogadasz w jakiś sposób.Na umowie też na 100% jest okres wypowiedzenia, może jest to np. 3 miesiące?Napisać wypowiedzenie, zapłacić jeszcze te trzy miesiące.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

To jedna strona medalu

Sebastian w tym przypadku medal ma 1 stronę. Tak ktoś popełnił błąd, tak współczujemy tak zwykle po ludzku, że mała firma weszła w takie koszty i  zgodziła się na frazy które nie zarabia ( bo inaczej chyba nie było by tego tematu jeśli zysk netto od tego pozycjonowania był wyżej wspomnianych 1000 zł).

Ale zobacz postawę użytkownika już zakłada co innego :

Dostałem oczywiście wraz z fakturą raporty w postaci tabel z wyszczególnionym miejscem danej frazy w danym dniu miesiąca no ale sorry... Taką tabelkę to mogę zrobić nawet ja i wpisać sobie w nią dowolne wartości 

Max, pewnie to w emocjach pisze - weźmy poprawkę ;) Każdy popełnia błędy i zanim je dostrzeże mota się zwalając winę na wszystko i wszystkich byle nie na siebie :) Dajmy mu chwilę, otrzeźwieje i będzie pisał ludzkim głosem :)

Też bym proponował zacząć od webpozycji - tam da się nieco wstecz sprawdzić o ile frazy były monitorowane.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Też bym proponował zacząć od webpozycji

zwróć uwagę na poniższy cytat

na wstępie chciałbym powiedzieć że moja wiedza z zakresu IT jakiegokolwiek jest bardzo mizerna a już w tematyce tego forum zupełnie zerowa.

Co kolega, który się nie zna wyczyta z webpozycji?

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności