Skocz do zawartości

przekierowanie 301

Rekomendowane odpowiedzi

W większości podobnych przypadków miałem tak że łapała praktycznie te same pozycje (czasami nawet kilka wyżej), ale też była sytuacja że strona lekko spadła. Generalnie powinna utrzymać miejsca.

Nie wiem jak robisz ten redesign ale weź pod uwagę poprzednią strukturę linków, content itp itd.

jeżeli strona np. bez www przekierowana jest na www w skali 1:1 to powinno być wszystko tak samo (w kwestii utrzymania pozycji), ale jak już robisz przebudowę to musisz uwzględnić właśnie strukturę adresów, liczbę podstron, tekst który był na tych stronach i jeszcze inne czynniki które mogą decydować o utrzymaniu tych pozycji. Nie wiem jak to wygląda u Ciebie, jaka branża i o jakie frazy się rozchodzi. Dla tych łatwiejszych czasami 1 landing z 301 przenosi wszystkie frazy na inną domenę, ale dla tych bardziej konkurencyjnych trzeba poświęcić uwagę na czynniki wewnętrzne które też mogą być bardzo istotne. W skrócie zwróć uwagę na elementy które były na poprzedniej stronie i które powinieneś mieć na nowej (mimo przekierowania).

Jeśli zmienisz sam layout a wszystko inne zostanie jak było to również nie możesz mieć pewności że pozycje nie zmienią się, wystarczy inny układ menu, inna grafika z innym altem, inny wygląd na urządzenia mobilne i szereg innych czynników które mogą w minimalnym stopniu zmienić ocenę Twojej strony przez algorytm

Kup sobie gotowca - Gotowe strony po zaplecze / afiliacje / adsense- https://picabela.link/gotowe-strony-zapleczowe/

40 linków blogowych z artykułów - https://picabela.link/linki-z-blogow/

Tworzenie całych dyskusji na forum z linkiem tylko dla Ciebie - https://picabela.link/linki-z-forow-internetowych/

Jeśli dobrze przekierujesz stare adresy URL na nowe to algorytm wyszukiwarki powinien je sprawnie zaindeksować. Przekierowania rób 1:1. Przygotuj też nową mapę strony i zgłoś ją w narzędziach dla webmasterów. Dobrze by też było, aby stara domena jeszcze kilka dni funkcjonowała do momentu przeindeksowania.

Blog o optymalizacji i projektowaniu stron internetowych.

• 2 tygodnie później...

A właśnie jestem w trakcie zmiany szaty swojej strony oraz struktury linków i potrzebowałbym Waszą pomoc. Stary link ma postać:

domena.pl/strona,firma_handlowa,12345.html

W nowszej wersji link do wpisów ma postać:

domena.pl/12345-firma-handlowa

Czyli chcę pozamieniać zmienne oraz _ zamienić na -, w bazie już mam to pozamieniane, natomiast teraz muszę przekierować stare adresy. Wpisów mam kilkadziesiąt tysięcy więc ręcznie pisać regułkę nie ma sensu, próbowąłem zrobić skrypt w php, który zamieni linki i przekieruje na nowy adres, ale skrypt będzie musiał mielić a chciałbym zrobić to w htaccessie bez straty pozycji. Ktoś pomoże? :)

• 2 tygodnie później...

W większości podobnych przypadków miałem tak że łapała praktycznie te same pozycje (czasami nawet kilka wyżej), ale też była sytuacja że strona lekko spadła. Generalnie powinna utrzymać miejsca.

Nie wiem jak robisz ten redesign ale weź pod uwagę poprzednią strukturę linków, content itp itd.

Tak, bywa rożnie. Ale w większości przypadków, strona nie stracie otrzymane pozycje.

Magazyny, powierzchnie magazynowe do wynajęcia - wareteka.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności