Skocz do zawartości

.htaccess -kompresja gzip, pamięć przeglądarki

Corsair

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. 

Obecnie zajmuję się optymalizacją prostej witryny (one page, brak CMS). Mam kilka wątpliwości: 

W katalogu głównym znajduje się już plik htaccess, jednak nie mam do niego dostępu. Nie można go skopiować na dysk, zmienić nazwy na txt czy zmienić praw dostępu. Obsługa twierdzi, że wszystko jest ok. 

Czy mogę stworzyć kolejny plik htaccess w katalogu ze stroną ? Czytałem, ze odwołuje się on tylko do katalogu w którym się znajduje.

Od htaccess oczekuję: kompresji GZIP, wykorzystania pamięci podręcznej przeglądarki (określenia daty ważności typów plików) w celu podwyższenia wyniku Google PageSpeed Insights oraz przekierowania z 'bez w w w' na  'w w w'.

Dodałem plik graficzny (wklejając kod tutaj nie da się opublikować postu) w którym zebrałem kilkanaście linijek kodu, proszę o opinię.

deffdbb891ca3.jpg

EDIT:

Przekierowanie działa, wykorzystanie pamięci przeglądarki w 90%.

Problemem jest skrypt Google Analytics. Wcześniej był w htmlu, przerzuciłem go do osobnego pliku js jak całą resztę i dalej Google Insight wyświetla błąd. 

Kompresja GZIP - nie działa, próbowałem kilku wersji kodu, testów z kilku stron i kilku przeglądarek i nic. 

Byłbym wdzięczny za jakieś porady. Pozdrawiam. 

Obsługa twierdzi, że wszystko jest ok.

nie jest ok skoro zalogowany user nie ma do niego uprawnień = dostępu.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Obsługa odpisała, że mogę sobie zmieniać htaccess tylko z podkatalogów, a nie z katalogu głównego. 

Opcję wykrywania plików ukrytych mam włączonych i dalej nie widzę więcej htaccess poza tym do którego nie mam dostępu oraz tego który sam napisałem. 

Na chwilę obecną plik wygląda w ten sposób i spełnia swoje zadanie w 95%. Wie ktoś dlaczego nie mogę włączyć kompresji GZIP ? Próbowałem już z 10 różnych wersji kodu i za każdym razem poziom kompresji wynosi 0%. Hosting to AZ.

qyww0nbdw7px_t.jpg

qyww0nbdw7px.jpg

Na tym hostingi jest w ogóle serwer HTTP Apache ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Musisz się zapytać BOX czy serwer http obsługuje, to co tam kombinujesz z poziomu htaccess czy w ogóle ma dostępne do tego moduły.

Dziękuję za dyskusję.

Support odpowiedział, że na ich hostingu nie jest możliwe włączenie kompresji GZIP.

Szkoda, że na wcześniejsze pytanie "czemu nie mam dostępu do .htaccess w katalogu głównym, potrzebuję go do włączenia kompresji GZIP" odpowiedział: "dostęp do .htaccess" jest możliwy jedynie w podkatalogach".  :kwasny: kilka godzin w plecy  :kwasny:

Pozdrawiam.

kilka godzin w plecy
Niestety .... , ale jak byś zapytał BOK na początku czy jest taka możliwość, to nie było by tych kilku godzin w plecy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności