Skocz do zawartości

[info] Zostały trzy tygodnie, aby kupić kartę SIM bez rejestracji.

Mion

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

wysłać pocztą

lub jeszcze łatwiej - skany mailem

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

• 3 tygodnie później...

Stało się tak jak wspomniałem wcześniej w tym wątku

"Nigdzie w przepisach nie zastrzeżono bowiem, że handel zarejestrowanymi kartami jest zakazany. Sprzedawcy wyczuli więc interes i w internecie oraz w fizycznych placówkach (na przykład lombardach) pojawiły się oferty SIM-ów, które zostały już zarejestrowane."

https://www.antyradio.pl/Technologia/Mobile/Czarny-rynek-kart-SIM-juz-kwitnie-10233

Przy okazji:

Na jedną osobę można zarejestrować maksymalnie 20 numerów. Jeżeli ktoś prowadzi działalność gospodarczą, limit wynosi 100 numerów.

https://wyborcza.pl/1,97654,20517509,rejestracja-telefonow-na-karte.html

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Jeśli masz abonament w Play, możesz zarejestrować numer na kartę bez wychodzenia z domu.

Możesz to zrobić pod numerem 730-300-300 (poł. bezpłatne z numerów Play).

Musiał byś mieć kogoś kto ma u nich abonament.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• 2 tygodnie później...

Heh kupiłem nową kartę do tableta (z myślą o necie) dzień przed tym jak zablokowali. Zamiast ją załadować od razu tego samego dnia stwierdziłem, że mam czas do lutego. Teraz w ogóle nic nie można na nim zrobić. Poszedłem zarejestrować, a te ... wymyślili sobie, że chcą ksero mojego dowodu! Mówię im, że to niezgodne z prawem, ale jak grochem o ścianę. problem w tym, że u mnie na "wsi" tylko jeden salon tego operatora jest

Ja zrobiłem podobnie i przed końcem free kart kupiłem parę starterów JA + 5GB i są one bezużyteczne, bo nie działa w nich "telefon" na wychodzące bez rejestracji  <_<

Właśnie jak to z tym jest, bo u mnie też chcą koniecznie ksero dowodu.. Sprzedali nas korporacjom teraz wszyscy za to zapłacimy  :nonono:  

Jeszcze taka ciekawostka w RedBull Mobile tj. Play przestały mi działać na obu kartach pakiety darmowych minut i smsów i nie mogę ich włączyć póki nie zarejestruje numeru.. Bezczelność sieci nie będzie znała już chyba granic..

IQOS - Po co śmierdzieć papierosami i jeszcze się nimi truć? Polecam podgrzewany tytoń jako alternatywę https://api.iqosfriends.pl/polecam?a=BNII8U :rolleyes:

Źródło PDF: www.giodo.gov.pl/plik/id_p/11038/j/pl/

GIODO: przy rejestracji kart pre-paid

dowód tylko do okazania

15.08.16

Przedsiębiorcy telekomunikacyjni na potrzeby rejestracji kart pre-paid nie powinni

pozyskiwać kopii dokumentów tożsamości - twierdzi generalny inspektor ochrony

danych osobowych.

---

- W związku z napływającymi do Biura

GIODO sygnałami dotyczącymi

pozyskiwania kopii dowodów osobistych

(ich ksero lub skanów) w celu rejestracji

kart pre-paid GIODO informuje, że

zgodnie z art. 60b ust. 1 pkt 1 ustawy z

dnia 16 lipca 2004 r. - Prawo

telekomunikacyjne, abonent będący

osobą fizyczną podaje dostawcy usług

następujące dane: a) imię i nazwisko, B)

numer PESEL, jeżeli go posiada, albo

nazwę, serię i numer dokumentu

potwierdzającego tożsamość, a w

przypadku cudzoziemca, który nie jest

obywatelem państwa członkowskiego

albo Konfederacji Szwajcarskiej - numer

paszportu lub karty pobytu. Powyższy przepis wskazuje dane, jakie abonent - kupujący kartę

pre-paid jest obowiązany podać dostawcy usług przedpłaconych. Art. 60b ust. 2 ustawy –

Prawo Telekomunikacyjne określa jedynie, jak i kiedy abonent podaje powyższe dane oraz

wskazuje, że dostawca usług może określić inny niż wskazane w przepisie sposób podania

tych danych. Zatem ustawodawca wprowadził swobodę dostawcy usług tylko w zakresie

określania sposobu, w jaki abonent ma mu przekazać swoje dane (co było przedmiotem –

zgłaszanych przez GIODO – uwag do zmienianych przepisów Prawa telekomunikacyjnego) -

czytamy w komunikacie GIODO.

Jak przypominają jego autorzy, przekazanie przedsiębiorcy telekomunikacyjnemu kopii

(ksero czy skanu) dowodu osobistego powodować może – sygnalizowane przez GIODO w

procesie legislacyjnym – problemy z właściwym przestrzeganiem zasad ochrony danych

osobowych, w tym w zakresie ich gromadzenia, zabezpieczenia. Niemniej przepisy aktualnie

obowiązujące przewidują wyraźnie, jaki zakres danych osobowych może być gromadzony dla

rejestracji kart pre-paid, oraz że mają być one podane dostawcy usług przedpłaconych.

Proces pozyskiwania podczas rejestracji kart pre-paid kopii (ksero lub skanu) dokumentu

tożsamości przez przedsiębiorców telekomunikacyjnych może zatem prowadzić do pozyskiwania nadmiarowego, niewymaganego przepisami prawa zakresu danych osobowych i z tego powodu taki sposób pozyskiwania danych nie powinien być stosowany. Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych podkreśla, że biorąc pod uwagę funkcję dowodu osobistego określoną w art. 4 ustawy z dnia 6 sierpnia 2010 r. o dowodach osobistych, jaką jest stwierdzenie tożsamości i obywatelstwa polskiego, oraz zasady wynikające z art. 26 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych, dąży do ograniczenia praktyki kopiowania dowodu osobistego na rzecz jego okazywania i ewentualnego spisywania danych widniejących w dowodzie w sytuacjach, gdy zezwala na to przepis prawa. Krzysztof Sobczak 15.08.16

Też mam kilka kart (typu VirginMobile, RBM, Plus), które przed 25. lipca operatorzy rozdawali i wysyłali za darmo, ale zapomniałem chociażby je włożyć do tel/wykonać "głuchacza"  żeby numer się aktywował i teraz wszystkie są nieaktywne - trzeba je najpierw zarejestrować. W takim VirginMobile można na fb.com poczytać, jak ludzie skarżą się, że na kuriera który ma przyjechać z wnioskiem trzeba czekać tygodniami.

No ale to przecież dla naszego dobra.....

Na allegro zarejestrowane numery ceny od 30 do 50 PLN bez wysyłki

Ryzykowny sposób na zarobienie paru złotych, tylko co wtedy jak ktoś numeru użyje do przestępstwa, pierwszy który będzie wzywany na komendę to ten na którego numer jest zarejestrowany

Ustawa antyterrorystyczna. Śmiech na sali. Terroryści nie bedą mieli żadnego problemu z tym żeby komunikować się anonimowo za to łatwiej będzie inwigilować zwykłych obywateli.

Ktoś powie że jak ktoś nie ma złych zamiarów nie bedzie miał nic do ukrycia, ja do tej pory często do ogłoszen na olx czy forach brałem swieżą startówke i nie musialem podawac prywatnego numeru, po wszystkim moglem karte wyrzucic jak nie byla mi potrzebna a teraz trzeba sie bawic w te cyrki z rejestracją.

Na allegro zarejestrowane numery ceny od 30 do 50 PLN bez wysyłki

Ryzykowny sposób na zarobienie paru złotych, tylko co wtedy jak ktoś numeru użyje do przestępstwa, pierwszy który będzie wzywany na komendę to ten na którego numer jest zarejestrowany

I co? Nic mu nie zrobią;)

Zapraszam także na mojego bloga Jacek Jagusiak. Oferuje także usługę odwirusowania stron www jak i serwerów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności