Skocz do zawartości

Przekierowania i duplicate content

Mashed Potato

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, mam nową stronę, niedużą (około 10 podstron). Html, bez CMS. Z rzeczy, które zrobiłem w .htaccess

1. Pozwoliłem na wyświetlanie linków bez .html i zmieniłem linki wewnętrzne na takie bez html oczywiście (ale bez przekierowania)

2. Przekierowałem index.html, index na stronę główną

3. Przekierowałem adres z www na bez www, tylko że niestety po wpisaniu www .domena .pl/podstrona przekierowuje na to co jest w katalogu, czyli domena. pl/podstrona.html

Czy powinienem przekierować wszystkie /podstrony. html, na /podstrony ? 

W przypadku zmiany pozycji w menu (np. samego linku) łatwiej byłoby zrobić przekierowanie ze starego na nowy, ale czy jest to optymalne rozwiązanie? Problemu nie ma przy takiej ilości podstron, ale jakbym miał zmieniać kilkadziesiąt plików .html to już trochę więcej zaoszczędzonego czasu.

Po tych przekierowaniach powinienem w każdym pliku html np. podstrona.html ustalić canonical na domena. pl/podstrona (bez www i bez html), czy po tych wszystkich przekierowaniach nie trzeba już robić? 

Jeśli podstrony z adresem:

/podstrona.html

miały dobre pozycje w Google lub linki to koniecznie przekieruj na nowe adresy.

Jeśli nie miały pozycji i linków ale były zaindeksowane, to możesz przekierować na nowe adresy żeby Google wiedziało co się dzieje.

Jeśli nie były zaindeksowane i to nowa strona którą robisz to nie przejmuj się starymi adresami.

specjalista-googleads.pl - prowadzenie kampanii Google Ads (AdWords)

www.smart-seo.pl - skuteczna reklama w Google :) 

Nie baw się przekierowaniami bo możesz wiecznie coś przekierowywać np slash-e na końcu URL. Ustal jedne adresy kanoniczne daj je w rel="canonical" na każdej ze stron i po temacie.

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

To nowa strona, ale nie nowa domena więc system linków trochę zmienił. Pozycji nie miała jakichś dużych, ale jest potencjał, poza tym linki nie były zbyt przyjazne (je przekierowałem 301 na odpowiednie podstrony lub jeśli nie ma takiej to stronę główną). Czyli zostawić to co zrobiłem, czy cofnąć zmiany? Myślę, że optymalnie będzie tak jak mówicie zastosowanie rel canonical.

Gogole patrzy najpierw na dwa parametry odnośnie podstron - aktualne linki wewnętrzne i rel="canonical". Później dochodzą linki zewnętrzne i czy prowadzą do właściwych stron a nie do 404. Jak masz ustawioną jedną formę na stronie (linki wewnętrzne i canonical) to nie musisz za wielu przekierowań robić. Nie wiem dokładnie jaki masz .htacces i czy jesteś zadowolony z wszystkich przekierowań - jako ci coś nie gra lepiej usunąć i zrobić tak jak napisałem.  

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

(je przekierowałem 301 na odpowiednie podstrony lub jeśli nie ma takiej to stronę główną).

To chyba błąd, powinieneś dać 404.

Profesjonalne narzędzia warsztatowe tylko renomowanych marek. Głodny? Łatwe przepisy kulinarne na moim blogu.

Aktualizacja map fabrycznej nawigacji, Polskie menu w Twojej nawigacji.

Przekierowania zrobiłem i działają ok. Bardziej mi chodzi o to, aby strona była dobrze zoptymalizowana do dalszych działań seo, póki jeszcze nie jest zbyt rozbudowana. Chodzi też o to, czy jeśli ustalimy rel canonical na /podstrona to nie będzie problemu duplicate content? Jest widoczna także pod adresem /podstrona.html

To chyba błąd, powinieneś dać 404.

Niektóre podstrony mają pozycję ok. 30 na całkiem fajne frazy, ale już artykułu o takim temacie nie ma. Jednak 404?

Chodzi też o to, czy jeśli ustalimy rel canonical na /podstrona to nie będzie problemu duplicate content? Jest widoczna także pod adresem /podstrona.html

W teorii nie powinno być duplikat content jak dasz canonical, ale u siebie mam z tym problem. Mam ustawiony canonical domena.pl/produkt

ale w ten sam produkt można wejść domena.pl/kategoria/produkt. Niby wszystko ok ale GSC wywala mi około 1000 duplikat content.

ale już artykułu o takim temacie nie ma. Jednak 404?

Ja bym dał 404

Profesjonalne narzędzia warsztatowe tylko renomowanych marek. Głodny? Łatwe przepisy kulinarne na moim blogu.

Aktualizacja map fabrycznej nawigacji, Polskie menu w Twojej nawigacji.

PO CO TE CYTATY?

Masz rację, ale u mnie jest problem trochę inny. Czy /podstrona.html i /podstrona może być i będzie taki sam problem?

PO CO  TE CYTATY?

Masz rację, ale u mnie jest problem trochę inny. Czy /podstrona.html i /podstrona może być i będzie taki sam problem?

To nowa strona, ale nie nowa domena więc system linków trochę zmienił. Pozycji nie miała jakichś dużych, ale jest potencjał, poza tym linki nie były zbyt przyjazne (je przekierowałem 301 na odpowiednie podstrony lub jeśli nie ma takiej to stronę główną). Czyli zostawić to co zrobiłem, czy cofnąć zmiany? Myślę, że optymalnie będzie tak jak mówicie zastosowanie rel canonical.

jak dobrze zrobiłeś przekierowania to tak będzie ok :)

specjalista-googleads.pl - prowadzenie kampanii Google Ads (AdWords)

www.smart-seo.pl - skuteczna reklama w Google :) 

Kolejny problem i nie wiem za bardzo jak go rozwiązać. Dopiero teraz zauważyłem, że na starej stronie był slash po linku, czyli np. domena.pl/kontakt/, a na nowej tego nie zrobiłem. Podstron nie ma dużo, może 3-4, które mają taką samą nazwę. Zrobić przekierowania, czy dopisać regułę w .htaccess, by dopisywał slash na końcu linku?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności