Skocz do zawartości

Przejście z .html na .php

barmic

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

adresy na stronie do tej pory wyglądały w ten sposób:

https://adres.pl/strona.html- do tej pory była to statyczna strona html

strona jednak przeszłą drobne zmiany, wszystkie podstrony zmieniły rozszerzenia na php

regułą w .htaccess:

RewriteRule ^(.*)\.html$ $1.php [L]

ustawiłem możliwość odczytania tych stron nadal z adresów .html - strona już ma trochę historii, w google nie jest najgorzej, więc nie chciałbym zrobić zamieszania w indeksacji.

podstrony są jednak również dostępne pod .php - czy nie spowoduje to osłabienia / zawirowań w pozycjach?

Dodam, że niestety nie mam możliwości ustawienia AddType na serwerze, tak aby kod można było umieszczać w plikach .html (hosting home.pl)

Jeśli dobrze rozumiem to miałęś html i dzieki RR masz nadal html, to w czym problem? Jeśli nigdy nie podałeś googlowi tych plików php na tacy to nie powinno być problemu

jeśli jednak gugiel połknął php to zrób 301 redirect jeszcze, ja musiał to zrobić w pliku odczytujac URI przed serwowaniem strony bo miałem jeszcze bardziej skomplikowana sytuacje

edit: szczerze to poznałbym jakiś łątwiejszy sposób niż mój, redirect map u mnie nie działał

Najlepszy portal branży gier liczbowych Lotto to: Wyniki Lotto NET

Jak na stronie nie ma linków do podstron.php to nie ma problemu

Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło, czy google sam sobie co jakiś czas nie sprawdza innych rozszerzeń. Aczkolwiek dowiedziałem się, że jest możliwość ustawienia AddType w htaccess (z jakiegoś powodu jednak to u mnie nie działa). Jak tylko wyjaśnię ten problem, dam znać, jeśli uda się go rozwiązać to właśnie na tą opcję się zdecyduje.

strona jednak przeszłą drobne zmiany, wszystkie podstrony zmieniły rozszerzenia na php
Tylko dopilnuj by nie było tej samej strony z rozszerzeniem PHP i HTML. 

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Mogą być oba, tylko trzeba zmodyfikować domyślną konfigurację plikiem .htaccess

Domyślna kolejność wygląda tak:

DirectoryIndex index.html index.htm default.htm index.php index.php3 index.phtml index.php5 index.shtml mwindex.phtml

Ustawiając inną, decydujesz co ma być ładowane jako pierwsze ;)

• 2 lata później...

Odkopię temat, mam podobną sytuację jaką miał  barmic

jak po dodaniu :

RewriteRule ^(.*)\.html$ $1.php [L]
DirectoryIndex index.html index.htm default.htm index.php index.php3 index.phtml index.php5 index.shtml mwindex.phtml

usunąć końcówki z wyników wyszukiwania, tak żeby nie było nai php ani html ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności