Skocz do zawartości

Wartość linka na starym profilu

puerto

Rekomendowane odpowiedzi

Jak myślicie czy jest sens edytować stare profile (zrobione 1-2 lata temu) i podmieniać linki na nową domenę (tamta spalona) czy lepiej robić nowe a o tamtych zapomnieć? Czy to że profil ma jakiś staż będzie wpływać na moc linka znajdującego się na nim (profile nie były w żaden sposób podlinkowane)? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

• Odpowiedzi 78
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Przetestuj i daj znać. Z fusów nikt raczej nie będzie wróżył, chyba, że ktoś już tak robił i może pokazać jakieś wiarygodne wyniki.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

przecież G będzie musiało zaindeksować od nowa linki, więc wiek linka będzie liczyć się od nowa.

Plusem jest że stare profile nie będą kuły admina w oczy i jak przetrwały 2 lata to i pewnie pociągną kolejne parę.

Im starszy link tym lepszy, im starsza podstrona, z której jest link tym lepsza

Wiesz to na pewno czy zasłyszałeś gdzieś w kuluarach?

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Wiesz to na pewno

A czego tu można być pewnym? Możemy sobie podyskutować jedynie. Biorąc pod uwagę, że stara domena z historią jest lepsza od nowej, to i link z profilu z historią powinien być lepszy od takiego samego ale nowego. Z naciskiem na "powinien" :D

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Na pewno trzeba sprawdzić czy miejscówka już nie jest spalona, oflagowana etc.  Jeśli "żyje" i jest do tego wartościowa to nie ma przeszkód aby podmienić linki.

Z fusów nikt raczej nie będzie wróżył

Z fusów nie, ale można wprowadzić trochę logiki. Wiem, to trudne i nie każdy potrafi.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

G będzie musiało zaindeksować od nowa linki, więc wiek linka będzie liczyć się od nowa.

Właśnie to była kluczowa teza która skłoniła mnie do zadania tego pytania :D Wiadomo że podstrona z moim linkiem będzie starsza niż ta nowa ale cała domena ma dalej tyle lat ile miała wcześniej.. Do tego dochodzi kwestia przeindeksowania treści z którą nie zawsze jest tak kolorowo. W każdym razie dzięki wszystkim za pomocne informacje, pozostaje tylko przetestować oba sposoby (nowy link na starej podstronie vs link na nowo założonej podstronie) ;-)

Z naciskiem na "powinien" :D

Naciskać to sobie można...

Cały czas piszecie o starych domenach, więc czym różniłby się podmieniony link na danej domenie od tego wstawionego na nowo? Przecież na tej samej domenie będzie!

czym różniłby się podmieniony link na danej domenie od tego wstawionego na nowo? Przecież na tej samej domenie będzie!

No dobra ale podmieniony link będzie (w moim przypadku) na podstronie /profil1 która załóżmy jest w indeksie 2 lata a nowy link będzie na podstronie /profil2 która dopiero co powstała. Owszem domena jest ta sama i ma ten sam wiek ale kluczowym elementem może być to czy każda podstrona ma w "oczach" G liczony staż oddzielnie czy tylko liczy się staż domeny głównej. Ale dobra polemizować można 2 tygodnie a jak się nie sprawdzi na żywca to zostaną tylko przypuszczenia;)

czym różniłby się podmieniony link na danej domenie od tego wstawionego na nowo? Przecież na tej samej domenie będzie!

Ja to widzę tak, jeśli ktoś ma domenę, prowadzi na niej blog modowy, jeden post jest w top pod "sukienki" drugi jest w top pod "buty" cała domena ma X lat, posty mają 2 lata. Warto mieć swój link w  treści takiego postu czy nie? No warto.

Teraz odnosząc się do starych profili czy tematów na forach czy blogów/wpisów czy cokolwiek innego, jeśli domena na której mamy profil ma X lat a nasz profil pod adresem domena.com/mojstaryjakswiatprofil ma 2 lata to teoretycznie też warto mieć tam swój link.

Różnica taka, że profil nie jest pod nic pozycjonowany i to może być kluczowe :D pod warunkiem, że wiek nie ma żadnego znaczenia.

To tak kombinując teoretycznie idąc na logikę.

Jak myślicie czy jest sens edytować stare profile (zrobione 1-2 lata temu) i podmieniać linki na nową domenę (tamta spalona) czy lepiej robić nowe a o tamtych zapomnieć? Czy to że profil ma jakiś staż będzie wpływać na moc linka znajdującego się na nim (profile nie były w żaden sposób podlinkowane)? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Warto i to bardzo

Marketing internetowy dla firm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności